Revalid banner 1000x250 regeneralo hajpakolas

Élesztő hajra

Hullik, zsírosodik vagy korpásodik a haja? A természetes, tápanyagokban gazdag konyhai alapanyagok közül az emberiség egyik legősibb tápláléka, az élesztő külsőleg, hajpakolás formájában, és belsőleg, önmagában vagy hajhullás elleni gyógyhatású készítmények összetevőjeként is segíti a haj egészségének helyreállítását.

A tészták kelesztéséhez, vagyis térfogatuk növeléséhez használt élesztőt élesztőgombából készítik. Az élesztőgombák cukorral és keményítővel táplálkoznak, ezekkel összekeverve az élesztő szaporodásnak indul. A tésztába gyúrva és alaposan letakarva azonban az élesztő erjedni kezd és gázokat fejleszt, ezért a kelt tészta néhány óra kelesztés után szinte kidagad a tálból. A kész pékáruk lyukacsos szerkezete is ennek a jelenségnek köszönhető.

Az élesztő hajra kifejtett jótékony hatása egyre szélesebb körben ismert. Az élesztős hajpakolás különösen a zsíros haj ápolása során tehet jó szolgálatot. Az élesztő azonban számos, az egészséges haj növekedéséhez nélkülözhetetlen, hajerősítő vitamin és ásványi anyag forrása, így nemcsak hajpakolás formájában, hanem napi rendszerességgel fogyasztva is elősegítheti a haj és a körmök megerősítését.

Az élesztő számos hajerősítő, az egészséges hajnövekedéshez szükséges tápanyagot tartalmaz. Igen gazdag B-vitaminokban, de szépségvitaminnak is nevezett biotint, folsavat, vasat, kalciumot, magnéziumot is tartalmaz. A B-vitaminok széles tárházából szinte az összes – B1-, B2-, B3-, B5-, B6- és B12-vitamin – kiváló forrása. Az élesztő hajra gyakorolt jótékony hatása a benne található nagy mennyiségű foszfornak is köszönhető, ez az ásványi anyag különösen a hajhagymákat ösztönözheti élénkebb működésre. Fehérjetartalma is jelentős. Rendszeres fogyasztása a haj, a bőr és a köröm egészségének helyreállítására javasolt. Az élesztőt fogyassza reggel, étkezés előtt legalább egy órával, vagy késő este, vacsora után 3-4 órával, lefekvés előtt egy késhegynyi, vagy egy kockacukornyi mennyiségben. Sokak szerint az élesztőnek önmagában is jó íze van, vannak azonban olyanok is, akiknek nem ízlik, ilyenkor érdemes inkább egy kanál langyos vízzel elkeverni. Az élesztő fogyasztásával egy időben – illetve előtte 3-4, utána pedig legalább egy órán keresztül – ne egyen kenyeret, tésztaféléket, cukrot tartalmazó élelmiszereket, mert ezek hatására az élesztőgombák a bélben szaporodásnak indulhatnak, puffadást idézve elő.

Az orvosi élesztő hajnövekedésre gyakorolt kedvező tulajdonságainak köszönhetően megtalálható néhány hajhullás elleni vitamin készítményben is. Hajhullás ellen a sörélesztőt vagy orvosi élesztőt tartalmazó készítmények kúraszerű alkalmazása javasolt. Általában legalább 2 hónapnyi folyamatos szedés után mutatkozik meg a körmök, a bőr és a haj állapotát javító hatásuk. A drogériákban hajhullás ellen ajánlott sörélesztő tabletták is kaphatók, a komplex hajerősítő, hajhullás ellen kifejlesztett vitamin készítmények azonban számos olyan vitamint, ásványi anyagot és aminosavat is tartalmaznak, amelyek a hajhullás megállítása, illetve a hajnövekedés serkentése terén együttesen hatékonyabbak lehetnek. A hajhullás elleni vitamin készítmények közül válassza azokat, amelyek az élesztőkivonaton kívül a haj növekedéséhez szükséges két legfontosabb aminosavat, metionint és ciszteint, illetve a legfontosabb hajnövesztő vitaminokat és ásványi anyagokat, azaz B-vitaminokat, E-vitamint, A-vitamint, H-vitamint vagy biotint, folsavat, illetve vasat, rezet, magnéziumot, cinket, szilíciumot, foszfort, szelént és kalciumot is tartalmaznak. Az orvosi élesztőben, a búzacsíra kivonatban és a köles kivonatban különösen sok értékes hajerősítő, hajhullás elleni vitamin és ásványi anyag található.

Az élesztő hajra vagy arcbőrre kenve elsősorban szárító tulajdonságainak köszönheti jótékony hatását. A krémes állag eléréséhez keverje össze az élesztőt nagyon kevés langyos tejjel, hogy kenhető legyen. Az élesztős hajpakolás az arcpakoláshoz hasonlóan összehúzza a fejbőr pórusait és szárítja a zsírosodásra hajlamos fejbőrt. A kevés tejjel vagy joghurttal elkevert élesztőből és egy tojásból álló hajpakolás zsíros hajra felszívja a felesleges faggyút a fejbőrről és a hajtövekről. Az élesztős hajpakolás a túlzott faggyútermelés következtében kialakuló szeborreás fejbőrre is nyugtató hatással lehet. Zsíros korpás hajra alkalmazva nem csak a faggyút, hanem a hámló, elhalt hámsejteket is magába szívja, így a haj hajmosás után érezhetően megkönnyebbül és csökken a látható korpa mennyisége. Az élesztős hajpakolás zsíros hajra akár minden hajmosás előtt is alkalmazható. Mivel az élesztő egészen kevés folyadékban is nagyon gyorsan oldódik, csak óvatosan, kiskanállal adagolja a tejet a szétmorzsolt, friss élesztőhöz. A haj növekedéséhez és az egészséges bőr fenntartásához szükséges vitaminokban gazdag tojássárgája hozzáadása segíti a kenhető állag elérését és a hajpakolás eloszlatását a hajon.

További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez!

Érdekelni fogja

A hajhullás kezelése természetesen

A kölessel manapság legtöbben gyerekkorukban, a népmesék hallgatása során találkoznak…

A hajhullás kezelése

A hajszálak a fejbőrben található pici zsákocskákban, a szőrtüszőkben található…