Pattanás ellen

A pattanás eltüntetése azonnal? A pattanás ellen is inkább a hosszú távú, helyes bőrápolás a legcélravezetőbb megoldás.

Pattanás ellen mi a legjobb ellenszer? Semmiképpen nem a pórusokat eltömítő, a piros dudorokat csak ideig-óráig elfedő, a zsíros bőr verejtékezését gátló sminkelés! A pórusok elzáródása ugyanis pont a gyulladás okozója, a tökéletes „vakolat” pedig tovább súlyosbítja a felszín alatt húzódó problémát!

A pattanások megjelenése hormonális változásokhoz köthető. A legtöbb panaszt tinédzserkorban okozzák, de a terhesség alatt, menstruációs ciklusok során illetve bizonyos gyógyszerek – különösen szteroidok – szedése következtében is kialakulhatnak. Némelyeknél még fiatal felnőttkorban is problémát okoznak. Pubertáskorban a nemi hormonok szintjének emelkedése rendszerint a faggyúmirigyek fokozott működéséhez vezet. Abban az esetben, ha a faggyú nem tud rendesen kiürülni a pórusokon keresztül, akkor a pórusok eldugulnak: fehér vagy fekete mitesszerek (komedok) jelennek meg a bőrön. A fehér mitesszerek teljesen elzáródott, a feketék részlegesen elzáródott pórusra utalnak. Az elzáródott pórusok miatt a bőrben egyébként is jelen lévő baktériumok elszaporodása a bőrfelszín alatt gyulladást okoz: létrejön a pattanás, azaz a fájdalmas, piros, sokszor gennyes, gyulladt góc a bőrfelszínen. Pattanások leggyakrabban az arcon fordulnak elő, de a pattanásos hát, sőt némelyeknél a pattanásos fenék is okozhat panaszokat.

A pattanás ellen a lehető legrosszabb megoldás a nyomkodás, megnyitása ugyanis növeli a kisebesedés illetve a további bakteriális fertőződés, gyulladás esélyét.

Mivel a pattanások létrejötte a fenti folyamat révén a pórusok eltömődéséhez is köthető, fontos a bőr megfelelő szellőzése. A pattanás eltüntetése tehát sminkkel, korrektorral – legalábbis rendszeres megoldásként – semmiképpen nem javasolt. A pórusokat a levegőtől elzáró kozmetikumok, alapozók, fényvédők rendszeres használata gátolja a bőr gyógyulását, illetve önmagában is mitesszerek, pattanások kialakulásához vezethet.

A pattanásos bőr ápolására használjon vizes alapú, nem túl zsíros hatású, nem komedogén – azaz a pórusokat nem eltömítő - könnyen felszívódó kozmetikumokat! Az enyhén pattanásos bőr kezelése házilag nagyon egyszerű: naponta kétszer szappannal mossa meg az érintett területet! Általában a szappanos arcmosást a kozmetikai termékek gyártói nem javasolják, hiszen nagyon szárítja a bőrt, sok tinédzserkori, zsírosodó bőrön megjelenő pattanás ellen azonban az egyik leghatékonyabb megoldás lehet. Egyre nagyobb választékban kaphatók hámlasztó hatású, pattanás ellen ajánlott szappanok (pl. Manna Ében arctisztító szappan). Ezek alkalmazása zsírosodásra hajlamos, vastagabb bőr esetén szintén megfelelő lehet, a vékonyabb típusú, világos arcbőrűeknek azonban a túlzott hámlasztással is vigyázni kell. Enyhe esetekben a pattanásos bőr kezelése házilag a drogériákban is kapható, szárító, gyulladáscsökkentő, hámosító hatású krémekkel is eredményes lehet. A pattanás ellen kifejlesztett készítmények gyakori összetevője a hámlasztó hatású szalicilsav és a gyulladásos bőrfelszínt szárító és regeneráló cink-oxid is (pl. Naturland szalicilsavas cink paszta, Dermofil paszta, Aknesol Clean ecsetelő, Clearoderm kezelő oldat pattanás ellen).

A pattanásos bőr kezelése házilag azonban rendszerint csak felszínes pattanások, mitesszerek esetében bizonyul eredményesnek. Súlyos, mély tályogokat okozó pattanások kezelése, megnyitása bőrgyógyász segítségét igényli! A nagyon pattanásos fenék, pattanásos hát vagy vállak kezelése céljából illetve az arcon megjelenő nagyobb számú, krónikus, mély pattanás ellen orvosi javaslatra szájon át szedhető antibiotikumok kúraszerű alkalmazása is indokolt lehet.

A szőrtüszőgyulladás kezelése

Szőrtüszőgyulladás esetén a bőrön a szőrszál tövénél apró fehér pattanás jelenik meg. A kis gennyes keléseket leggyakrabban a bőrön egyébként is jelen lévő Staphylococcus aureus baktérium okozza. A szőrtüszőgyulladás kezelése általában helyileg alkalmazandó, antibiotikum tartalmú szőrtüszőgyulladás elleni krém alkalmazásával történik, egyes esetekben az orvos párakötést is javasolhat a nagyobbra nőtt kelés megnyitása céljából.

A szőrtüszőgyulladás kialakulhat fertőzés nélkül, szőrtelenített, borotvált bőrfelszíneken is, amikor a növekvő szőrszál vége visszafordul és a bőrt irritálva gyulladást hoz létre a szőrtüszőben. Természetesen a szőrtüszőgyulladás kezelése során sem javasolt a kis kelések nyomkodása, hiszen a kézen illetve a bőrön található egyéb kórokozók további fertőződést, gyulladást is okozhatnak. Szőrtelenítés után amennyiben a szőrtüszők helye rendszeresen kipirosodik, próbálja ki az érintett területen gyulladt bőrre is alkalmazható testápoló használatát! (Pl. borotválkozás utáni balzsam, bőrnyugtató krém.) Súlyosabb esetekben kezelőorvosa szőrtüszőgyulladás elleni krém használatát írhatja elő.

További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez!

Érdekelni fogja

A száraz, viszkető, kipirosodott, ekcémára hajlamos…

Vissza-visszatérő piros, viszkető foltok, száraz, feszülő bőr, időről-időre fellángoló…

Hidegben kivörösödő, extra száraz bőr kezelése

Az extra száraz bőr kezelése még a megfelelő testápoló szerek használata mellett is…