Manapság egyre több helyen hallani a ricinusolaj hajápoló, hajnövesztő tulajdonságairól. Milyen anyagokat tartalmaz, mire is jó valójában a ricinusolaj, amelynek hatására többek szerint a hajnövesztés gyorsan, akár néhány hónap alatt látványos eredményeket hozva is megvalósítható?

Kategória: Hajpakolás

Sokak szerint a ricinusolajos hajpakolás az egyik legjobb természetes hajnövesztő szer. A hajszál azonban valójában csak a fejbőrben elhelyezkedő hajhagymákon keresztül, belülről táplálható. Miben rejlik tehát a ricinusolajos hajpakolás jótékony hatása?

Kategória: Hajpakolás

Az emberi haj típusai (szín, forma és átmérő) genetikailag meghatározottak. Forma szerint csoportosíthatjuk egyenes, hullámos és göndör haj szerint. A haj átmérője (0,05-0,2 mm) alapján lehet erős, közepes vagy finom (vékony) szálú. A haj átmérője és színe nem teljesen független egymástól: általában a vékonyszálú haj szőke vagy világosbarna. A fekete és vörös haj gyakran erősebb szálú. A hajszálak törékenységét a legtöbb esetben ellensúlyozza sűrűségük: míg a vörös hajúak fejbőrén nyolcvan-kilencvenezer, a fekete hajúak fejbőrén pedig nagyjából százezer hajszál található, addig a szőke üstökökön százötvenezer szál haj nő átlagosan.

A haj evolúciós fejlődése kapcsán legtöbbször a koponya védelmét ellátó szerepe merül fel, pedig a haj a fajfenntartás érdekében létfontosságú vonzerőt is képviselte az emberiség történelme folyamán. A szervezett társadalmi közösségek megjelenése óta más-más formában ugyan, de az embereknek mindig is fontos volt a hajápolás. Sok évszázados hagyományok, évezredes történetek, szobrok és falfestmények bizonyítják, hogy a hajnak mágikus erőt tulajdonítottak: a dús haj a férfiaknál a fizikai erő, a szebbik nemnél pedig a női vonzerő jelképe volt ősidők óta, és ma sincs ez egészen másképp.

Kategória: Hajfestés után