Revalid banner 1000x250 hajtonik

Dús hajkorona vékonyszálú hajból?

Megfigyelték már, hogy a hosszú és dús haj nemcsak az óriásplakátokon és a tévé reklámokban szereplő nők egyik legfőbb vonzereje, hanem a rajzfilmek főhősei is sok esetben hatalmas hajzuhatagot viselnek a fejükön? Már a kislányok is nap mint nap találkoznak a sűrű, hosszú hajú szépségideálokkal, de a valóságban sajnos nem mindenkinek jutott dús, hullámos, jó tartású haj. A vékonyszálú haj legtöbbször a szőke vagy világosbarna, északi típusú nők és férfiak jellegzetessége. A vörös, sötétbarna vagy fekete hajúaknak általában erősebb hajszálaik vannak.

A hajszálak vastagsága, színe és hullámossága genetikailag meghatározott tulajdonság. A hajegyenesítés, dauer, hajsütés, illetve a hajfestés révén az egyenes haj göndörré, a hullámos haj egyenessé, a fekete szín pedig akár platinaszőkévé is varázsolható, ám a hajszálak vastagsága, tartása egyelőre nem megváltoztatható adottság. A különböző hajerősítő vitamin készítmények, illetve a vékonyszálú haj ápolására kifejlesztett számos hajdúsító sampon és hajerősítő balzsam a haj megjelenésének javításával éri el hatását. A legtöbb hajdúsító sampon vékony, hidrolizált fehérjeréteggel vonja be a hajszálakat, ennek következményeként a hajszál kissé vastagabbá válik. Számos hajdúsító sampon hátránya ugyanakkor, hogy az optikailag hajerősítő hatású keratin- vagy kollagénbevonat gyorsan elnehezíti, és zsírosabb hatásúvá is teszi az elvékonyodott hajszálakat. A szilikon tartalmú samponok működési elve a hajerősítő samponokhoz nagyon hasonló. A szilikon vékony bevonatot képez a hajszálakon, ami közvetlenül mosás után könnyen kezelhetővé, jól kifésülhetővé és szépen csillogóvá teszi a hajat. Hátránya azonban, hogy hatására a vékonyszálú, egyébként is gyenge tartású haj akár néhány óra alatt is elnehezedik, illetve a hajtövek is hamarabb zsírosodhatnak.

A hajerősítő vitamin készítmények hajnövesztő hatása nem változtatja meg a hajszálak genetikailag meghatározott vastagságát – de a hajkorona legszebb állapotát állíthatja helyre néhány hónapos, kúraszerű alkalmazásuk. Tápanyaghiányos állapotokban, bizonyos betegségek, stresszes időszakok következtében jelentkező hajhullás esetén a haj növekedéséhez szükséges vitaminokkal, ásványi anyagokkal és aminosavakkal támogatják az egészséges haj helyreállítását. A hajerősítő vitamin elősegíthetik a töredezett, elvékonyodott haj szerkezetének megerősítését. A különböző vitamin készítmények közül válassza azokat, amelyek nem csak vitaminokat, hanem a hajnövekedés folyamatában meghatározó szerepet játszó két aminosavat, metionint és ciszteint, illetve az egészséges haj táplálásához szükséges ásványi anyagokat; vasat, rezet, cinket is tartalmaznak.

A hajhullás kezelésére ajánlott, koffein, rozmaring vagy fahéj kivonatot, illetve egyéb, a fejbőr hajszálereinek keringését fokozó anyagokat tartalmazó hajszeszek, tonikok rendszeres használata növeli a hajhagymák vérellátottságát, ezáltal hozzájárulhat a meggyengült szerkezetű hajszálak megerősítéséhez is.

A vékonyszálú haj viselői gyakran panaszkodnak arra, hogy a hajuk könnyen zsírosodik, lelapul, hamar elveszti tartását. A haj zsírosodása természetes folyamat. A fejbőrben található faggyúmirigyek által termelt zsíros anyag funkciója a hajszálak védelme a külső behatások okozta károsodástól. Sajnos a ritka, vékonyszálú hajat ez a faggyúréteg hamar elnehezíti, a haj selymességének megőrzése csak gyakoribb hajmosással lehetséges. A legjobb sampon vékonyszálú hajra kímélő, nem zsíros állagú, szilikonmentes. Általában a színtelen samponok könnyebb állagúak, a hajat kevésbé nehezítik el, a krémes, sűrű samponok lipidtartalma magasabb, ezek inkább a gubancolódásra hajlamos göndör haj ápolása során tehetnek jó szolgálatot. A pantenolt és fehérjekivonatot tartalmazó samponok a vékonyszálú haj megerősítésében jótékony hatásúak lehetnek. Amennyiben az Ön haja zsírosodásra hajlamos, csak a nedves haj kifésülésének megkönnyítésére, a hajvégekre kenjen balzsamot, amit a hajmosás végén alaposan öblítsen ki a hajából. Száraz, töredezett hajra azonban bátran alkalmazza a zsírosabb állagú hajbalzsamokat!

A tartás nélküli, vékonyszálú haj sokszor nehezen formázható, a frizura nem őrzi meg tartását. Valószínűleg a vékonyszálú haj birtokosai közül kerülnek ki a különböző hajformázó szerek, különösen a hajhab és a hajlakk legnagyobb fogyasztói. A hajlakk és a hajhab rendszeres alkalmazása azonban meglehetősen hamar kiszárítja a hajvégeket, a száraz haj egyik jellegzetessége pedig a rendezetlen, szénaboglyaszerű megjelenés. A vékonyszálú haj viselőinek gyakori problémája a haj tartásának gyengesége, álmuk pedig sokszor a jól formázható, hosszúra megnövő, dús haj. Sokat emlegetett tanács, de mégis igaz: a vékonyszálú haj tartásának hiánya a hajformázó szerek túlzott használata helyett legjobban egy jól megválasztott frizurával ellensúlyozható. A vékonyszálú, de dús haj igen mutatós lehet hosszúra vagy félhosszúra növesztve. Ezzel szemben a ritkás, tartás nélküli, elvékonyodott haj túlságosan hosszúra növesztve általában még kevesebbnek látszik, a világosabb színű melír vagy szőke hajfestés azonban kifejezetten illik a vékonyszálú hajhoz és feldobhatja a rövid frizurákat is!

További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez!

Érdekelni fogja

A barna és a szőke haj ápolása

Az emberi hajszín kialakulása a Föld különböző földrajzi szélességein változó intenzitású…

A vékonyszálú haj ápolása

Az emberi haj típusai (szín, forma és átmérő) genetikailag meghatározottak. Forma szerint…