Revalid banner 1000x250 proteintartalmu es korpasodaselleni sampon

A zsíros haj és a hajmosás

A zsíros haj gondozása kapcsán gyakori tévhit, hogy a gyorsan zsírosodó haj túl gyakori mosása fokozza a haj idő előtti zsírosodását. A közhiedelemmel ellentétben a gyorsan zsírosodó haj gyakori mosást igényel, hiszen a zsíros haj kialakulása a túlzott faggyútermelés következménye, melynek legjobb kezelési módja a felesleges faggyú eltávolítása a fejbőrről és a hajszálakról.

De mire is jó a faggyú? A faggyú a fejbőrben, közvetlenül a szőrtüszők mellett található faggyúmirigyek által képzett zsíros váladék. Termelődésének célja a hajszálak védelme: a szőrtüszőbe kerülő zsíros anyag bevonatot képez a növekvő hajszálakon, ezáltal védi őket a kiszáradástól és a töredezéstől. A vándorló pusztai népek és az év nagy részében a szabad ég alatt élő pásztorok birkafaggyúval zsírozták hajukat annak érdekében, hogy jobban megvédje koponyájukat a szélsőséges időjárás, illetve a mosás hiányában óhatatlanul megjelenő élősködők ellen!

A zsíros haj sokaknak okoz állandó elégedetlenséget önmagukkal, pedig a haj állapota egyrészt a megváltoztathatatlan genetikai örökségnek, másrészt pedig a hajtípusnak megfelelő ápolásnak köszönhető. A vékonyszálú hajon hamarabb meglátszik az egyébként teljesen természetes zsírosodási folyamat, mint a dús, vastagszálú vagy göndör hajon. A hajszálakat bevonó faggyúréteg a gyengébb hajszálakat gyorsan elnehezíti, a haj veszít tartásából. A megoldás azonban a vékonyszálú haj ápolása esetén is a gyakoribb hajmosás.

A haj rendszeres hátrasimítása, igazgatása – ami sajnos a rossz tartású, vékonyszálú haj tulajdonosainak körében sokszor önkéntelen, elterjedt szokás –, a fejbőr piszkálása, és a túlságosan gyakori fésülködés fokozza a hajszálak zsírosodását. A hajfestés, illetve általában a hajformázó szerek, a hajlakk, hajhab használata kiszárítja a hajat, ami a gyorsan zsírosodó haj esetében nem mindig hátrány, de érdemes mértékkel alkalmazni ezeket az eljárásokat. A túlságosan gyakori hajfestés és hajformázás következtében ugyanis még a zsíros haj is sérülékenyebbé válik: kiszárad, elveszíti rugalmasságát és ezért könnyebben töredezik.

A legjobb sampon zsíros hajra kíméletes a hajhoz, mivel a gyakoribb hajmosás miatt többször van rá szükség. A krémes állagú samponok általában zsírosabbak, a könnyebb, kevesebb tisztítóanyagot tartalmazó samponok pedig sokszor átlátszók. A legegyszerűbb megoldás, ha a sampont a tenyerében vízzel felhígítja kicsit, így enyhébb keveréket kap a gyakori hajmosáshoz. A legjobb sampon zsíros hajra könnyű állagú, nem krémes, nem zsíros. A lipidekben gazdag balzsamot is tartalmazó 2:1 samponok zsíros haj ápolására nem ajánlottak, a haj teljes hosszán eloszlatva ugyanis elnehezítik, zsírosabb hatásúvá tehetik a hajat. A balzsamot ezért mindig a lehető legkisebb mennyiségben, hajmosás után, a nedves haj könnyebb kifésülhetősége érdekében csak a hajvégekre alkalmazza!

Talán nem is gondolná, hogy a zsíros haj állapotának javítását is elősegítheti a megfelelő hajpakolás! Való igaz, hogy az olajos alapú hajpakolás zsíros hajra nem igazán ajánlott, hiszen a zsíros haj sokkal inkább szárításra, mint olajozásra szorul. Létezik azonban egy évezredek óta használt, egy időre elfelejtett, de manapság egyre népszerűbb természetes anyag, amely nagy nedvszívó képességének köszönhetően felszívja a fejbőrön és a hajszálakon képződő felesleges faggyút. A legjobb hajpakolás zsíros hajra agyagból készül. Hajmosás előtt kenje fel vékony rétegben a hajtövekre a langyos vízzel kenhető masszává hígított agyagport és hagyja megszáradni a fején. Az agyag száradása közben magába szívja a nedvességet környezetéből, így hatékonyan távolítja el a faggyút a hajszálakról is.

Hasonló működési elven – a felesleges faggyú felszívásán – alapul a zsíros haj ápolásában sokszor gyors segítséget nyújtó száraz sampon hatékonysága is. A száraz sampon zsíros hajra ajánlott leginkább, hiszen az agyagos hajpakoláshoz hasonlóan tulajdonképpen kiszárítja a hajat. A rohanós reggeleken a száraz sampon zsíros hajra időnként nagyon hasznos megoldás lehet, segítségével szükség esetén egy nappal kitolható a következő hajmosás. Hátránya, hogy a sötétebb hajszálak között még a kikefélés után is észrevehetők lehetnek a finom por maradványai, ezért ha Önnek sötétebb haja van, válassza a színezett változatot!

A zsíros korpa kezelése

A zsírosodás mellett jelentkező korpásodást leggyakrabban a fokozott faggyútermelés miatt kialakuló szeborreás bőrgyulladás okozza. Jellemzője a hajas fejbőr szélén, a homlok vonalában, a fülek mögött, illetve sokszor a szemöldök alatt és az orr két oldalán is megjelenő piros, viszkető, hámló foltok megjelenése.

A szeborreás fejbőr okozta zsíros korpa kezelése bőrgyógyász által javasolt, helyileg alkalmazható gombaellenes és gyulladáscsökkentő készítményekkel hatékony lehet, a megfelelő korpásodás elleni sampon használatával pedig hosszú távon is elősegítheti a tünetmentes állapot fenntartását.

További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez!

Érdekelni fogja

A zsíros haj ápolása

A gyorsan zsírosodó haj sokak számára mindennapi gondot jelent. A zsíros haj ápolására…

Hajproblémák és samponok: zsíros haj, korpás haj,…

Az Ön hajának színe, állaga, vastagsága, mennyisége egyedülálló! Vagyis nincs két…