Revalid banner 1000x250 korpasodas elleni sampon

A korpás haj kezelése

A korpásodás oka lehet a fejbőr túlzott mértékű kiszáradása, zsírosodása vagy gyulladása mellett jelentkező gombásodás, de az is könnyen előfordul, hogy bizonyos hajápoló termékek gyakori, közvetlen érintkezése a fejbőrrel váltja ki a kellemetlen tüneteket. A vállakra hulló száraz vagy zsíros korpa mindenképpen ápolatlan hatást kelt, szerencsére a megfelelő korpásodás elleni sampon segítségével a korpásodás gyorsan megszüntethető.

A korpásodásnak alapvetően három típusa létezik: a száraz korpa, a zsíros korpa, illetve a fejbőr gyulladásos megbetegedéséhez, a szeborreás dermatitiszhez kapcsolódó korpásodás. A korpásodás oka ugyanakkor minden esetben a fejbőrön egyébként is élősködő Malassezia gombák elszaporodása. A különböző típusú korpás megbetegedések megkülönböztetése a korpásodáshoz kapcsolódó fejbőr elváltozások szerint történik. A száraz korpásodás kiváltója a fejbőr kiszáradása. A száraz fejbőr általában a hajas fejbőrben található faggyúmirigyek elégtelen váladéktermelése nyomán alakul ki. A száraz korpa jellemzője, hogy a fejbőr hámlása a haj megborzolásakor porszerűen szálló szemcsék formájában jelentkezik. A zsíros korpa lemezes hámlással jár. A fejbőr túlzott faggyútermelése következtében megjelenő zsíros váladékkal keveredő nagyobb bőrlemezkék jórészt a hajszálak tövére és a fejbőrre tapadnak. A korpás szeborreás bőr jellemzője a hajas fejbőr szélén megjelenő piros, hámló foltok megjelenése. A korpásodást mindhárom esetben gyakori viszketés kíséri. Legyengült fizikai állapotban, betegségeket, hosszabb stresszes időszakokat követően az erre hajlamosaknál a korpásodás gyakran kiújul. Bizonyos esetekben a korpás fejbőr kialakulásának elindítója nem a faggyútermelés alul- vagy túlműködése, hanem a fejbőr érzékenysége a hajformázó és hajápoló termékekben megtalálható kemikáliák iránt. Amennyiben az Ön fejbőre is érzékeny, korpásodásra hajlamos, válasszon minél kíméletesebb samponokat és ügyeljen arra, hogy a hajformázás során használt hajhab, hajlakk vagy hővédő spray csak a hajszálakra kerüljön, ne érintkezzen közvetlenül a fejbőrével.

A korpás haj kezelése a nagy választékban kapható korpásodás elleni samponok segítségével néhány hét alatt eredményes lehet. A legtöbb sampon korpás hajra különféle gombaölő hatóanyagokat tartalmaz. Előfordulhat, hogy az elsőként kiválasztott sampon nem hat megfelelően, ilyenkor érdemes más márkára váltani. Makacs, vagy nagyon intenzív korpásodás ellen bizonyos esetekben a patikákban kapható korpásodás elleni sampon hatásosabb lehet. A megfelelő sampon korpás hajra sok esetben nemcsak a tünetek fellángolása idején, hanem a panaszmentes állapot fenntartásához, az egészséges fejbőr megőrzéséhez is szükségesnek bizonyul.

Száraz típusú korpásodás ellen érdemes kipróbálni a ricinusolajos hajpakolást. A ricinusolaj undecilénsavat tartalmaz, ez a természetes gombaölő anyag számos korpásodás elleni sampon összetevői közt is megtalálható. Ráadásul a sűrű, zsírsavakban gazdag ricinusolaj hajpakolás formájában ápolja a kiszáradt fejbőrt, a száraz hajat pedig puhává és fényessé varázsolja. A ricinusolajat keverje össze fele-fele arányban olívaolajjal, hogy könnyebben kenhető legyen, és hetente egyszer vagy kétszer, hajmosás előtt kenje be vele a hajtöveket és a fejbőrt. Törölközőbe csavarva fejét hagyja hatni a keveréket néhány órán keresztül, majd alaposan mossa meg és öblítse le a haját. A ricinusolajos hajpakolás a száraz korpás haj kezelése során bármelyik korpásodás elleni sampon használata mellett hasznos lehet.

A zsíros korpa kezelésének legfontosabb alapszabálya a gyakori hajmosás. A piros, hámló, viszkető foltokban, elsősorban a hajas fejbőr körvonala mentén jelentkező, szeborreás korpásodás és a zsíros korpa jelentkezése egyaránt a korpás fejbőr túlzott faggyútermelésével jár. Zsíros korpa esetén a viszkető tünetek rendszerint a haj zsírosodásával együtt fokozódnak, a fejbőr vakarása pedig további állapotromláshoz vezet. A megfelelő sampon korpás hajra akkor a leghatékonyabb, ha alkalmazásával nem várja meg a haj bezsírosodását, hanem egészen addig, amíg a korpásodás nem enyhül, a szokásosnál gyakrabban mos hajat.

A zsíros korpa ellen ajánlott hajpakolások alkalmazásának célja a felesleges faggyú és hámsejtek eltávolítása a fejbőrről. Az agyagos hajpakolás, illetve a pici tejjel kenhető állagúvá kevert élesztő hajra kenve, száradása során magába szívja a zsírt és a szennyeződéseket a hajtövekről. A zsíros, korpás hajra ajánlott hajpakolások is a megfelelő korpásodás elleni sampon használata mellett lehetnek hatékonyak. A korpás szeborreás bőr jellemzője, hogy a fokozott hámlással és gyulladással járó tünetek fellángolását hosszabb nyugalmi időszakok követik. Az intenzív korpásodás ellen nagyobb kozmetikai cégek patikákban árult termékei közül kaphatók kifejezetten szeborreás dermatitisz kezelésére kifejlesztett, DS felirattal ellátott, egyébként zsíros korpás hajra is hatékonyan alkalmazható, gombaölő anyagokat tartalmazó samponok.

A korpás haj kezelésére a természet patikája is kínál megoldásokat: a népi gyógyászatban korpás hajra hagyományosan csalán vagy bojtorján főzetéből készített hajpakolást vagy hajöblítést alkalmaztak. Korpásodás ellen ma már többféle, csalán- vagy bojtorjánkivonatot tartalmazó hajsampon is kapható. Erősen korpás hajra azonban ezek közül is érdemes inkább azokat választani, amelyek a gyógynövények mellett gombaellenes hatóanyagokat is tartalmaznak.

További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez!

Érdekelni fogja

Praktikák korpásodás ellen – a korpás haj ápolása

A korpás haj, illetve a korpás fejbőr kialakulásának pontos oka ismeretlen. Akinek a…

Korpa ellen házilag

A korpa ellen házilag védekezni nem könnyű. Mivel a korpásodást leggyakrabban a fejbőr…