Revalid banner 1000x250 hajtonik

A vékonyszálú haj ápolása

Az emberi haj típusai (szín, forma és átmérő) genetikailag meghatározottak. Forma szerint csoportosíthatjuk egyenes, hullámos és göndör haj szerint. A haj átmérője (0,05-0,2 mm) alapján lehet erős, közepes vagy finom (vékony) szálú. A haj átmérője és színe nem teljesen független egymástól: általában a vékonyszálú haj szőke vagy világosbarna. A fekete és vörös haj gyakran erősebb szálú. A hajszálak törékenységét a legtöbb esetben ellensúlyozza sűrűségük: míg a vörös hajúak fejbőrén nyolcvan-kilencvenezer, a fekete hajúak fejbőrén pedig nagyjából százezer hajszál található, addig a szőke üstökökön százötvenezer szál haj nő átlagosan.

Sokan panaszkodnak arra, hogy a vékonyszálú haj gyorsan zsírosodik. A faggyúmirigyekből a zsírosodást okozó faggyú a szőrtüszőbe kerül. A szőrtüszőből előbukkanó hajszálakon képződő vékony faggyúbevonat védi a hajszál külső rétegét, a kutikulát a sérülésektől. A vékonyszálú haj a fejbőrön folyamatosan képződő faggyútól hamarabb elnehezül, zsírosabb hatást kelt akkor is, ha a faggyútermelés valójában nem intenzívebb, mint egy erősebb hajú fejbőrön. Emiatt a vékonyszálú haj gyakoribb mosást igényel. A heti többszöri hajmosás miatt válasszon kímélő, minél kevesebb tisztítóanyagot tartalmazó, lágy, nem zsíros, szilikonmentes sampont. Mivel a szilikonos samponok a hajszálakon egy vékony, fényes réteget képeznek, a haj közvetlenül mosás után szépen csillog ugyan, de ha egyébként gyenge tartású, akkor a szilikonréteg előbb-utóbb elnehezíti és lelapul még frissen mosva is. Általában az átlátszó, nem krémes samponok kevésbé nehezítik el a hajat. Gyakori mosásnál érdemes a sampon egy részét mindig egy másik flakonba áttöltve felhígítani, a felrázott keverék ugyanúgy habzik, de a csökkent tisztítóanyag tartalom miatt alkalmazása kíméletesebb a hajhoz. A mosás utáni balzsamokkal bánjon óvatosan, ezek is könnyen elnehezíthetik a gyengébb tartású hajat! Mosás után alkalmazzon kevéske hajvégápoló balzsamot, fésülje át a hajat, de utána a hajvégápoló terméket is alaposan öblítse le! Kerülje a kondicionálót is tartalmazó 2:1 samponokat!

Hogyan működik a hajerősítő, hajdúsító sampon?

Sok hajerősítő, hajdúsító sampon tartalmaz keratint vagy kollagént. Mindkettő fehérje, a keratin a hajszálak, a kollagén a test kötőszöveteinek építőanyaga. Maga a hajszál azonban élettelen, elszarusodott keratinból áll. A fejbőr felszínén megjelenő hajszálak már nem képesek a regenerációra, a hajerősítő termékek a hajhagymák táplálása révén az újonnan növekvő szálakra fejtik ki jótékony hatásukat. A hidrolizált keratin és kollagén, amelyeket számos hajdúsító sampon is tartalmaz,  vékony réteggel vonja be kívülről a hajszálakat, így a frizurának szemre erősebb tartást adhat.  Sokan érzékelik azonban úgy, hogy a megvásárolt hajdúsító sampon egy idő után már nem éri el ugyanazt a hatást, illetve használata után hajuk zsírosabb hatást kelt.

Mosás után a magas hőmérsékletű hajformázás – különösen a hajvasalás – roncsolhatja a hajszálak szerkezetét. A hajszál külső rétege, a kutikula megsérülhet, a haj tapintása ilyenkor érdessé válik, a frizura pedig fénytelen lesz. Hővédő spray használatával megelőzheti a hajszálak kiszáradását és töredezését. A jó minőségű hővédő spray segíti a hajformázást, tartást ad a vékonyszálú hajból készült frizurának is. A legtöbb hővédő spray szintetikus hártyaképző anyagot – legtöbbször a VP/VA kopolimer megnevezésű összetevőt – tartalmaz, amely vékony hővédő réteggel vonja be a hajszálakat. Hajszárítás előtt nedves hajon, azonban hajvasalás előtt kizárólag teljesen száraz hajon javasolt alkalmazásuk!

A vékonyszálú haj alapvetően genetikai örökség. Ápolásának célja a sérülékeny hajszálak kímélete,  egészségük és épségük megóvása, a finom haj selymes tapintásának, fényének megőrzése. A különböző hajerősítő vitamin- és ásványi anyag készítmények segítségével belülről, a hajhagymák felől táplálhatja hajszálait illetve kaphatók a vékonyszálú haj megerősítésére kifejlesztett, külsőleg, a fejbőrön át a hajhagymák irányába ható hajápoló termékek is. A koffeint, paprikakivonatot, illetve egyéb, bőrizgató hatású összetevőt tartalmazó tonikok, illetve önmagában a masszírozás helyi keringést fokozó hatása révén a fejbőrben elhelyezkedő szőrtüszők vérellátottsága is élénkebbé válik, ez pedig serkenti a szőrtüsző mélyén elhelyezkedő hajhagymák működését.

További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez!

Érdekelni fogja

A barna és a szőke haj ápolása

Az emberi hajszín kialakulása a Föld különböző földrajzi szélességein változó intenzitású…

Dús hajkorona vékonyszálú hajból?

Megfigyelték már, hogy a hosszú és dús haj nemcsak az óriásplakátokon és a tévé…