Cetaphil tusfürdő, hidratáló testápoló - Az atópiás bőr mindennapos ápolására. További információ ›››

A száraz, viszkető, kipirosodott, ekcémára hajlamos bőr ápolása

Vissza-visszatérő piros, viszkető foltok, száraz, feszülő bőr, időről-időre fellángoló bőrgyulladás. Időnként szinte elviselhetetlen viszketés. A pillanatnyi enyhülést hozó vakarás után még pirosabb, kisebesedő, berepedező bőr. A kiszáradt kéz sebeit csípő kézkrémek, vég nélküli válogatás a drogériák polcain egy enyhülést hozó, a száraz bőrtüneteket és a viszketést csökkentő krémért vagy testápolóért. Önnek is ismerősek ezek a panaszok? A kiszáradásra hajlamos bőr csökkent védelmi funkciója miatt a bőr sérülékenyebbé válik, így kialakul a viszketés-vakarás-gyulladás-viszketés-vakarás ördögi köre, melynek kezelését még a testápoló krémek nagy választéka sem feltétlenül könnyíti meg. Pedig a bőr a szervezet első számú védelmi vonala a káros külső hatásokkal szemben, ezért az érzékeny, száraz, ekcémára hajlamos bőrűeknél a megfelelő bőrápolás nemcsak esztétikai, hanem egészségügyi szempontból is kiemelt fontosságú.

Tartalom

A viszketés okai

A viszketés okai sokfélék lehetnek. Vérképzőszervi vagy emésztőszervi kórképek, pajzsmirigy rendellenességek, daganatos betegségek, cukorbetegség, de akár gyógyszerek mellékhatása is állhat a bőrkiütések nélkül jelentkező viszketés hátterében. Rovarcsípések, allergiás reakciók illetve kiütésekkel járó fertőzéses betegségek (pl. bárányhimlő) is szerepelhetnek a viszketés okai között. Ezek jellegzetes bőrtünetekkel járó, a kiütések helyén gyakran intenzíven viszkető elváltozások.

Egyes vitaminok, különösen a B6 vitamin hiánya vérszegénységgel kísért bőrgyulladást, a cink hiánya pedig általában hajhullással együtt járó bőrgyulladást, kipirosodást okozhat.

Amennyiben a viszketés okai valamilyen betegségre, allergiás vagy egyéb eredetű kiütésre, rovarcsípésre vezethetők vissza, a kellemetlen bőrtünetek enyhítése mellett természetesen a kiváltó okot is kezelni kell.

A bőrvörösség, viszketés okai közé tartozhatnak a bőr kiszáradásából eredő elváltozások is. A bőr simaságát és rugalmasságát a verejtékből illetve a mélyebb rétegekből származó nedvesség adja. A verejtékezés csökkenti a bőr szárazságát, a túlsúlyos és izzadékony emberek bőre sokszor szemre is zsírosabb hatást kelt. A bőrfelszínre jutó faggyúréteg illetve a verejtékben termelődő anyagok – például az urea - gátolják a bőr víztartalmának párolgását, így a bőr mélyebb rétegeiben is megmarad a bőr rugalmasságának fenntartásához szükséges nedvesség. Amennyiben ezekből a vízmegkötő anyagokból nem termelődik elegendő mennyiség, a bőr felső rétege kiszárad, hámlik és berepedezik. A bőr kiszáradása a szabad levegőnek kitett területeket, a kézfejeket és az arcot, illetve a ruhával fedett testrészek közül a lábszárat érinti leginkább. A kor előrehaladtával is csökken a bőr nedvességtartalma, ennek szembetűnő jele a bőr ráncosodása. Idősebb korban gyakori jelenség a bőr viszketéssel kísért kiszáradása, sokaknál a lábszár viszketés okozza a legtöbb panaszt. A fűtött szoba száraz levegője, a kinti hideg időjárás illetve a forró fürdő egyaránt fokozza a bőr szárazságát és viszketését, így a téli időszakban a kiszáradásra hajlamos bőr ápolása még fokozottabb figyelmet igényel. A lábszár vékony bőre különösen érzékeny terület, de nedvességtartalmának pótlásával, megfelelő testápoló mindennapos alkalmazásával a lábszár viszketés tünetei csillapíthatók.

Az elégtelen faggyútermelés hatására a bőr kiszárad, sokszor pikkelyesen hámlik, viszket, ráncosodik. A viszketés enyhítését célzó vakarózás következtében pedig kisebesedhet és védelmi funkciója meggyengül. A sérült bőrfelület bakteriális felülfertőződése bőrgyulladás kialakulását vonhatja maga után.

Ha az Ön bőre is száraz, kipirosodásra, viszketésre hajlamos, a mindennapi tisztálkodás illetve házimunka során igyekezzen óvni bőrét a forró víztől. A túl meleg víz ugyanis fokozza a bőr szárazságát és a viszketést. Fürdés helyett zuhanyozzon inkább, amennyire lehet hideg, langyos vízzel. Tisztálkodás, mosogatás után pedig használjon rendszeresen magas lipidtartalmú, jó minőségű hidratáló krémet, kézkrémet illetve testápolót. A kozmetikumok, krémek, tusfürdők kiválasztásakor, amennyire lehet, kerülje az illatanyagokat, tartósítószereket, színezékeket, mert ezek az anyagok is irritálhatják az érzékeny bőrt.

Mire jók a kiszáradt bőr kezelésére ajánlott krémek összetevői?

A száraz bőr kezelésének célja a bőr nedvességtartalmának növelése. Ha Ön is azok közé az emberek közé tartozik, akiknek a bőrviszketés, kipirosodás, ekcémás panaszok rendszeresen megkeserítik mindennapjait, valószínűleg túl van már számos hidratáló, bőrnyugtató testápoló krém megvásárlásán. A termékek csomagolásán szereplő feliratok átbogarászása azonban a legtöbbször nem válaszolja meg a kérdést: mire jó vajon a számos összetevő? Ismerje meg a testápoló kozmetikumok leggyakoribb alkotóelemeit!

  • Ásványi olajok: az ásványi olajokat – legtöbbször paraffinolajat - tartalmazó krémek vékony, zsíros, nehezen felszívódó védőréteget képeznek a bőr felszínén, amely megakadályozza a bőr nedvességtartalmának elpárolgását. Hátrányukként szokás említeni, hogy a záróréteg nem engedi lélegezni a bőrt, elzárja annak pórusait. Nappali arckrémnek a paraffinolajat tartalmazó kozmetikumok ezért a legtöbb szakember szerint nem ajánlottak, de a kiszáradt bőr kezelésére szolgáló kézkrémekben, testápolókban jó szolgálatot tehetnek.
  • Lipidek: a kiszáradt bőr ápolásában hatékony testápolók egyrészt magas lipidtartalmuk révén regenerálják a megviselt bőrt, másrészt olyan természetes nedvességmegkötő anyagokat tartalmaznak, amelyek gátolják a nedvesség elpárolgását a bőr felszínéről. A lipidek zsírszerű anyagok, a sejthártya alkotóelemeiként különböző zsírsavakból és glicerinből állnak. A krémek lipidtartalma tehát a zsírosságuk mértékére utal.
  • Nedvességmegkötő anyagok: a kiszáradt bőr ápolására szolgáló kozmetikumokban leggyakrabban megtalálható természetes vízmegkötő anyagok közé tartozik többek között a verejtékben is termelődő urea, a bőr természetes savköpenyének fenntartásában szerepet játszó ceramidok, a tejsav, a faggyú részét képező szkvalén, a különböző zsírsavak, a viasz illetve a glicerin.
  • Növényi olajok: a kozmetikumokban található különböző növényi olajok szintén a kiszáradt bőr ápolását, meggyengült védelmi rendszerének helyreállítását szolgálják. A kedvelt kozmetikai olajok közé tartozik a bőrszépítő tulajdonságairól ismert ligetszépeolaj, a jojobaolaj, az argánolaj és a ricinusolaj is.
  • Tokoferol azaz E-vitamin: a növényi olajok nemcsak zsírtartalmuk, hanem magas E-vitamin tartalmuk révén is gyorsítják a bőr regenerációját. Az E-vitamin az egyik legfontosabb antioxidáns vitamin, mert a bőrben a napsugárzás és egyéb bőrkárosító hatások nyomán képződő szabad gyökökkel gyorsan reakcióba lép, megelőzve ezzel, hogy azok a bőrsejteket károsítsák. Bőrbarát tulajdonságai miatt a legtöbb testápoló tartalmaz hozzáadott tokoferolt, azaz E-vitamint.
  • Zsíralkoholok: a bőrápoló, hidratáló termékek jellemző összetevői a zsíralkoholok, melyek közül leggyakoribbak a cetearil alkohol, a cetil alkohol és a sztearil alkohol. A zsíralkoholok bőrpuhító hatása természetes zsír- illetve olajtartalmuknak köszönhető.

 

Viszkető bőrgyulladás: az ekcéma. Okai, tünetei, az ekcéma kezelése.

A bőr kiszáradása és a gyakori viszketéssel együtt járó vakarás, valamint a sérült bőrfelszínre kerülő allergén anyagok bőrgyulladást, ekcémát is okozhatnak. Az ekcéma tünetei közé tartozik a bőr kipirosodása, az apró, időnként nedvedző hólyagocskák megjelenése, hámlás és erős viszketés. A hámlás és a vakarás következtében az ekcémás területeken a bőr sokszor megvastagszik és érdes tapintásúvá válik. Az ekcéma okai között bizonyos élelmiszerekre, adalékanyagokra adott allergiás reakciók, egyes élelmiszer-összetevőkkel szembeni érzékenység, vegyszerekkel, fémekkel történő közvetlen érintkezés, nehéz élethelyzetekben kialakuló stresszes lelkiállapotok, ismeretlen tényezők és öröklött allergiás hajlam egyaránt szerepelnek.

A vissza-visszatérő, rendszeresen kiújuló, kisebb-nagyobb foltokban jelentkező atópiás ekcéma okai legtöbbször ismeretlenek. Az atópiás ekcéma tünetei közül a viszketés a legjellemzőbb. A bőrgyulladást nagyban befolyásolja a vakarás mértéke, a piros foltokon jelentkező kisebb-nagyobb hólyagok nedvedzése vagy pörkösödése emiatt állandóan változó lehet. Az atópiás ekcéma okai nem egyértelműek. Megjelenése gyakoribb allergiás hajlamú egyéneknél, sokszor szénanáthás, asztmás vagy különböző ételallergiás panaszok, ételintolerancia kísérőjeként. Megfigyelések szerint a téli hidegben, érzelmi megrázkódtatás, tartós stressz illetve a bőr kiszáradásának hatására az atópiás ekcéma tünetei súlyosbodhatnak. A tünetek kialakulása általában nem köthető külső hatásokhoz vagy bizonyos élelmiszerek fogyasztásához. Az ekcéma lelki okai sokak szerint meghatározók lehetnek a panaszok fokozódásakor. Az egyre gyorsuló élettempó, a tömegkommunikáció térnyerése révén a mindennapi gondolkodást meghatározó ideális életmód elérhetetlensége, az egyre szaporodó ingerek, lehetőségek, elvárások és feladatok mindenesetre jó eséllyel növelhetik az ekcéma lelki okai közé tartozó stresszt és feszültséget.

Az időről időre kiújuló foltokban jelentkező ekcéma kezelése során a betegek számára sokszor jelent problémát egy rendszeresen használható, az olykor elviselhetetlenül viszkető tüneteket és a gyulladást is csökkentő ekcéma kenőcs megtalálása. Az ekcéma fellángolása során a viszketést csillapító, antihisztamin tartalmú gyógyszerek alkalmazása, a tünetek súlyosbodásakor szteroidos krém, a nyugalmi időszakokban pedig jó minőségű, a bőr kiszáradását megelőző testápoló krémek rendszeres használata jelenthet megoldást. A szteroidos krém alkalmazása – különösen gyermekek esetében – hosszú ideig, nagy bőrfelületen illetve az arc területén a mellékhatások elkerülése végett nem javasolt. Amikor a tünetek a kezelés hatására visszahúzódnak, a szteroidos krém használatának befejeztével alkalmazzon magas lipidtartalmú, a bőr nedvességtartalmát pótló, száraz, gyulladásra hajlamos bőr ápolására ajánlott kézkrémet (pl. Excipial Repair bőrregeneráló kézkrém), illetve krémet vagy testápolót (pl. Excipial U Hydrolotion testápoló, Excipial U Lipolotion testápoló, Bioderma Atoderm termékcsalád).

Egyre szélesebb körben ajánlanak olyan, a viszketés és a gyulladásos panaszok csökkentésére kifejlesztett termékeket is, melyek használatával enyhébb esetekben akár a szteroidos ekcéma kenőcs alkalmazása is elkerülhető (pl. eXXema Repair krém, Bepanthen Sensiderm krém).

Ételallergia vagy ételintolerancia fennállása esetén az adott ételcsoport elkerülése az ekcéma kezelése terén is hozhat eredményeket.

A közvetlen érintkezést követő allergiás bőrgyulladás, a kontakt dermatitis leggyakoribb kiváltó okai lehetnek a tisztálkodó- és tisztítószerek, a bőrt irritáló – rendszerint gyapjú vagy műszálas – ruhadarabok, a kozmetikumok, parfümök, fényvédők egyes összetevői, különösen az illatanyagok és tartósítószerek, fém ékszerek alkotóelemei közül leggyakrabban a nikkel, a gumikesztyűk alapanyaga, a latex, a textilipari gyártási folyamatok során használt vegyszerek, helyi érzéstelenítő vagy fertőtlenítőszerek és számos növényi hatóanyag is. Utóbbiak közül legismertebb a cserszömörce érintésére jelentkező kontakt dermatitis. A kontakt ekcéma kezelése egészen addig csak a vissza-visszatérő tünetek enyhítését teszi lehetővé, amíg a kiváltó okot – tehát az érintkezés során allergiás reakciót kiváltó anyagot – meg nem találják. Fémallergiák esetében ez sokszor egyértelmű, hiszen a viszkető, piros, hólyagos foltok az ékszerek vagy az óra helyén alakulnak ki, de a vegyszerekkel, tisztítószerekkel leggyakrabban érintkező testrészen, a kézfejeken jelentkező ekcéma kezelése a lehetséges allergén anyagok sokasága miatt különös odafigyelést igényel.

Hogyan tudja megelőzni a kézfej viszketés, ekcémás kéz okozta panaszok kialakulását?

Az időjárás viszontagságainak és a vegyszerek káros hatásainak leginkább kitett testrész a kézfej. A gyakori fürdés, mosogatás, főzés és egyéb, vízzel és különböző tisztítószerekkel történő érintkezés következtében a bőrt védő savköpeny meggyengülhet, ennek eredményeként pedig a bőr sokszor kiszárad, kivörösödik, viszket. A bőr szárazságát fokozó hideg téli időjárás is leginkább a kéz és az arc bőrét veszélyezteti. A kézfej viszketés és kiszáradás sok esetben olyan mértékű lehet, hogy a kiszáradt kéz berepedezik és sebes lesz. Ezt az állapotot mindenképpen érdemes megelőzni! A kéz bőrének kímélete a teljes gyógyulásig ugyanis szinte lehetetlen, hiszen a tisztálkodás, a házimunka vagy a kézmosás elkerülése néhány héten keresztül nem megoldható. A kirepedezett bőr védelmi funkciója meggyengülhet, és a sebes, kiszáradt kéz a naponta használt vegyszerek, kozmetikumok révén még jobban károsodhat. A kézfej viszketés ráadásul vakarásra ingerel, a vakarás pedig tovább súlyosbítja a tüneteket: a kéz kisebesedhet és ezáltal fennállhat a bakteriális felülfertőződés veszélye is. A kézfej viszketés sokszor csak a kiszáradt kéz első tünete. Amennyiben a viszketés fokozódik, a száraz, hámló, kivörösödött bőrön nedvedző vagy éppen pörkösödő hólyagok, kiütések a kézen ekcéma megjelenését is jelezhetik. Az ekcémás kéz kezelése pont a kézfej sokoldalú feladatai miatt gyors megoldást igényel. Az ekcémát kiváltó allergén anyagok a kézfej esetében rendkívül sokfélék lehetnek, ráadásul az ekcémás kéz nemcsak az irritatív anyaggal történő közvetlen érintkezés okozta kontakt ekcéma, hanem akár ételintolerancia, ételallergia illetve egyéb allergiás reakciók tünete is lehet. Az ekcémás kéz kezelésében a szteroidos krém bevetése gyors javulást hozhat, ám ennek hosszú távú alkalmazása során egyrészt csökkenhet a hatékonysága, másrészt a bőr elvékonyodása és az esetleges szisztémás mellékhatások miatt rendszeres, nagy területen történő használata nem javasolt. Bőrgyógyász szakorvos kis dózisú szteroiddal kevert hidratáló krémet írhat fel, illetve a tünetek visszahúzódásának időszakában az ekcémás kéz ápolására magas lipidtartalmú, vízmegkötő és hidratáló összetevőket is tartalmazó kézkrémet javasolhat (pl. Excipial Repair bőrregeneráló kézkrém, Lipobase Repair krém, Maxiderma kézápoló balzsam).

A kiszáradt kézfejen könnyen kialakuló gyulladásos elváltozások megelőzésének leghatékonyabb módja a megfelelő bőrápolás. Ha Ön rendszeresen a kézfej bőrét különösen igénybe vevő fizikai munkát végez – ezek közé tartozhatnak többek között különböző építőipari, egészségügyi munkakörök feladatai, de a mindennapi takarítás, mosogatás, mosás, kertészkedés is – munkavégzés előtt használjon védőkrémet! A bőr természetes védőrétegét erősítő, kifejezetten fizikai igénybevétel során ajánlott krémek magas zsírtartalmuk révén védőréteget képeznek a kézfej bőrén a külső behatásokkal szemben. Védőréteget képező összetevő lehet az ásványi vagy paraffinolaj (pl. Excipial Protect bőrvédő kézkrém) vagy a vazelin.

A kézfej bőrirritáció enyhítésében a körömvirág és kamilla tartalmú krémek (pl. Naturland, Biomed, Herbária körömvirág krémek, Calmiderm krém) bőrnyugtató hatásúak lehetnek.

Viszkető, száraz, piros foltok – ekcéma baba- és kisgyermekkorban is?

A kisgyermekek bőre vékonyabb, ebből következően sérülékenyebb is, mint a felnőtteké. Amennyiben a szülők egyike, esetleg mindkettő asztmás, vagy ételallergiában, szénanáthában, pollen- vagy egyéb érzékenységben szenvednek, gyermekük is jó eséllyel örökli tőlük az allergiás hajlamot. Az allergiás hajlamú gyerekeknél gyakori bőrtünetek közé tartozik a viszkető, száraz, piros foltok megjelenése a bőrön. Egyes kutatások szerint az atópiás ekcéma tünetei a betegek kétharmadánál egyéves kor előtt, 90 %-uknál pedig még a kisgyermekkor folyamán megjelennek, igaz, sok esetben a bőr védőrétegének megerősödése után a panaszok megszűnésével is számolni lehet. A téli hideg időjárás a kisgyerekek körében különösen rontja a bőrszárazságból adódó tüneteket, ilyenkor elsősorban a gyerekek kézfején és arcán alakulnak ki száraz, kipirosodott, viszkető területek. Csecsemők esetében ételallergia is okozhatja az ekcémás foltok kialakulását. A piros foltok a baba arcán, a kiütések a kézfejen, a hajlatokban, vagy bármely más testrészen lehetnek hólyagosak, pörkösek vagy nedvedzők, de gyakoriak a gyulladtra vakart, érdes tapintású bőrfelületek is. Az ekcéma baba- és kisgyermekkorban tehát egyaránt kialakulhat.

A bőr védelmi funkciói sok egyéb szervükhöz hasonlóan a gyerekeknél még fejlődésben vannak: a védőréteget alkotó savköpenyt fenntartó verejték- és faggyúmirigyek működése, a hőháztartásuk szabályozása még kialakulatlan. Mivel a bőr nedvességtartalmának megőrzéséért a felszínre kerülő faggyúban illetve verejtékben található vízmegkötő anyagok felelősek, ezek elégtelen termelődése a babák bőrének kiszáradását okozhatja. A vékony, száraz bőr sérülékenyebb, ez az oka annak, hogy a bőrgyulladás, ekcéma baba- és kisgyermekkorban gyakran okoz – a szülőknek is – gondokat. Mivel kisgyerekeknél az ekcémás panaszokra gyakran alkalmazott szteroidos krém hosszú távú használata amennyire lehetséges, kerülendő, szülők és orvosok egyaránt nagy hangsúlyt fektetnek a bőr hidratáltságának megőrzésére, mellyel részben megelőzhetők vagy csökkenthetők a bőrgyulladásos panaszok. Kerülje el gyermeke bőrének kiszáradását a bőr nedvességtartalmát pótló, hidratáló testápolók rendszeres használatával! A kifejezetten gyermekek számára kifejlesztett (pl. Excipial Kids bőrnyugtató testápoló, Excipial Kids bőrnyugtató hab, Excipial Kids bőrnyugtató krém) vagy a gyermekek bőrére is alkalmazható (pl. Eucerin AtopiControl SOS bőrnyugtató krém, Bioderma Atoderm intenzív nyugtató bőrápoló balzsam) bőrnyugtató hatású krémek és testápolók hidratálják a száraz bőrt és elősegíthetik a kiszáradt bőr okozta panaszok; irritáció, kipirosodás megelőzését.

További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez!

Érdekelni fogja

Hidegben kivörösödő, extra száraz bőr kezelése

Az extra száraz bőr kezelése még a megfelelő testápoló szerek használata mellett is…