Revalid banner 1000x250 proteintartalmu es korpasodaselleni sampon

A barna és a szőke haj ápolása

Az emberi hajszín kialakulása a Föld különböző földrajzi szélességein változó intenzitású napsugárzásnak köszönhető. A haj legfontosabb feladata ugyanis a koponya védelme az időjárás viszontagságaival, ezek közül is elsősorban a napfénnyel szemben. A sötét színű hajszál elnyeli a nap bőrkárosító UV-sugárzását, a világos színű, vékonyszálú haj pedig átengedi az éltető napsugarakat.

Az afrikai típusú emberek hajának erős göndörsége és fekete színe egyaránt az erős UV-sugárzással magyarázható. A barna bőrhöz hasonlóan a haj sötét színe is a melanocitáknak nevezett festéksejteknek köszönhető. A napsugárzás hatására a melanocitákban termelődő festékanyag révén a sötét színű haj elnyeli a nap bőrkárosító sugarait, az erősen göndörödő fürtök pedig levegővel teli búraként védik a koponyát a felhevüléstől. Ezzel szemben az északi tájakon megtelepedett elődeink hajszíne világosabbá vált: a gyenge és sokkal kisebb mennyiségű UV-sugárzás elleni védelemre itt nem volt szükség.

A hajszín genetikailag meghatározott, öröklődő tulajdonság, melyet a hajszál belsejében – a medullában, vagy velőben – megtalálható festéksejtekben termelődő pigmentek határoznak meg. Az európai népesség legnagyobb része a szőke-vörös illetve barna-fekete hajtípusok erős keveredését mutatja.

A haj védelmi funkciója a mai modern társadalmakban háttérbe szorul esztétikai szerepével szemben, a szép haj kultusza azonban egyáltalán nem új keletű. A dús haj már az ókori társadalmakban is különös jelentőséggel bírt. Az egyiptomi falfestményeken ábrázolt jellegzetes „Kleopátra-frizurák” például a régészeti feltárások szerint parókák voltak, ami azt jelzi, hogy a tiszteletet parancsoló megjelenés eszköztárába a dús haj is beletartozott. Nem véletlenül: a dús haj ősidők óta a férfias erő és a női szépség, termékenység közös szimbóluma.

A fekete, a barna, a vörös vagy a szőke haj ápolása a haj minőségétől is függ: a vékonyszálú haj sokszor világos színű, a sötétebb tónusú és a vörös haj pedig erősebb szálú.

A világosbarna vagy szőke haj ápolása során az egyik legnépszerűbb, már az ókori nők által is használt szépítő praktika a kamillás öblítés volt. Mosás után öblítse le haját erősre főzött, kellemes hőmérsékletűre hűtött kamillateával, így egy kicsit világosíthatja természetes szőke hajszínét. Az öblítővízbe csavart fél citrom leve vagy egy kanál almaecet vízlágyító hatása révén puhává, fényesen csillogóvá teheti a finom szőke hajat. A haj enyhe világosítására a Római Birodalomban is ismert és használt fogás volt a mézes pakolás alkalmazása. Néhány kanál mézhez annyi olívaolajat adtak hozzá, hogy a keverék a hajra kenhető legyen. Sok egyéb házi hajpakolás mellett ez a keverék is kissé nehezen mosható ki a hajból, a méz könnyen összeragasztja a hajszálakat.

A magyar lakosság körében leginkább elterjedt és legdivatosabb szín sokáig a fényes barna haj volt. A természetes barna hajszín elmélyítésére zöld dió vagy diólevél főzetet alkalmaztak öblítésként. A sötétbarna haj gyakran erős szálú. A hullámos vagy göndör haj ápolása során bátran használhat sűrűbb állagú sampont és a mosás utáni kifésülést könnyítő, hajápoló olajokat is tartalmazó balzsamot is. A vékonyszálú szőke haj ápolása során viszont kerülje a hajszálakat elnehezítő, zsírosabb állagú hajápoló termékeket, mosására használjon könnyű, akár egy kis vízzel hígított sampont. Amikor lehetősége van rá, hagyja haját a napon megszáradni. A vékonyszálú haj ápolására szánt hajerősítő, hajdúsító samponok – különösen akkor, ha szilikont is tartalmaznak – sokaknak okoznak csalódást. A szilikontartalmú samponok vékony védőréteggel vonják be a hajszálakat, ami - bár mosás után közvetlenül tartást ad a hajnak - már akár néhány óra múlva elnehezítheti, egy-két nap múlva pedig a szokottnál zsírosabb hatásúvá is teheti a hajat. A fejbőr keringését fokozó, bőrizgató anyagokat is tartalmazó hajerősítő, hajdúsító samponok hatékonyabbak lehetnek: a helyi vérbőség révén ugyanis nő a szőrtüszők vérellátottsága, ami elősegítheti a hajszálak növekedését.

Mind a természetes, mind a festett hajszínek felfrissítésére, barna és szőke hajra egyaránt kaphatók szőke, barna vagy vörös színpigmenteket tartalmazó samponok, szőkítő spray-k, illetve néhány mosás után kimosható hajszínezők. Használatuk során olvassa el figyelmesen az összetevők közt feltüntetett színezőanyagok árnyalatát, így könnyebb a megfelelő termék kiválasztása. Ezek a termékek a hajszál szerkezetének megbontása nélkül, kívülről vonják be színező anyaggal a hajszálakat. A módszer előnye, hogy a vegyszeres hajfestésnél kevésbé károsítja a hajszálakat, hátránya, hogy hamar lekopik, illetve a termékben található festékanyagok a hajmosás, hajszínezés során használt segédeszközöket, ruhát, törölközőt is könnyen beszínezhetik.

További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez!

Érdekelni fogja

Dús hajkorona vékonyszálú hajból?

Megfigyelték már, hogy a hosszú és dús haj nemcsak az óriásplakátokon és a tévé…

A göndör haj ápolása

Akinek göndör haja van, minden bizonnyal cáfolná azt a tévhitet, hogy minden hajtípus…