Revalid banner 1000x250 proteintartalmu es korpasodaselleni sampon

A zsíros haj ápolása

A gyorsan zsírosodó haj sokak számára mindennapi gondot jelent. A zsíros haj ápolására számos megoldást kínál a kozmetikai ipar, de igazából sokszor a legjobb zsíros hajra ajánlott sampon sem oldja meg a gyakori hajmosás mellett is gyorsan zsírosodó haj problémáját.

A zsíros haj kialakulásáért a fejbőrben található faggyúmirigyek fokozott működése okolható. A hajszálak a fejbőrben elhelyezkedő apró kis zsákocskákban, a szőrtüszőkben, a hajhagymákból fejlődnek ki. Minden szőrtüsző mellett faggyúmirigyek találhatók, amelyek a faggyút, egy zsíros állagú anyagot termelik. A szőrtüszőkbe ürülő faggyú síkosabbá teszi a növekvő hajszálakat, ezzel segítve elő kibukkanásukat a fejbőrből. A zsíros külső bevonat védi a fejbőrt és a hajszálat a kiszáradástól, így a haj erős, rugalmas és fényes marad. Az elégtelen faggyútermelés tehát nem csak a száraz fejbőr, de a fénytelen, száraz haj kialakulásáért is felelős. A túlzott faggyútermelés ezzel szemben fényes, zsíros, elnehezült, lelapuló hajat eredményez. A zsíros haj talán az a hajápolási probléma, amellyel a legtöbben szembesülnek.

A közhiedelemmel ellentétben a szükségesnél ritkább hajmosás nem csökkenti a zsírosodás mértékét, ellenben ápolatlan megjelenést biztosít. A felesleges faggyút a fejbőrről el kell távolítani, ezért a gyorsan zsírosodó haj gyakoribb mosást igényel. A legjobb sampon zsíros hajraba tehát gyakori használatra alkalmas, kíméletesen tisztít, minél kevesebb tisztító anyagot és zsíros-olajos összetevőt tartalmaz. Az összetevők mennyiségét természetesen nehéz megállapítani, de az átlátszó samponok általában gyengédebbek a fejbőrhöz, a sűrű, krémes állagú samponok pedig sokszor idő előtt zsírosodó hatást adnak a hajat. A babáknak is ajánlott sampon zsíros hajra kiváló választás lehet, ezzel szemben a lipidekben gazdag hajbalzsamot is tartalmazó 2:1 samponok könnyen elnehezítik a zsírosodásra hajlamos hajat. A hajbalzsamok a kifésülést könnyítő zsírszerű anyagokat, lipideket tartalmaznak, ezért zsíros haj ápolására körültekintéssel, csak a hajvégekre kenve ajánlott alkalmazásuk.

A bojtorján kivonatot tartalmazó hajszesz és sampon zsíros hajra jótékony hatású lehet. Hajmosás, illetve a hajvégekre alkalmazott hajbalzsam alapos kiöblítése után próbálja ki az almaecetes hajöblítést! Egy liter kellemes hőmérsékletűre hűtött vízben keverjen el két kanál almaecetet, és a hajmosás végén ezzel öblítse le a haját. További öblítésre nem lesz szükség, az esetleges ecetszag pedig a hajszárítás során elpárolog a hajból. Az ecetes öblítést hagyományosan a szappanos hajmosás után, a szappan és a hajszálakon megtapadó zsír nehezen leöblíthető keverékének feloldására alkalmazták a régi időkben, ma már azonban a legtöbb sampon zsíros hajra a szappanoknál sokkal kíméletesebben tisztítja a hajat. A zsíros haj ápolására azonban sokan még ma is az ecetes öblítést javasolják. Az ecetnek valóban vannak a zsíros haj esetében különösen hasznos zsíroldó tulajdonságai is, ám a hajápolás során betöltött hasznos szerepét sokkal inkább vízlágyító, vízkőoldó képességének köszönheti: a kemény csapvizet lággyá teszi, a lágy vizes öblítés pedig hajbalzsam használata nélkül is puhává varázsolja a hajat.

A problémás fejbőr kezelésére számos hajpakolás recept ismert. Habár a leginkább elterjedt, olajos alapú hajpakolás zsíros hajra értelemszerűen nem ajánlott, létezik olyan természetes anyag, ami hatékony lehet a túlzott faggyútermelés kezelésében. Az agyagos hajpakolás zsíros hajra különösen jótékony hatású, mivel az agyag száradása során felszívja a nedvességet, így a fejbőrön és a hajszálakon található felesleges faggyút is a környezetéből. A fehér vagy zöld agyagport vízzel hígítva kenje fel a hajas fejbőr területére hajmosás előtt, és hagyja, hogy az agyagos hajpakolás egy kicsit megszáradjon a fején. A hajmosás során alaposan távolítsa el hajából a maradványokat. A gyakori hajmosás kiváltására időnként a száraz samponok bevetése is megoldás lehet. A száraz sampon az agyagos hajpakoláshoz hasonlóan a felesleges faggyú felszívásának elve alapján működik. Használatával a hajmosás általában egy nappal kitolható, hátránya azonban, hogy a porszerű maradványok alapos kikefélés után is meglátszhatnak a sötétebb hajszálak között. Ennek elkerülésére barna vagy fekete hajúaknak érdemes kipróbálni a színezett változatot is.

A zsíros haj ápolásának alapszabálya tehát a felesleges faggyú eltávolítása a fejbőrről és a hajszálakról. Érdekesség, hogy a zsírosodásra hajlamos haj a mai elvárások alapján fokozott tisztálkodást igényel ugyan, a falusi társadalomban azonban egészen a 20. század elejéig a hajápolás részét képezte a zsírozás. A pásztorok az időjárás viszontagságai, az élősködők és a gubancolódás ellen is sertés-, liba-, kacsazsírral vagy birkafaggyúval zsírozták a hajukat. Az idősebb asszonyok évente egyszer, az asszonyok havonta, a fiatal lányok egy vagy két hetente mostak hajat, de a szokások szerint sokan a frissen mosott hajvégeket is bezsírozták, hogy könnyebben kezelhetővé váljon a haj.

További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez!

Érdekelni fogja

Hajproblémák és samponok: zsíros haj, korpás haj,…

Az Ön hajának színe, állaga, vastagsága, mennyisége egyedülálló! Vagyis nincs két…

A zsíros haj és a hajmosás

A zsíros haj gondozása kapcsán gyakori tévhit, hogy a gyorsan zsírosodó haj túl gyakori…