Perskindol Active Classic banner 1000x250 izomgorcsre izommerevsegre

Fájdalomcsillapító, izomlazító krémek hátfájás, derékfájás, izommerevség ellen

Rendszeresen fáj a háta, a válla, a térde, beáll a nyaka, vagy derékfájdalmai vannak? A mozgásszegény életmódnak és, bár sokan nem is gondolnák, de a növekvő stressznek is jelentős szerepe van az „itt fáj-ott fáj szindróma” kialakulásában. A korral jár! - legyintenek sokan. Mások azonnal bekapnak egy fájdalomcsillapító tablettát, a legtöbben pedig akár évekig is szenvednek a nappalokat és éjszakákat egyaránt megkeserítő fájdalomtól. A fájdalomcsillapító gyógyszerek rendszeres szedése komoly emésztőrendszeri mellékhatásokat is okozhat, ezért érdemes a fájdalom helyén közvetlenül ható krémeket vagy tapaszokat kipróbálni. Milyen szempontok alapján válasszon ezek közül?

Miért fáj? Az izom- és ízületi fájdalmak okai

A vissza-visszatérő vagy állandó izom- és ízületi fájdalmak leggyakoribb okai

 • az egész napos ülőmunka,
 • a mozgásszegény életmód,
 • a rossz testtartás,
 • az éveken, évtizedeken át végzett nehéz fizikai munka,
 • a stressz,
 • balesetek, sérülések,
 • és krónikus neurológiai vagy reumatológiai betegségek is lehetnek.

Néhány évnyi vagy akár több évtizednyi egész napos ülés a számítógép előtt óhatatlanul is tartáshibák kialakulásához, hát- és derékfájáshoz, vállfájáshoz, nyakfájáshoz vezet. Ennek legjobb ellenszere a rendszeres testmozgás, ami az egész napos ülés után és közben jól átmozgatja, nyújtja, ellazítja az érintett izmokat. Erre azonban sajnos csak kevesen szánnak időt sok más tennivalójuk között. A természetellenes testtartás állandósulását maga a fájdalomérzet is támogatja: a merev izmok mozgatásakor jelentkező fájdalom elkerülése végett sokan azt a testtartást veszik fel nemcsak nappal, de még éjjel is, amikor nem fáj az izom. Ennek eredménye a féloldalas ülés, a felhúzott váll, a görbe hát vagy a hajlott derék – ami hosszabb távon is garantálja, hogy az izom normál mozgatása fájdalommal járjon. Máris megvan az ördögi kör: rosszul tartja, mert fáj és fáj, mert rosszul tartja az adott testrészt.

Az idősebbeknél gyakran jelentkező porckopás okozta ízületi fájdalom, az egyes ízületeket nagy mértékben megterhelő sportágak versenyzőinél, a nehéz fizikai munkát végző embereknél, illetve egyéb ízületi megbetegedésekben szenvedőknél akár már korábban is jelentkezhet.

Sokan éveken keresztül nem is veszik észre, hogy folyamatos szorongásuk nemcsak lelki, hanem testi feszültséghez is vezet. Aki fejben sem képes soha ellazulni, annak az izmai is állandóan feszes, „ugrásra kész” állapotban vannak. A különböző, állandósuló izomfájdalmak, különösen a hát- a váll és a nyakfájás, a tartós stressz jellegzetes tünetei.

Az izom- és ízületi fájdalmak sokszor még az éjszakai alvást is megrövidítik – a nappali fáradtságérzet pedig tovább fokozhatja a tüneteket.

Gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító szerek izom- és ízületi fájdalom ellen

A fájdalomcsillapításra leggyakrabban használt gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító gyógyszerek számos hatóanyaga mozgásszervi fájdalmak kezelésére ajánlott krémek formájában is kapható. Ezeket nem-szteroid gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító krémeknek nevezik.

Leggyakoribb hatóanyagaik:

 • ibuprofen
 • diklofenák
 • aceklofenák
 • etofenamát

A krémek alkalmazásának legnagyobb előnye, hogy közvetlenül a kezelt testrészre hatnak, míg a szájon át szedett fájdalomcsillapító tabletták nemcsak a fájdalom helyén fejtik hatásukat, hanem egyéb szervek működését is befolyásolhatják. Hosszú távú, rendszeres szedésük jellegzetes emésztőrendszeri mellékhatásokat, az arra érzékenyeknél gyomorfájást, gyomorfekélyt is okozhat. Ezzel a mellékhatással a helyben ható krémek és tapaszok használata esetén kevésbé valószínű, mindenképpen érdemes tehát kipróbálni ezeket, hiszen nemcsak az enyhébb fájdalmak kezelésében lehetnek hatékonyak, hanem akár a krónikus izom- vagy ízületi fájdalmakra szedett fájdalomcsillapító gyógyszerek szükséges mennyiségének csökkentéséhez is hozzájárulhat használatuk.

Gyakran fáj a háta, a válla, a lába vagy a dereka? Próbálja ki a gyógynövénykrémeket!

Amennyire lehet, kerülni igyekszik a mesterséges hatóanyagú gyógyszereket? Az izom- és ízületi fájdalmak csillapítására számos gyógynövénykrém is kapható a patikákban. Vannak, akik a gyógynövényekről azt tartják, hogy valódi fájdalom esetén hatástalanok, pedig a fájdalom csillapítására többféle, évezredek óta használt gyógynövény létezik.

Amikor a szintetikus gyógyszerek még sehol sem voltak, a fájdalomcsillapítás már akkor is a betegségek kezelésének egyik legfontosabb és legjobban ismert területe volt. A gyógyszerkutatások kiinduló pontjai is azok a növények voltak, amelyeket az emberiség évezredek óta használt a különböző tünetek, köztük a fájdalom és a gyulladás enyhítésére. A növényi hatóanyagok vegyületeinek szintetikus előállítása tette aztán lehetővé az ipari mennyiségű gyógyszergyártást.

Az egyik leginkább elterjedt gyulladáscsökkentő, láz- és fájdalomcsillapító vegyület, az acetilszalicilsav felfedezése is a láz- és fájdalomcsillapításra évezredek óta használt nyírfakéregben található anyagok vizsgálatainak köszönhető. Az 1800-as évek első felében fedezték fel a nyírfakéreg hatóanyagát, a szalicilt, melynek továbbfejlesztése következtében jött létre a világ máig legnagyobb mennyiségben eladott fájdalomcsillapító gyógyszere, az Aspirin.

A szalicil-származékok közül a fájdalomcsillapító hatású, szintetikus formában is használt metil-szalicilát a kúszó fajdbogyó olajban is megtalálható.

A fájdalomcsillapító hatású gyógynövények egyik jelentős csoportja helyi vérbőséget okozó tulajdonságainak köszönheti hatását. Közvetlenül a fájós területre kenve a vérkeringés serkentése révén átmelegítik a kezelt testrészt és segítik a merev izmok ellazítását. A helyi anyagcsere élénkítése következtében a kezelt területre a friss vérrel együtt tápanyagok és oxigén áramlanak, ami felgyorsíthatja a regenerációs folyamatokat. A helyi keringést fokozó növényi kivonatok a különböző mozgásszervi fájdalmak enyhítésében melegítő, izomlazító hatásuk révén különösen hatékonyak lehetnek.

A mentolt, eukaliptuszolajat vagy kámfort tartalmazó készítmények hűsítő hatásukkal járulnak hozzá a fájdalomérzet csökkentéséhez.

A fájdalomcsillapító, izomlazító hatású gyógynövény készítmények leggyakoribb összetevői

keringésfokozó, izomlazító hatású növényi kivonatok:

 • paprikakivonat
 • fahéj kivonat
 • rozmaring kivonat
 • erdei fenyőtű olaj
 • borókaolaj
 • árnika kivonat
 • kúszó fajdbogyó olaj (természetes metil-szalicilát tartalommal)

nyugtató hatású növényi kivonatok:

 • levendulaolaj
 • kamilla kivonat

fájdalomcsillapító hatású növényi kivonatok:

 • mentol
 • kámfor
 • eukaliptuszolaj
 • kúszó fajdbogyó olaj

gyulladáscsökkentő hatású összetevő:

 • fekete nadálytő

A fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású gyógynövénykrémek a balesetek, sportsérülések következtében fellépő izom- és ízületi fájdalmak enyhítésében, zúzódások, izomhúzódások kezelésében is hatékonyak lehetnek. A krónikus neurológiai vagy reumatológiai megbetegedések következtében fellépő izom- vagy ízületi fájdalmak kezelése során alkalmazásuk hozzájárulhat a szükséges fájdalomcsillapító gyógyszerek mennyiségének csökkentéséhez is.

Forrás: http://www.ema.europa.eu/ema/index.jsp?curl=pages/medicines/landing/herbal_search.jsp&mid=WC0b01ac058001fa1d

További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez!

Érdekelni fogja

A futás előtti bemelegítés alapelvei, jó tanácsok,…

Fogadja meg az alábbi néhány egyszerű jó tanácsot – és máris sokat megtett egészségének…