Rovarcsípés, kiütés, csalánkiütés, leégés, viszketés kezelése

Önnek is ismerős az az érzés, amikor egy rovarcsípés, kiütés vagy egyéb bőrsérülés miatt bőre kibírhatatlanul viszket és úgy érzi, egyedül egy kiadós megvakarás hozhatna enyhülést? Megesett már, hogy ilyenkor jólesően, alaposan megvakarta a piros duzzanatot, ami ettől még nagyobb, még vörösebb lett és még jobban viszketett? Esetleg ki is sebesedett a vakarástól? A szúnyogcsípés, rovarcsípés, csalánkiütés, napégés vagy a bőr nagyfokú kiszáradása miatt fellépő, tűrhetetlen viszketés ellen létezik megoldás! Viszketés elleni krém alkalmazásával hatékonyan csökkentheti a kellemetlen panaszokat. 

Tartalom

Calmiderm

Viszketés ellen mi a legjobb megoldás?

Nem véletlen, ha viszketéskor ellenállhatatlan vakarózási ingert érez, hiszen a viszketés meghatározása: a bőr megvakarására ingerlő érzés. A viszketés okozója lehet magának a bőrnek a megbetegedése, de egyéb szerveket érintő kórképek tünete is lehet. A viszkető bőrtüneteket, kiütéseket kiválthatja fertőző betegség, allergiás reakció, élősködők megjelenése (pl. rüh, bolha, atka, tetvek) a bőrön, gombás fertőzés, illetve különböző rovarcsípések is.

Máj- és vesebetegségek, vérképzőszervi megbetegedések, a pajzsmirigy működési zavarai, daganatos kórképek, cukorbetegség, de még a terhesség is okozhat viszketést, ám ezekben az esetekben, amikor a viszketés nem a bőr megbetegedéséhez kapcsolódik, szemmel látható tüneteket nem okoz.

A viszketés ellen a legrosszabb megoldás a vakarózás. Ilyenkor ugyanis a bőrfelület kisebesedhet és megvastagodhat, a viszketés fokozódik, könnyen bekövetkezhet a sebes felület felülfertőződése is.

Patikákban, drogériákban számos viszketés elleni krém kapható, amelyek használatával hatékonyan szüntetheti meg a vakarózási ingert. Gyakran előfordul, hogy az irritált, a vakarástól kisebesedett bőrfelület bekenése kellemetlen, csípő érzéssel jár. A viszketés ellen kifejlesztett, természetes növényi kivonatokat tartalmazó termékek (pl. Calmiderm krém, Biomed Perilla krém) használatával megelőzheti a csípések, kiütések kisebesedését.

A leggyakoribb hatóanyagok viszketés ellen

A leggyakoribb hatóanyagok viszketés ellen

A bőrviszketés ellen, napégés, rovarcsípés kezelése során alkalmazott krémek összetevői között az allergiás reakciókat csökkentő antihisztaminok, a bőr irritációját enyhítő gyógynövénykivonatok, gyulladáscsökkentő szintetikus vegyületek és különböző bőrpuhító, bőrregeneráló anyagok egyaránt megtalálhatók.

A leégés, kiütés, allergia, rovarcsípés okozta viszketés kezelése természetes növényi kivonatokkal:

 • panthenol – a bőr egészségének védelmét szolgáló B5 vitamin előanyagának, a pantoténsavnak egyik formája, enyhe égési sérülések, leégés kezelésére alkalmazott bőrápoló termékek gyakori összetevője (pl. DM Kühlgel, Panthenol spray)
 • kamilla – gyulladáscsökkentő, nyugtató hatásáról ismert, a természetes gyógyászatban külsőleg bőrgyulladások, belsőleg gyomorpanaszok enyhítésére alkalmazott összetevő (pl. Calmiderm krém)
 • körömvirág – a természetgyógyászati tapasztalatok szerint bőrregeneráló hatású hatóanyag (pl. Naturland  Csípés utáni krém, Antivakarin krém, Calmiderm krém)
 • levendula – illóolaja természetes növényi kivonatból készült krémekben használt, nyugtató hatású összetevő (pl. Calmiderm krém)
 • aprócsalán – népgyógyászati tapasztalatok igazolják bőrnyugtató, gyulladáscsökkentő hatását, bőrirritációt csökkentő, viszketés ellen ajánlott gyógynövénykészítmények jól ismert összetevője (pl. Calmiderm krém)
 • aloe vera – bőrápoló, bőrregeneráló hatásáról ismert gyógynövény (pl. Medifleur bőrsérüléseket kezelő gél)
 • árnika – vérkeringést fokozó hatása révén gyorsítja a rándulások, zúzódások, helyi gyulladások gyógyulását, fokozza a hámképződést (pl. Naturland Árnika krém)
 • svédkeserű tinktúra – rovarcsípés és csalánkiütés ellen is ajánlott speciális gyógynövény keverék (pl. Biomed Svédkeserű krém)
 • mentol – a mentoltartalom biztosítja a viszketés ellen ajánlott krémek azonnali hűsítő hatását (pl. Calmiderm krém)

Antihisztamin tartalmú krém: Az antihisztaminok gátolják a rovarcsípés helyén illetve a helyi allergiás reakció során felszabaduló hisztamin hatását, ezzel csökkentik a viszketést és az allergiás tüneteket:

 • dimetindén – felületes égési sérülések, leégés, rovarcsípés, allergiás és egyéb kiütések következtében kialakuló bőrviszketés ellen alkalmazott szintetikus hatóanyag (pl. Fenistil gél)
 • difenhidramin – napfény okozta bőrgyulladás, kiütések, bőrviszketés ellen alkalmazott szintetikus összetevő (pl. Supraderm gél)

Gyulladáscsökkentő hatású viszketés elleni szintetikus hatóanyag:

 • alumínium-acetát-tartarát – gyulladáscsökkentő, bőrösszehúzó hatású összetevő (pl. Alsol kenőcs, egyes patikai rázókeverékek)

Viszketés elleni krémek gyakori bőrápoló alkotóelemei:

 • petrolatum – vazelin, zsíros hatású bőrregeneráló összetevő
 • cetearyl alcohol – zsíros hatású, a kozmetikumokban bőrpuhító és sűrítő anyagként használt, a bőrt nem szárító anyag
 • paraffin – bőrpuhító, a kozmetikumok sűrűségét adó kőolajszármazék
 • glicerin – vízmegkötő anyag, az emberi bőr is tartalmazza
 • lecitin – bőrpuhító, vízmegkötő anyag

A rovarcsípés kezelése

A rovarcsípés kezelése

A méhcsípés, darázscsípés körül keletkező vörös duzzanat és a viszkető érzés a szervezet normál reakciója a csípés alkalmával a bőr alá kerülő méreganyagokra. Az emberi test védekező mechanizmusa indítja be a szervezetben a hisztamin nevű anyag termelését. A felszabaduló hisztamin egyik hatása a csípés környéki hajszálerek kitágítása. A tágabb hajszálereken keresztül a méreganyagot semlegesítő antitestek gyorsabban jutnak a véráramban a csípés helyére. A rovarcsípés kezelése – különösen a darázscsípés kezelése illetve a méhcsípés kezelése – során az egyik fontos lépés a hajszálerek kitágulása miatt fellépő piros duzzanat méretének és a göböcske viszketésének csökkentése. A viszketés kezelése antihisztamin tartalmú krémek alkalmazásával vagy a helyi gyulladást és a bőr irritációját csökkentő bőrnyugtató gyógynövény kivonatokat tartalmazó krémmel lehetséges. A népgyógyászati tapasztalatok alapján a kamilla, az aprócsalán és a körömvirág a viszketés elleni krémek leggyakoribb hatóanyagai, az aloe vera kivonat pedig inkább a hámsérült bőr felszíni regenerációját segíti elő. Azonnali hűsítő hatása miatt a mentol a viszketés ellen, csalánkiütés ellen ajánlott patikai rázókeverékeknek is közismert összetevője. A mentol párolgása hűsítő érzést kelt a bőrön, mellyel hatékonyan képes csökkenteni a viszketéses panaszokat. A viszketés kezelése során érdemes tehát a bőrnyugtató, bőrirritációt csökkentő hatóanyagok mellett mentolt is tartalmazó kenőcsöt választani. (pl. Calmiderm krém)

A rovarcsípés kezelése

A csípés kezelése viszketés elleni krém segítségével legtöbbször eredményesnek bizonyul, ám ha a rovarcsípés után több testrészén, nagy területen tapasztalja duzzanatok, csalánkiütések megjelenését, a rovarcsípés kezelése orvosi segítséget igényel. Ilyen esetekben a rovarcsípés kezelése során antihisztamin, testszerte jelentkező allergiás bőrtünetek bekövetkezésekor kortikoszteroid tartalmú gyógyszerekre lehet szükség. Amennyiben – legtöbbször nem sokkal a csípést követően – nehézlégzést, fulladást, hányást, hasmenést, szédülést tapasztal, szívverése felgyorsul, zavarttá válik, esetleg eszméletvesztés is bekövetkezik, azonnal forduljon orvoshoz! Ez egy súlyos allergiás reakció, melynek jelentkezésekor a rovarcsípés kezelése azonnali orvosi ellátást igényel.

A méhekre jellemző tömeges méhcsípés az érintett testrészeken gyakorta komoly duzzanatot okoz. Amennyiben a méhkas felbolydulása révén bekövetkező tömeges csípés éri, a méhcsípés kezelése – különösen a fej és a nyak területén – szintén mielőbbi orvosi szakértelmet kíván.

A darázscsípés kezelése a sokakat érintő darázscsípés allergia miatt igényel odafigyelést. Ha a darázscsípés után valaha nehézlégzés, fulladás, ájulás, zavartság vagy testszerte kialakuló viszketés, duzzanat jelentkezett Önnél, a kezelőorvosa által előírt, a darázscsípésre adott allergiás reakció megelőzésére szolgáló gyógyszereket – antihisztamin tablettát, szükség esetén adrenalin injekciót – mindig tartsa magánál!

A bolhacsípés kezelése során a viszketés enyhítésénél is fontosabb a csípést okozó élősködők forrásának felkutatása. Háziállatait kezelje rendszeresen bolhairtó szerrel, különösen abban az esetben, ha kedvence a lakásban és a kertben egyaránt előfordul. A bolhacsípés legtöbbször a boka környékén, vagy a lábszáron megjelenő apró, viszkető kis göbökről, illetve a jellegzetes ugráló élősködő jelenlétéről ismerhető fel. A bolhacsípés kezelése során is javasolt a viszketésre krém alkalmazása, ezzel elkerülheti a vakarózás miatt esetlegesen bekövetkező felülfertőződést is.

Az ágyi poloska csípés kezelése során is a poloska élőhelyének, az ágynak és a matracnak a fertőtlenítése a legfontosabb. Az ágyi poloska csípés kezelése házilag az ágykeret illetve a hálószoba fertőtlenítővel történő lemosásával lehetséges, de a nem lemosható fekvőfelületek, matracok kezelése a szokásos takarítási módszerekkel sokszor nehezen megoldható. Amennyiben a házi fertőtlenítés után is talál még magán csípéseket, illetve az ágyban még fellelhetők az élősködők, bízza inkább az erre szakosodott vállalkozásokra a kártevők teljes eltávolítását. Az ágyi poloska csípés kezelése házilag szintén viszketés elleni krém segítségével a legegyszerűbb, ám az ágyi poloska elszaporodása esetén a legfontosabb a rovarok eltávolítása az ágy illetve a lakás területéről. Az ágyi poloska okozta panaszok jellegzetessége, hogy a csípések reggel, alvás után jelentkeznek.

A pókcsípés kezelése általában szintén a bőrviszketés ellen leghatékonyabb krém alkalmazását jelenti. Szerencsére Magyarországon nem élnek olyan pókfajok, melyeknek csípése akár halálos is lehet. A pókcsípés kezelése során is jótékony hatású lehet a viszketésre krém alkalmazása, melynek segítségével a duzzanat és a viszketés a legtöbb esetben néhány nap alatt panaszmentesen gyógyul.

Calmiderm

A szúnyogcsípés kezelése

Vízparti nyaraláskor, erdei kirándulások alkalmával vagy egy nyáresti kerti parti során sokak kikapcsolódását keserítik meg a szúnyogok. A szúnyogcsípés kezelése különösen a kisgyerekek illetve a csípésre érzékenyek esetében kiemelt fontosságú. A gyerekeket – feltehetően vékony bőrük miatt – a szúnyogok közismerten jobban kedvelik, ráadásul gyermekkorban sokszor alakul ki a szúnyogcsípéssel szemben enyhe allergiás reakció. Ilyenkor a csípés helye a szokásosnál is jobban megduzzad, nagyon viszket és mivel a gyerekek még nem tudnak uralkodni magukon, a csípéseket sokszor véresre vakarják. A gyermeknél ezért a viszketésre krém alkalmazása feltétlenül javasolt.

A köztudatban elterjedt tévhittel ellentétben, mely szerint a szúnyog táplálkozik az emberi vérrel, az igazság az, hogy az emberi vérben található vas és fehérjék a nőstény szúnyog petéinek fejlődéséhez szükségesek. Ez az oka annak, hogy csak a nőstény szúnyog csíp. A csípést követően a szúnyog nyálából a vér gyors alvadását gátló anyag kerül a véráramba. A szervezetnek erre az idegen anyagra adott természetes védekező reakciója a szúnyogcsípés nyomán keletkező viszkető, piros duzzanat. Normál esetben a viszketés néhány nap alatt elmúlik, addig azonban – különösen akkor, ha csapatostól támadó szúnyogoknak volt kitéve és nem egy, hanem számos kisebb-nagyobb viszkető csípés tarkítja végtagjait – nemcsak nagyon kellemetlen érzés, de a vakargatás révén a csípések felszínén keletkező sebek el is fertőződhetnek. A szúnyogcsípés kezelése ezért elsősorban a viszketés csökkentésére irányul. A felülfertőződés illetve az ellenállhatatlanul viszkető érzés a megfelelő viszketés elleni krém segítségével elkerülhető.

De miért viszket a szúnyogcsípés jobban, ha megvakarja az ember? Egyszerűen azért, mert ilyenkor az irritáció fokozódik, így a szervezet védekező mechanizmusai egy fokozattal feljebb kapcsolnak: még több hisztamin szabadul fel, hogy a vérerek kitágítása révén még több, az idegen anyagot ártalmatlanító antitestnek adjon helyet a csípés helyén. Ezáltal persze a duzzanat még nagyobb lesz, még vörösebbé váli a csípés helye és még jobban viszket, mint a vakarás előtt. A viszketés elleni krém használata tehát sokkal jobb megoldás a szúnyogcsípés kezelése során, mint a vakargatás!

Allergiás bőrkiütés kezelése

Allergiás bőrkiütés kezelése

Az allergiás bőrkiütés kezelése a panaszok jellegétől illetve a bőrtüneteket kiváltó okoktól függően változó lehet. Elsődleges szempont a kiütéseket okozó allergén felismerése, és elkerülése, ami sokszor nem is olyan egyszerű feladat. Allergiás bőrtüneteket okozhat élelmiszer, gyógyszer, tisztítószer és még számos egyéb, a szervezetbe kerülő anyag, de egyeseknél a hideg levegő vagy akár a különböző vegyi anyagokkal tisztított víz is okozhat ilyen jellegű panaszokat. Bőrteszttel vagy vérvizsgálattal kimutatható számos allergiás reakció, de előfordulnak olyan esetek is, amikor az allergia oka feltáratlan marad.

Az allergiás kiütések kialakulhatnak az allergén anyaggal történő érintkezést követő néhány percben is, de az sem ritkaság, hogy a bőrtünetek csak órákkal vagy akár egy-két nappal később jelentkeznek. Egyes esetekben a bőrkiütések fél órán belül is elmúlhatnak, ám az allergiás reakció természetétől függően akár napokig vagy hetekig is eltarthat a teljes gyógyulás.

A bőrkiütések megjelenési formái is változatosak. A bőr kisebb-nagyobb területen kipirosodhat, viszkethet, megjelenhetnek csípésekhez hasonlatos csomók vagy apró piros pöttyök, pattanások, csalánkiütések, duzzanatok, hólyagok is. Általában mégis elmondható, hogy a viszketéssel kísért bőrpír sok esetben jellegzetes tünet, ehhez társulhatnak a test különböző részein egyszerre jelentkező duzzanatok, kiütések is.

Gyógyszerallergia, rovarcsípés, esetleg valamilyen élelmiszer összetevőre adott allergia jellegzetes tünete lehet a viszkető csalánkiütések megjelenése, de egyeseknél a hideg téli levegő, a fürdők, uszodák vize vagy akár a vezetékes víz is kiválthatja csalánkiütések megjelenését. Különösen kisgyermekeknél nem ritka a vírusfertőzések kezdeti szakaszában csalánkiütések jelentkezése, ilyenkor azonban a bőrkiütéses panaszok általában nem olyan kiterjedtek, mint egy hirtelen bekövetkező allergiás reakció esetén. A csalánkiütés kezelése otthon a viszketésre krém – antihisztamin tartalmú krém vagy gyógynövény alapú viszketés elleni krém – alkalmazásával lehetséges.

Mivel a viszketés sokszor a kiütések megjelenését kísérő legelső tünetek közé tartozik, az allergiás bőrkiütés kezelése házilag elsősorban a viszketés csillapítására irányul. Antihisztamin krém alkalmazása csökkenti a viszketést és az allergiás reakciót kísérő duzzanatok nagyságát. A különböző gyógynövény tartalmú krémek nemcsak a viszketés ellen, de bőrnyugtató, bőrirritációt csökkentő növényi hatóanyagaik révén a helyi gyulladás, bőrpír, duzzanat csökkentésében is hatékonyak lehetnek. A gyógynövény alapú, bőrviszketés ellen ajánlott krémek leggyakoribb hatóanyagai a körömvirág és a kamilla kivonat, de az aprócsalán és a levendula is elősegítheti a tünetek további romlását eredményező vakarózás elkerülését. Tűrhetetlen viszketés esetén olyan terméket válasszon, amely mentolt is tartalmaz, a mentol ugyanis az egyik leghatékonyabb viszketés elleni összetevő. (pl. Calmiderm krém) Azonnali hűsítő hatása miatt a bőrviszketés kezelésére kifejlesztett krémek, patikai keverékek kedvelt alkotóeleme.

Az allergiás bőrkiütés kezelése házilag csak enyhe allergiás reakció esetén javasolt. Súlyosabb esetekben, ha a kiütések nagy területen illetve napokon keresztül állnak fenn, az allergiás bőrkiütés kezelése során antihisztamin tartalmú gyógyszerek szedésére is szükség lehet. Amennyiben az allergiás bőrreakció – különösen a fej-nyak régióban – nagy méretű duzzanatokat vagy több testrészen, nagy területen, hirtelen jelentkező viszkető csalánkiütéseket, nyelési vagy légzési nehézséget, esetleg eszméletvesztést okoz, sürgősen forduljon orvoshoz!

Csalánkiütés kezelése

Csalánkiütés kezelése

 

A csalánkiütés vörös udvarral körülvett, középen halványabb színű, 1-10 cm nagyságú, viszkető duzzanat a bőrön, melynek megjelenése általában valamilyen allergiás reakció jele. Az allergia kiváltó oka lehet rovarcsípés vagy az elfogyasztott élelmiszerekkel, gyógyszerekkel szemben fennálló érzékenység, de előfordulnak olyan esetek is, amikor a csalánkiütések megjelenésének oka nem azonosítható. Gyerekeknél sokszor egy-egy vírusfertőzés, kezdődő betegség jele is lehet a gyorsan múló csalánkiütés. A csalánkiütésre jellemző, hogy nem egyesével, hanem általában csoportosan alakul ki a bőrön, ilyenkor némely kiütések órákon belül elmúlnak, de újak is keletkezhetnek közben. Elhelyezkedésük gyakorta szimmetrikus, pl. mindkét karon, vagy mindkét lábon is láthatók. A csalánkiütések allergiás reakció tünetei, melyeknek megjelenését a szervezetbe kerülő allergén összetevő hatására felszabaduló hisztamin okozza. A vény nélkül kapható antihisztamin tartalmú gyógyszerek ezért hatékonyak lehetnek a csalánkiütés kezelése során.

A csalánkiütés okozta panaszok közül a legjellemzőbb a bőrviszketés. Enyhe lefolyású, magától gyógyuló esetekben a csalánkiütés kezelése házilag a viszketés enyhítésére összpontosul. A viszketés ellen szintén antihisztamin krém vagy természetes, nyugtató, gyulladáscsökkentő hatású növényi kivonatokat tartalmazó krém alkalmazása javasolt. Súlyos esetekben, amikor a csalánkiütések testszerte jelentkeznek, vagy az érintett testrészen – különösen, a fej és az arc területén – a duzzanat mértéke jelentős, a csalánkiütés kezelése házilag már nem elegendő, a tünetek mielőbbi csökkentése illetve esetleges további allergiás reakciók megelőzése orvosi beavatkozást igényel. A csalánkiütés kezelése ilyenkor vényköteles, antihisztamin, illetve a súlyosság mértékétől függően kortikoszteroid tartalmú gyógyszerekkel történik.

Leégés, napégés kezelése

Leégés, napégés kezelése

Ma már közismert az a néhány évtizede még kevesek által szem előtt tartott tény, hogy a napégés következtében károsodott bőrsejtek nem feltétlenül regenerálódnak teljes mértékben. Az évtizedek alatt bekövetkező leégések hatása összeadódik, és egyes esetekben bőrrák kialakulásához vezethet. A nyári hónapokban azért olyan magas a leégések aránya, mert az UV-B sugárzás bőrkárosító hatása csak néhány óra napozás után jelentkezik. A legtöbben csak akkor veszik észre, hogy mennyire leégtek, amikor már hazaértek a strandról. A napégés kezelése pedig ilyenkor már csak a tünetek enyhítését teszi lehetővé. Ebből következően a napégés kezelése során is az első és legfontosabb tanács a megelőzés. Kerülje el a leégést ésszerű napozással, a bőrtípusának megfelelő faktorszámú fényvédő alkalmazásával! Ha azonban a baj már bekövetkezett, igyekezzen minél jobban elősegíteni a bőr regenerációját. A leégés jellegzetes tünetei közé tartozik a bőr kipirosodása, gyulladása, fájdalmas húzódása. A napozást követő néhány napon belül jelentkezik a kínzó bőrviszketés, melyet az égett területen a bőr lehámlása követ. A viszketés ellen válasszon olyan bőrregeneráló készítményeket, amelyek a bőrirritáció csökkentése mellett gyulladáscsökkentő, bőrápoló hatóanyagokat is tartalmaznak. Az aloe vera vagy pantenol tartalmú napozás utáni testápolók illetve leégés után ajánlott krémek csökkentik a gyulladásos tüneteket és támogatják a bőr regenerációját. A napozás utáni készítmények hatóanyagai a gyulladás csökkentése révén enyhítik a viszketést, de tápláló hatóanyagaiknak köszönhetően a viszketés elleni krémek is elősegítik a leégett bőr mielőbbi megújulását. A kamillát és körömvirág kivonatot tartalmazó gyógynövénykészítmények táplálják és megnyugtatják a napsugárzás következtében károsodott bőrfelszínt. Az aprócsalán a természetgyógyászati tapasztalatok alapján csökkenti a bőrirritációt. A forró tapintású, viszkető bőr ápolására olyan hatóanyagokban gazdag készítményt válasszon, amely mentolt is tartalmaz, mert a mentol – csakúgy, mint a napégés kezelése során a fájdalmas tünetek enyhítésére hagyományosan alkalmazott hideg vizes borogatás – azonnali hűsítő hatása révén hatékonyan enyhíti a viszketést és a bőr fájdalmas húzódását.

Súlyos esetekben, amikor a leégést nagy területen a bőr felhólyagosodása kíséri, illetve amennyiben a bőrtünetek mellé láz, hidegrázás, hányás, hányinger is társul, a napégés kezelése orvosi beavatkozást igényel!

Calmiderm

Napallergia kezelése

Napallergia kezelése

 

Ha Ön is tapasztalta már, hogy napozás után vagy akár egy nyári séta, kirándulás alkalmával is apró piros pöttyök, pattanások vagy nagyobb kiterjedésű vörös duzzanatok, hólyagok, csalánkiütések jelennek meg a bőrén, akkor lehet, hogy napallergiás. A napallergia kezelése során elsődleges szempont a megelőzés, amely az allergia mértékétől függően a közvetlen napfény teljes kerülésétől a megfelelő, napallergiások számára kifejlesztett, magas faktorszámú naptej (pl. Daylong ultra napallergia elleni gél és gél-spray, Eucerin Sun napallergia elleni krém-gél) használatán át a fokozatos nyár eleji napozásig sokféle lehet. Ha azonban mégis megjelennek a sokszor intenzíven viszkető kiütések, a napallergia kezelése olyan nyugtató hatású, viszketés elleni krém alkalmazásával lehet igazán hatékony, amely a kínzó vakarási inger csillapításával egyidejűleg csökkenti a napfény okozta gyulladásos bőrpanaszokat is.

A napallergia okozta csalánkiütés ellen sokszor antihisztamin krém használatát javasolják, de érdemes megfontolni egy bőrnyugtató, gyulladáscsökkentő növényi kivonatokat – kamillát, körömvirágot, aprócsalánt – tartalmazó, napégés és viszketés ellen egyaránt hatékony krém alkalmazását is. (pl. Calmiderm krém)

A napallergia kezelése házilag gyulladáscsökkentő viszketés elleni krém alkalmazásával abban az esetben javasolt, ha az allergia tünetei nem súlyosak. Amennyiben több testrészre vagy nagy területre kiterjedő csalánkiütések, a nyak illetve a fej területén jelentkező nagy mértékű duzzanat, illetve felhólyagosodó kiütések megjelenését tapasztalja, forduljon orvoshoz, mert a napallergia kezelése ilyen esetekben gyógyszeres terápiát is igényelhet!

Melegkiütés kezelése

Melegkiütés kezelése

Kisgyermekeknél gyakori, de felnőtteknél is előforduló jelenség a nagy nyári melegben apró pöttyökkel, kipirosodó bőrrel jelentkező melegkiütés (miliaria). A melegkiütés a nagyfokú izzadásnak kitett területeken, jellemzően inkább a felsőtesten, a mellkason vagy a háton illetve a hajlatokban; a hónaljban, a combok belső oldalán vagy a mellek alatt megjelenő apró, pattanásszerű hólyagok sokasága. Kialakulásának oka általában a nagy melegben ruhával fedett testrészen az izzadság elpárolgásának akadályozottsága. A fokozott izzadás mellett kialakuló páradús környezetben eltömődő verejtékmirigyek bőrfelszíni kivezető nyílásainak helyén jelennek meg a pici hólyagocskák. A melegkiütés kezelése enyhébb esetekben nem igényel különösebb beavatkozást, mert a hólyagok maguktól, kisebb érintésre, húzódásra is felfakadnak, ezáltal a verejtékmirigyek kivezető nyílása újra felszínre kerül, ami lehetővé teszi, hogy meginduljon a normál verejtékezés. 

Ha a melegkiütések helyén a bőr kipirosodik és viszketni kezd, a melegkiütés gyulladásos formája okozza a panaszokat. A melegkiütés kezelése ezekben az esetekben elsődlegesen az okok megszüntetésére, azaz az izzadás mértékének csökkentésére illetve megfelelően szellőző ruházat biztosítására irányul, ezen felül azonban fontos a viszketés és a gyulladás csökkentése is. A viszketésre krém alkalmazása ajánlott, azonban érdemes olyan terméket választani, amely a viszketés csökkentése mellett hatékonyan enyhíti a bőr gyulladásos tüneteit is. A gyógynövénykivonatokat, bőrnyugtató, gyulladáscsökkentő kamillát, aloe verát, körömvirágot, levendulát, aprócsalánt, hűsítő mentolt  tartalmazó viszketés elleni krémek segítségével a melegkiütés kezelése a verejtékmirigyek gyulladásával, viszketéssel járó esetekben is hatékony lehet.

Hidegben kivörösödő, extra száraz bőr kezelése

Hidegben kivörösödő, extra száraz bőr kezelése

Az extra száraz bőr kezelése még a megfelelő testápoló szerek használata mellett is időről időre további kezelést is igényel. Télen a kinti hideg illetve a benti fűtés egyaránt tovább szárítja a bőrt. A legnagyobb igénybevételnek kitett testrész általában a kézfej, amely a legtöbbször érintkezik vízzel, illetve számos tisztító- és tisztálkodószerrel a nap folyamán. A hideg különösen rossz hatással van a száraz bőr állapotára, ilyenkor a bőrirritáció, a kiszáradás mértéke fokozódik, különösen a kézfej területén. Az ekcémára, kivörösödésre hajlamos száraz, repedezett kéz kezelése során sokszor elengedhetetlen a viszketésre krém alkalmazása. Amennyiben a kézfején a bőr száraz, kisebesedésre hajlamos, fürdésnél és a házimunkák alkalmával is kerülje a forró víz használatát! Igyekezzen inkább gyorsan, langyos vízzel zuhanyozni és mosogatni. Bőrviszketés ellen naponta többször kenje be kézfejét valamilyen magas lipidtartalmú, tápláló kézkrémmel (pl. Excipial Repair bőrregeneráló kézkrém, Lipobase Repair kézkrém). Házimunka, vagy egyéb, különösen hideg időben a szabadban végzett munka előtt használjon kifejezetten az igénybe vett kéz védelmére, a szappan és egyéb tisztítószerek bőrkárosító hatásainak ellensúlyozására kifejlesztett védőkrémeket (pl. Excipial Protect bőrvédő kézkrém). Az extra száraz bőr kezelése azért is kiemelt fontosságú, mert a kiszáradt bőrt még jobban irritálják az érzékenységet okozó vegyi anyagok, a téli időjárás, de még a fűtött szoba száraz levegője is.  A bőr rendszerint viszketni kezd, és a száraz, repedezett kéz kezelése ilyenkor még nehezebbé válik, mert az óhatatlanul  bekövetkező vakargatástól kisebesedik és ördögi kör alakul ki: még érzékenyebb lesz az elkerülhetetlen külső hatásokra, amitől állapota romlik, ezáltal még jobban viszket és fáj. Természetes növényi kivonatokat tartalmazó, illat- és színezőanyagoktól mentes, bőrnyugtató hatású viszketés elleni krém (pl. Calmiderm krém, Biomed Perilla krém) alkalmazásával a kör megszakítható. A viszketés kezelése a kiszáradt bőr ápolásának igen fontos része, hiszen a vakarás tönkreteheti az irritációt, viszketést, kivörösödést okozó bőrszárazság, ekcéma, allergia elleni kezelés eredményeit.