Búzacsírával a hajhullás ellen

Egészségének megőrzésére, a téli-tavaszi vitaminhiányos időszakokban, legyengült fizikai állapotban, a bőr, a haj és a körmök töredezése esetén, illetve hajhullás ellen fogyasszon búzacsírát! A búzacsíra a legősibb természetes hajnövesztő, a hajnövekedést serkentő vitaminok és ásványi anyagok jelentős részét tartalmazza, ráadásul akár otthon is egyszerűen termeszthető.

A kopaszodás, hajhullás okai közül leggyakoribb az elégtelen vagy egyoldalú táplálkozás, emésztési, felszívódási zavarok, belgyógyászati betegségek vagy éppen a krónikus stressz miatt kialakuló tápanyaghiány. A vas, a cink vagy a B-vitaminok hiányának egyik jellegzetes tünete lehet a bőrszárazság, a bőrgyulladások, ekcémás foltok megjelenése és a hajhullás. A hajhullás okai az esetek jelentős részében egyszerű vérvizsgálattal feltárhatók és szerencsére a megfelelő kezelés mellett sokszor gyógyíthatók. A probléma azonban ilyenkor nem szűnik meg egy csapásra: az elvesztett hajmennyiség újranövekedése hosszú hónapokba telhet. A hajnövekedést serkentő, hajerősítő vitaminok és ásványi anyagok tápanyaghiányos állapotok okozta hajhullás ellen, illetve a hajhullás egyéb okainak megszüntetése után a haj mielőbbi újranövekedésében segítenek.

A szép, fényes, rugalmas, nem töredező hajszálak fejlődéséért elsősorban a B-vitaminok, a H-vitamin, az A-vitamin és az E-vitamin, a folsav, a vas, a cink, a magnézium, a szilícium, a réz és a metionin és cisztein nevű aminosavak felelősek.

A búza az éltető erő jelképe, az emberiség több évezredes, alapvető tápláléka, a Földön az egyik legszélesebb körben termesztett növény. A búzacsíra a búza embriója, amelyben megtalálható az összes, a növény kifejlődéséhez szükséges vitamin és ásványi anyag. A búzacsíra az egyik legjobb természetes hajnövesztő szer. Számos B-vitamint, köztük B1-, B2-, B6- és B7-vitamint, A-vitamint, C-vitamint, E-vitamint, H-vitamint vagy biotint, folsavat, illetve vasat, cinket, rezet, magnéziumot, kalciumot, káliumot, foszfort, krómot és mangánt is tartalmaz, azaz megtalálható benne szinte az összes, hajnövekedéshez szükséges vitamin és ásványi anyag!

Kopaszodás, hajhullás ellen, egészsége megőrzése érdekében, téli vitaminpótlásként, illetve bármilyen tápanyaghiányos állapotban, vagy ha immunrendszere valamilyen okból legyengült, fogyasszon búzacsírát! A búzacsíra felhasználása salátába vagy rizsbe keverve köretként vagy önálló ételként, tészta helyett vagy mellett levesbetétként, szendvicsekre szórva vagy vajkrémbe keverve, de mindenképpen nyersen ajánlott, hogy semmit se veszítsen vitamintartalmából.

A búzacsíra bioboltokban, nagyobb élelmiszer áruházakban rendszeresen kapható, de egy befőttesüveg vagy csíratál segítségével otthon is termesztheti. Ahhoz, hogy a búzamag kicsírázzon, a búzaszemnek sok vizet kell felszívnia. Bioboltokban néhány száz forintért kapható vegyszermentes körülmények között termelt, csíráztatásra alkalmas búzamag. Ezeket egy éjszakára érdemes vízbe áztatni, majd csíráztató tálba vagy egy befőttesüvegbe tegye be a magokat. A búzamagnak a csírázáshoz nedves környezetre és levegőre van szüksége, ezért a befőttesüvegre ne tekerjen kupakot, helyette egy vékony gézdarabot célszerű szorosan a szájára kötni. A magokat naponta kétszer-háromszor friss vízzel, többször egymás után öblítse le, ezzel egyrészt biztosítja a folyamatos nedvesség utánpótlást, másrészt elkerülheti a penészedést. A befőttesüveg gézrétegén keresztül tudja a vizet a magokra önteni, majd átöblítés után kiönteni az üvegből. Az üveget szájával lefelé, enyhén megdöntve helyezze el egy tányérba, hogy a felesleges víz ne üljön meg a magok között, hanem ki tudjon folyni az üvegből. A csíráztató tál lyukacsos kialakítása is ezt teszi lehetővé. A magok szobahőmérsékleten, akár a konyhapultra helyezve, néhány nap alatt kicsíráznak.

A búzacsíra kivonat a komplex hajhullás elleni szerek egyik ismert összetevője. Nem véletlenül! A búzacsíra ugyanis a legtöbb, az egészséges hajnövekedéshez elengedhetetlen hajnövesztő vitamint és ásványi anyagot természetes formában tartalmazza. Fogyasztása nem csak a haj, a bőr és a körmök egészségének megőrzése vagy helyreállítása, de az általános jó közérzet és erőnlét megtartása céljából is jótékony hatású. A hajhullás okai közé tartozhatnak a fejbőr különböző megbetegedései is. A hajhullás elleni vitaminok és hajnövekedést serkentő ásványi anyagok fogyasztása jótékony hatással lehet a fejbőr állapotára is. A friss, nyers búzacsíra vagy búzacsíra kivonat rendszeres fogyasztása eredményesen fokozhatja a hajhullás elleni szerek és terápiák hatékonyságát.

További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez!

Érdekelni fogja

Élesztő hajra

Hullik, zsírosodik vagy korpásodik a haja? A természetes, tápanyagokban gazdag konyhai…