Melyik a legjobb sampon? Erre a kérdésre természetesen nincsen jó válasz. Annak kiválasztása, hogy kinek melyik a legjobb sampon nem is olyan egyszerű feladat. Elsősorban hajtípus szerint, vagy valamilyen probléma – hajhullás, korpásodás, zsírosodás – megoldására válasszon sampont, de mivel a haja mindenkinek más és más, a samponkínálat pedig óriási, az is megtörténhet, hogy nem az elsőként választott sampon válik be legjobban. Sokféle hatóanyag és még többféle reklámszöveg szerepel a samponokon – ezek között talán könnyebben igazodik ki az alábbi útmutató segítségével.

Kategória: Hajpakolás

Megfigyelték már, hogy a hosszú és dús haj nemcsak az óriásplakátokon és a tévé reklámokban szereplő nők egyik legfőbb vonzereje, hanem a rajzfilmek főhősei is sok esetben hatalmas hajzuhatagot viselnek a fejükön? Már a kislányok is nap mint nap találkoznak a sűrű, hosszú hajú szépségideálokkal, de a valóságban sajnos nem mindenkinek jutott dús, hullámos, jó tartású haj. A vékonyszálú haj legtöbbször a szőke vagy világosbarna, északi típusú nők és férfiak jellegzetessége. A vörös, sötétbarna vagy fekete hajúaknak általában erősebb hajszálaik vannak.

Az emberi haj típusai (szín, forma és átmérő) genetikailag meghatározottak. Forma szerint csoportosíthatjuk egyenes, hullámos és göndör haj szerint. A haj átmérője (0,05-0,2 mm) alapján lehet erős, közepes vagy finom (vékony) szálú. A haj átmérője és színe nem teljesen független egymástól: általában a vékonyszálú haj szőke vagy világosbarna. A fekete és vörös haj gyakran erősebb szálú. A hajszálak törékenységét a legtöbb esetben ellensúlyozza sűrűségük: míg a vörös hajúak fejbőrén nyolcvan-kilencvenezer, a fekete hajúak fejbőrén pedig nagyjából százezer hajszál található, addig a szőke üstökökön százötvenezer szál haj nő átlagosan.