Allergiás bőrkiütés kezelése

Az allergiás bőrkiütés kezelése a panaszok jellegétől illetve a bőrtüneteket kiváltó okoktól függően változó lehet. Elsődleges szempont a kiütéseket okozó allergén felismerése, és elkerülése, ami sokszor nem is olyan egyszerű feladat. Allergiás bőrtüneteket okozhat élelmiszer, gyógyszer, tisztítószer és még számos egyéb, a szervezetbe kerülő anyag, de egyeseknél a hideg levegő vagy akár a különböző vegyi anyagokkal tisztított víz is okozhat ilyen jellegű panaszokat. Bőrteszttel vagy vérvizsgálattal kimutatható számos allergiás reakció, de előfordulnak olyan esetek is, amikor az allergia oka feltáratlan marad.

Az allergiás kiütések kialakulhatnak az allergén anyaggal történő érintkezést követő néhány percben is, de az sem ritkaság, hogy a bőrtünetek csak órákkal vagy akár egy-két nappal később jelentkeznek. Egyes esetekben a bőrkiütések fél órán belül is elmúlhatnak, ám az allergiás reakció természetétől függően akár napokig vagy hetekig is eltarthat a teljes gyógyulás.

A bőrkiütések megjelenési formái is változatosak. A bőr kisebb-nagyobb területen kipirosodhat, viszkethet, megjelenhetnek csípésekhez hasonlatos csomók vagy apró piros pöttyök, pattanások, csalánkiütések, duzzanatok, hólyagok is. Általában mégis elmondható, hogy a viszketéssel kísért bőrpír sok esetben jellegzetes tünet, ehhez társulhatnak a test különböző részein egyszerre jelentkező duzzanatok, kiütések is.

Gyógyszerallergia, rovarcsípés, esetleg valamilyen élelmiszer összetevőre adott allergia jellegzetes tünete lehet a viszkető csalánkiütések megjelenése, de egyeseknél a hideg téli levegő, a fürdők, uszodák vize vagy akár a vezetékes víz is kiválthatja csalánkiütések megjelenését. Különösen kisgyermekeknél nem ritka a vírusfertőzések kezdeti szakaszában csalánkiütések jelentkezése, ilyenkor azonban a bőrkiütéses panaszok általában nem olyan kiterjedtek, mint egy hirtelen bekövetkező allergiás reakció esetén. A csalánkiütés kezelése otthon a viszketésre krém – antihisztamin tartalmú krém vagy gyógynövény alapú viszketés elleni krém – alkalmazásával lehetséges.

Mivel a viszketés sokszor a kiütések megjelenését kísérő legelső tünetek közé tartozik, az allergiás bőrkiütés kezelése házilag elsősorban a viszketés csillapítására irányul. Antihisztamin krém alkalmazása csökkenti a viszketést és az allergiás reakciót kísérő duzzanatok nagyságát. A különböző gyógynövény tartalmú krémek nemcsak a viszketés ellen, de bőrnyugtató, bőrirritációt csökkentő növényi hatóanyagaik révén a helyi gyulladás, bőrpír, duzzanat csökkentésében is hatékonyak lehetnek. A gyógynövény alapú, bőrviszketés ellen ajánlott krémek leggyakoribb hatóanyagai a körömvirág és a kamilla kivonat, de az aprócsalán és a levendula is elősegítheti a tünetek további romlását eredményező vakarózás elkerülését. Tűrhetetlen viszketés esetén olyan terméket válasszon, amely mentolt is tartalmaz, a mentol ugyanis az egyik leghatékonyabb viszketés elleni összetevő. (pl. Calmiderm krém) Azonnali hűsítő hatása miatt a bőrviszketés kezelésére kifejlesztett krémek, patikai keverékek kedvelt alkotóeleme.

Az allergiás bőrkiütés kezelése házilag csak enyhe allergiás reakció esetén javasolt. Súlyosabb esetekben, ha a kiütések nagy területen illetve napokon keresztül állnak fenn, az allergiás bőrkiütés kezelése során antihisztamin tartalmú gyógyszerek szedésére is szükség lehet. Amennyiben az allergiás bőrreakció – különösen a fej-nyak régióban – nagy méretű duzzanatokat vagy több testrészen, nagy területen, hirtelen jelentkező viszkető csalánkiütéseket, nyelési vagy légzési nehézséget, esetleg eszméletvesztést okoz, sürgősen forduljon orvoshoz!

További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez!

Érdekelni fogja

Érdekelni fogja

Hogyan harcolunk az allergia ellen?

1. Az allergének elkerülése Minden esetben ajánlatos a kiváltó tényezők lehető…

Allergén ImmunTerápia az allergia gyógyítására

Az allergiás megbetegedésekben jelenleg ez az egyetlen gyógymód, amely nemcsak a…