Revalid banner 1000x250 proteintartalmu es korpasodaselleni sampon

A göndör haj ápolása

Akinek göndör haja van, minden bizonnyal cáfolná azt a tévhitet, hogy minden hajtípus közül a göndör haj ápolása a legegyszerűbb: szerencsés viselője csak megmossa a haját, megrázza egy kicsit és már indulhat is a nap. Valójában a göndör haj ápolása is időt és odafigyelést igényel ahhoz, hogy tulajdonosa ne vidám szénakazalt, hanem büszkeségre okot adó, különleges hajkoronát viseljen a fején.

A megjelenést meghatározó hajtípusok kialakulása a föld egyes részein jelentősen eltérő mértékű UV-sugárzásnak köszönhető. Az afrikai típusú, fekete és rendkívül göndör haj búraként védi viselőjét az Egyenlítő környékén jellemző erős és nagy mennyiségű UV-sugárzástól, míg az északi típusú, a napfény elnyelésére szolgáló melanocitákat alig tartalmazó, világosszőke, egyenes haj a kevés napsütés és gyenge UV-sugárzás hatására fejlődhetett ki.

A sokak által vágyott, sokak által pedig időt, energiát és pénzt nem kímélve egyenesített göndör haj rakoncátlan megjelenése a hajszálakat alkotó keratinban található kénhidaknak köszönhető. A hajszálak legnagyobb része – több, mint 90%-a – egy elszarusodott fehérjéből, a keratinból áll. A keratint pedig aminosavak alkotják. A haj növekedéséért felelős egyik legfontosabb aminosav a cisztein. A keratint felépítő aminosav molekulák genetikailag meghatározott sorrendben, spirál alakban helyezkednek el. Amennyiben ebben a spirálban egymással szembe két cisztein molekula kerül, kénatomjaik között erős kémiai kötés jön létre, ezáltal a spirál csavarodása rögzül azon a ponton. A haj göndörségét ezeknek az úgynevezett kénhidaknak a száma határozza meg: minél több helyen kerülnek egymással szembe a hajszálakon belül a cisztein molekulák, annál több helyen jön létre a kénatomok közti szilárd kötés, amely erősen tartja a spirál szerkezetet. Ahány ilyen, kénatomok közti kötés létesül a spirálban, annyi kis csavarodás jön létre a hajszálakon. Az afrikai típusú hajszál sokkal több kénhidat tartalmaz, mint európai társai. Az egyenes haj mesterséges göndörítése – a dauer –, illetve ennek ellentéte, a hajegyenesítés ugyanazon az elven alapul: a hajszálakat alkotó keratint vegyszeres kezeléssel megpuhítják, hogy a kénatomok közti kötések felbomoljanak. Ezek után a kívánt eredménytől függően loknikba tekerik vagy éppen kiegyenesítik a hajat és további vegyszer segítségével, mesterséges módon segítik elő az új kénhidak kialakítását.

A göndör haj ápolása sokszor nem is olyan egyszerű, mint amilyennek látszik: az igazán göndör, dús haj megmosása is időigényes feladat, a kifésülés azonban kifejezett rémálommá válhat. A vizes haj az erőteljes fésülés, rángatás hatására könnyebben sérül, mert a hajszál védőrétegét alkotó kutikula sejtjei feláznak a hajmosás közben. A göndör haj ápolása során ezért nagy segítséget jelent a mosás utáni hajbalzsam használata. A mosást követően vigye fel a szükséges mennyiségű balzsamot a hajvégekre, majd nagy fogú fésűvel gondosan fésülje ki a hajat, csak ezután öblítse le a balzsamot! A vékonyszálú göndör haj ápolására válasszon könnyű állagú samponokat! Az erős szálú, dús göndör haj mosás utáni kigubancolására sokszor a legjobb sampon egy sűrűbb, hajápoló olajokkal és lipidekkel gazdagított termék lehet. Amennyiben az Ön haja nagyon göndör, erős tapintású, próbálja ki hajmosás után az ecetes hajöblítést! Tegyen egy evőkanál almaecetet egy fél liter langyos vízbe, és ezzel a keverékkel öblítse le a haját. Az ecet vízkőoldó tulajdonságának köszönhetően lágyítja a kemény csapvizet, ezáltal a haja puha tapintásúvá válik.

Mind az egyenes haj, mind a göndör haj legnagyobb ellensége a hajformázás. Az egyenes haj hullámosítását célzó hajsütés illetve a természetes hullámokat eltüntető hajvasalás is könnyen károsíthatja a hajszálak szerkezetét. A magas hőfokú hajvasalóval végzett hajegyenesítés során sérülhet a hajszálak külső védőrétege, a kutikula. A hőkezelés során a hajszálak elveszíthetik nedvességtartalmukat, a kiszáradt hajszál pedig könnyebben töredezik. Amennyiben a kutikula zsindelyszerűen egymásra simuló hámsejtjei a hő hatására felnyílnak, a haj tapintása érdessé válik, fénye megkopik, a töredezett haj ápolása különböző hajvégápoló olajokkal pedig csak ideig-óráig hozhat megoldást. Mivel a sérült hajszál már nem képes a regenerációra, előbb-utóbb le kell vágni a töredezett hajvégeket.

A rugalmas loknik megóvása érdekében hajformázás, hajegyenesítés előtt ne felejtse el a göndör haj ápolása során különösen ajánlott hővédő spray alkalmazását. A hővédő spray a hajegyenesítés elengedhetetlen kelléke: elősegíti a haj kiegyenesítését és a hajszálakon szintetikus védőréteget képezve gátolja kiszáradásukat, így akadályozva meg a hajszál szerkezetének sérülését.

További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez!

Érdekelni fogja

A vékonyszálú haj ápolása

Az emberi haj típusai (szín, forma és átmérő) genetikailag meghatározottak. Forma szerint…

Dús hajkorona vékonyszálú hajból?

Megfigyelték már, hogy a hosszú és dús haj nemcsak az óriásplakátokon és a tévé…