A hajhullás kezelése

A hajszálak a fejbőrben található pici zsákocskákban, a szőrtüszőkben található hajhagymákból növekszenek. A hajhagymában található mátrixsejtek vagy anyasejtek gyors osztódásuk folyamán egyre feljebb tolulnak, miközben az egymásra rakódó sejtrétegekből kialakul a szőrtüszőben növekedő hajszál. Az egyes hajszálak 2-6 éves életciklusai egy nagyjából három évig tartó növekvő fázisból, az ezt követő, egy-két hetes átmeneti állapotból és az utolsó, három-négy hónapig tartó nyugalmi fázisból állnak. A növekvő szakaszt a mátrixsejtek folyamatos osztódása jellemzi, a hajszálak 90–95%-a ebben a növekvő fázisban van. A nyugalmi állapotban a sejtosztódás leáll, a hajszál leválik a mátrixsejteket termelő papilláról, végül az utolsó szakasz végén kihullik a fejbőrből. A kihulló hajszálak száma normál esetben napi 80-100 szál. Kóros mértékű a hajhullás, amennyiben meghaladja a napi 100 szálat, illetve a természetes újratermelődés mennyiségét és folyamatosan fogyatkozó hajkoronát eredményez.

A szép, sűrű haj a vonzó megjelenés része, a jó külső pedig kedvezően befolyásolja nem csak a magánéleti, de még a szakmai sikereket is. Nem csoda, hogy komoly önértékelési problémák, szorongásos kórképek is kialakulhatnak a kóros mértékű hajhullás következtében. A férfiakat és nőket különböző formában ugyan, de egyaránt érintő hajhullás ellen sokan bármit megtennének, hogy visszaszerezzék fiatalos külsejüket. Mi okozhatja a hajhullást és mit tehetnek a fogyatkozó haj problémájával küzdők a vészes kopaszodás ellen?

Hajhullás ellen az első és legfontosabb teendő a hajhullás okának felderítése. A hajhullás kezelése ugyanis elsősorban a kiváltó ok megszüntetésére irányul, ezt követően pedig valamilyen hajnövekedés serkentő terápiára kerülhet sor.

A hajhullás kezelése, az okok felderítése összetett feladat. Amennyiben úgy érzi, hogy haja folyamatosan fogyatkozik, a kopaszodás ellen érdemes mielőbb megtenni a szükséges lépéseket. A hajhullás kezelése általában alapos kivizsgálással, illetve az egyéb kísérő panaszok, kórelőzmények feltérképezésével kezdődik. Ezekből, illetve bizonyos vizsgálatok eredményeiből a kezelőorvos ki tudja szűrni a hajhullást leggyakrabban okozó elváltozásokat. Hajhullást okozhat vashiány, cinkhiány, pajzsmirigy működési zavarok, helyi vagy szisztémás fertőzés, gyulladásos góc, daganatos vagy autoimmun megbetegedés, a hormonháztartás működésének zavarai, lázas betegségek, drasztikus fogyókúra, anyagcsere betegségek, étel-intoleranciák, tartós stressz, élősködő, de kialakulhat gyógyszerek vagy vegyszeres hajformázó, színező eljárások mellékhatásaként és még számos más okból is. Ezeknek az elváltozásoknak a következménye általában nem a fejbőr egy meghatározott területére korlátozódó, hanem úgynevezett diffúz, a hajas fejbőr területén mindenhol jelentkező vagy foltos hajhullás. A hajhullás okainak jelentős része egy vérvételből, illetve a haj és a fejbőr szakszerű vizsgálatából kideríthető vagy éppen kizárható. A hajhullás kezelése az okok feltárásából, a tünetek mögött esetlegesen meghúzódó betegségek gyógyszeres kezeléséből, illetve a fejbőrön, helyben ható hajhullás elleni szerek használatából áll.

A szükséges laboratóriumi vizsgálatok elvégeztetését és az eredmények ismeretében a szükséges terápia elindítását általában a háziorvos kezdeményezi. A hajszálak szerkezetének és a fejbőr állapotának feltárása, illetve a hajhullás kezelése külsőleg ható hajhullás elleni szerek segítségével viszont már a bőrgyógyász feladata, de a sikeres kezelés érdekében neki is ismernie kell a hajhullást okozó belgyógyászati kórképek kizárására irányuló vizsgálatok eredményeit.

A hajhullásnak számos típusa létezik, a legismertebb, leginkább elterjedt azonban az úgynevezett férfias kopaszodás, vagy androgén alopecia. Ez a típusú, genetikailag meghatározott kopaszodás a férfi nemi hormonok működése révén alakul ki, innen kapta elnevezését. A férfiaknál már akár húszas éveikben jelentkező, a homlokon és a fejtetőn idővel akár teljes kopaszságot eredményező hajhullás az érintett területeken a szőrtüszők elsorvadásával jár, emiatt a folyamat nem visszafordítható. Jellemzője a kopasz fejtetőt és homlokot hátulról és oldalról körbeölelő megmaradt haj. A nők változókorban megjelenő, a fejtetően erősen megritkuló haj formájában megnyilvánuló kopaszodását szintén a férfi nemi hormonok arányának eltolódásával magyarázzák. A hormonszintek megfelelő kivizsgálása után végzett hormonpótlás az ilyen típusú hajhullás ellen is eredményeket hozhat.

A foltos hajhullás és a diffúz hajhullás kezelése a háttérben gyakran meghúzódó kórképek gyógyulása után sokszor eredményes lehet. A különböző gombás fertőzések következtében kialakuló hajhullás ellen külső és belső gombaellenes készítmények segítésével, az élősködők – jellemzően a fejtetű – okozta kopaszodás ellen pedig a megfelelő vegyszerekkel, fertőtlenítéssel lehet védekezni.

A különböző felszívódási zavarok, étel-intoleranciák, fogyókúra vagy valamilyen betegség okozta tápanyaghiány következtében fellépő hajhullás ellen különböző hajerősítő vitamin készítmények is kaphatók.

A szőrtüszők károsodásával járó hajhullás sok esetben nem visszafordítható. A különböző belgyógyászati, hormonális, fertőzéses vagy egyéb eredetű elváltozások következtében fellépő hajhullás ellen azonban van megoldás, ezért panaszaival mielőbb forduljon bőrgyógyászhoz vagy háziorvosához!

További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez!

Érdekelni fogja

Élesztő hajra

Hullik, zsírosodik vagy korpásodik a haja? A természetes, tápanyagokban gazdag konyhai…

A hajhullás okai

A haj élettani funkciói – azaz a koponya védelme az időjárás viszontagságaival szemben –…