Revalid banner 1000x250 regeneralo hajpakolas

A hajfestés hatásai, a festett haj táplálása

A hajszín megváltoztatása iránti igény azóta él az emberben, amióta a divattal, az öltözködéssel, a megjelenésével foglalkozik. Az évezredek óta használt növényi alapú hajfestékek még csak a hajszín árnyalatának megváltoztatására voltak képesek, az eredeti hajszín világosítása terén nem igazán voltak hatékonyak. Az áttörés a platinaszőke hajszínt bárki számára elérhetővé tevő hidrogén-peroxid alkalmazásával következett be az 1800-as évek végén, ekkortól kezdve a természetes hajszín tulajdonképpen bármilyen színűvé átváltoztatható.

Ennek ellenére ma is érvényes igazság, hogy a hajszín radikális vagy nagyon gyakori megváltoztatása rendkívüli módon igénybe veszi a hajat. Fekete hajú démonból szende szőke nővé válni sokszor csak a haj károsodása árán lehet, ezért rendszeres hajfestés esetén a gondos hajápolás különösen fontossá válik.

A haj színét a hajszál belsejében, a velőben található festéksejtek által termelt színpigmentek adják. A különböző színárnyalatok a kétféle, barna-fekete illetve szőke-vörös festékpigment keveredéséből alakulnak ki. Az őszülés a melanociták egyre csökkenő mértékű festéktermelésének folyamata, a teljesen ősz hajszálak belsejében már nem találhatók színpigmentek.

A hajfestés alapvetően kétféle technikán alapul: az évezredek óta ismert és alkalmazott, legtöbbször erősen színező hatású növényi főzetekből készült természetes hajfestés színes bevonatot hoz létre a hajszálakon. A mai hajfestékek közül a mosások során fokozatosan halványuló hajszínező samponok, habok és nem tartós hajfestékek működnek ugyanezen az elven. Az eljárás legnagyobb hátránya talán a kapott hajszín kiszámíthatatlansága, előnye viszont, hogy mivel a hajszínezés nem változtatja meg a hajszál szerkezetét, különösebben nem is károsítja a hajat.

A professzionális tartós hajfestékek olyan kémiai anyagokat tartalmaznak, amelyek megbontják a hajszál szerkezetét annak érdekében, hogy a festékanyagok annak belsejébe hatolhassanak. Az eljárás előnye a kapott színárnyalat tartóssága, hátránya pedig az, hogy a vegyszeres kezelés kiszárítja a hajat. Ráadásul a tartós hajfestés előnye a haj egészségének megőrzése szempontjából egyben hátrányt is jelent: mivel a festett hajszín nem fakul, nem kopik le, a haj növekedésétől, illetve az eredeti hajszín és a festett haj színárnyalatának különbségétől függően akár 3-4 hetente is meg kell ismételni a hajfestést. A gyakori hajfestés következtében a hajszálak veszítenek víztartalmukból. A száraz haj a további hajfestés hatására gondos hajápolás nélkül még szárazabbá, sérülékenyebbé, fénytelenné, durva tapintásúvá, töredezetté válhat. Ebből következően a hajfestés utáni hajápolás legfontosabb szerepe a hajfestés szárító hatásának ellensúlyozása, a hajszálak rugalmasságának és ellenálló képességének megőrzése.

A festett haj ápolására kifejlesztett samponok és kondicionálók lipidekben gazdag zsírsavak segítségével táplálják a kiszáradt hajszálakat. Az olajos alapú hajpakolás festett hajra szintén jótékony hatású lehet. Az olívaolajos, kókuszolajos vagy ricinusolajos hajpakolás hatására a festett haj szárazsága enyhül, tapintása puhább, megjelenése fényesebb lehet. A hajápolás során amennyire lehet, kerülje a festett haj magas hőfokon történő formázását, hiszen a festés következtében kiszáradt haj a hajegyenesítés, hajvasalás, hajsütés vagy csak hajszárítás következtében könnyen töredezik. A festett hajra hővédő spray alkalmazása hajszárításhoz, hajformázáshoz különösen alkalmas lehet. Mivel a száraz haj elveszíti lágy esését, sokan abba a hibába esnek, hogy egyre több hajlakk segítségével igyekeznek megtartani frizurájuk formáját. Sajnos azonban a hajlakk használata is csak tovább fokozza a haj szárazságát.

A drasztikus hajszín változtatás növeli a hajszál szerkezeti sérüléseinek esélyét, különösen akkor, ha az egyszeri beavatkozást rendszeres utánfestés is követi. A sötét haj sokkal világosabb árnyalatra festése erős, hosszabban tartó és gyakoribb vegyszeres kezelést igényel. A túlságosan gyakori kémiai hajfestés következtében a száraz haj szálait körbevevő védőréteg sejtjei is károsodhatnak, ilyenkor a haj akár már a hajtövekhez meglepően közel is töredezni kezd. Sajnos ez a folyamat ördögi kört indíthat el: ha nagyon kiszárad a festett haj és töredezetté válik, akkor a frizura nem áll jól. Mivel a hajnövesztés időigényes folyamat, a tönkrement hajvégek levágatása helyett ilyenkor a legtöbben a fokozott hajformázáshoz folyamodnak hajviseletük formájának fenntartása érdekében. Tupírozás, hajsütés, hajvasalás - mindent elkövetnek azért, hogy frizurájuk jobban álljon, de ezektől a beavatkozásoktól csak tovább romlik a helyzet: a kiszáradt, rugalmatlan hajszálak a tupírozás vagy hőkezelés hatására tovább töredeznek.

Amennyiben a festett hajszín kevésbé tér el az eredeti hajszínétől vagy melírozással éri el az élénkebb árnyalatokat, ritkább, a haj egészségének megőrzése szempontjából sokkal előnyösebb, 2-3 havonkénti hajfestés is elég lehet.

A hajfestés gyakoriságának csökkentésében segítségére lehetnek az egyre nagyobb választékban elérhető, a festett haj és a természetes haj színét egyaránt élénkítő, mesterséges színpigmenteket tartalmazó samponok is.

További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez!

Érdekelni fogja

Hajviseletek

A magyar állam lakosai, férfiak és nők, jobbágyok és földbirtokosok, parasztok, katonák…

Hajápolás hajfestés után

A haj evolúciós fejlődése kapcsán legtöbbször a koponya védelmét ellátó szerepe merül…