Melyik a legjobb sampon? Erre a kérdésre természetesen nincsen jó válasz. Annak kiválasztása, hogy kinek melyik a legjobb sampon nem is olyan egyszerű feladat. Elsősorban hajtípus szerint, vagy valamilyen probléma – hajhullás, korpásodás, zsírosodás – megoldására válasszon sampont, de mivel a haja mindenkinek más és más, a samponkínálat pedig óriási, az is megtörténhet, hogy nem az elsőként választott sampon válik be legjobban. Sokféle hatóanyag és még többféle reklámszöveg szerepel a samponokon – ezek között talán könnyebben igazodik ki az alábbi útmutató segítségével.

Kategória: Hajpakolás

Önnek mi jut eszébe először a zabról? Legtöbbeknek a lóeledel! Ha azonban jobban belegondol, a takarmányt ropogtató lovak fényes szőre, a szélben lobogó dús, csillogó sörénye is megjelenik szemei előtt! A zabpehely rendszeres fogyasztásának az egészségre gyakorolt előnyös hatásait felsorolni is nehéz, ráadásul a bőr- és hajápolás terén is egyre nagyobb szerepet kapnak a zab kiváló tulajdonságai. Hogyan hathat a zab a bőrre, a hajra, az érrendszerre, az emésztőrendszerre és az általános egészségi állapotra egyaránt?

Kategória: Hajnövesztés

A száraz haj ápolásának legfontosabb célja a haj további károsodásnak megelőzése. A hajfestés, a hajegyenesítés, a dauer, illetve a magas hőmérsékleten történő hajformázás; hajsütés, hajvasalás egyaránt szárítják a hajat. Zsírosodásra hajlamos haj esetében ezek az eljárások mértékkel alkalmazva még javíthatják is a haj megjelenését, az eredetileg is száraz haj azonban a gyakori hajszínező, hajformázó beavatkozásokra sokszor igen rosszul reagál: a hajszálak külső védőrétege megsérülhet, felrepedezhet, a töredezett haj pedig könnyen fénytelen, élettelen, kezelhetetlen szénakazallá válik.

Egyre többet foglalkozik frizurájával, ami a legtöbbször mégis száraz, gubancos, kezelhetetlen? Haja elvesztette régi fényét, természetes csillogását és rugalmasságát? A hajszálak vége szálkás, töredezett? Sajnos ez az állapot legtöbb esetben a hajszálak kisebb-nagyobb szerkezeti sérüléseinek köszönhető. A töredezett haj ápolása különös figyelmet igényel, a frizura megjelenésének javításához a hajszálak külső táplálására, hidratálására van szükség!

A zsíros haj gondozása kapcsán gyakori tévhit, hogy a gyorsan zsírosodó haj túl gyakori mosása fokozza a haj idő előtti zsírosodását. A közhiedelemmel ellentétben a gyorsan zsírosodó haj gyakori mosást igényel, hiszen a zsíros haj kialakulása a túlzott faggyútermelés következménye, melynek legjobb kezelési módja a felesleges faggyú eltávolítása a fejbőrről és a hajszálakról.

Kategória: Zsíros haj

Az emberi haj típusai (szín, forma és átmérő) genetikailag meghatározottak. Forma szerint csoportosíthatjuk egyenes, hullámos és göndör haj szerint. A haj átmérője (0,05-0,2 mm) alapján lehet erős, közepes vagy finom (vékony) szálú. A haj átmérője és színe nem teljesen független egymástól: általában a vékonyszálú haj szőke vagy világosbarna. A fekete és vörös haj gyakran erősebb szálú. A hajszálak törékenységét a legtöbb esetben ellensúlyozza sűrűségük: míg a vörös hajúak fejbőrén nyolcvan-kilencvenezer, a fekete hajúak fejbőrén pedig nagyjából százezer hajszál található, addig a szőke üstökökön százötvenezer szál haj nő átlagosan.

Az emberi hajszín kialakulása a Föld különböző földrajzi szélességein változó intenzitású napsugárzásnak köszönhető. A haj legfontosabb feladata ugyanis a koponya védelme az időjárás viszontagságaival, ezek közül is elsősorban a napfénnyel szemben. A sötét színű hajszál elnyeli a nap bőrkárosító UV-sugárzását, a világos színű, vékonyszálú haj pedig átengedi az éltető napsugarakat.

A hajszín megváltoztatása iránti igény azóta él az emberben, amióta a divattal, az öltözködéssel, a megjelenésével foglalkozik. Az évezredek óta használt növényi alapú hajfestékek még csak a hajszín árnyalatának megváltoztatására voltak képesek, az eredeti hajszín világosítása terén nem igazán voltak hatékonyak. Az áttörés a platinaszőke hajszínt bárki számára elérhetővé tevő hidrogén-peroxid alkalmazásával következett be az 1800-as évek végén, ekkortól kezdve a természetes hajszín tulajdonképpen bármilyen színűvé átváltoztatható.

Kategória: Hajfestés után

A haj evolúciós fejlődése kapcsán legtöbbször a koponya védelmét ellátó szerepe merül fel, pedig a haj a fajfenntartás érdekében létfontosságú vonzerőt is képviselte az emberiség történelme folyamán. A szervezett társadalmi közösségek megjelenése óta más-más formában ugyan, de az embereknek mindig is fontos volt a hajápolás. Sok évszázados hagyományok, évezredes történetek, szobrok és falfestmények bizonyítják, hogy a hajnak mágikus erőt tulajdonítottak: a dús haj a férfiaknál a fizikai erő, a szebbik nemnél pedig a női vonzerő jelképe volt ősidők óta, és ma sincs ez egészen másképp.

Kategória: Hajfestés után