Perskindol Active Classic Gel banner 1000x250 enyhiti az izuleti fajdalmakat

Gyógynövénykrémek az izom- és ízületi fájdalmak ellen

A kor előrehaladtával sokan panaszkodnak arra, hogy rendszeresen fáj a hátuk, a válluk, a lábuk vagy a derekuk. Itt fáj, ott fáj, egyre nehezebb reggel elindulni, egyre jobban esik leülni végre a tévé elé. Ne fogadja el, hogy 50, 60 vagy akár 70 éves korára elveszíti mozgékonyságát és kénytelen hozzászokni a mozgásszervi fájdalmakhoz is! A rendszeres testmozgás mind a fizikai mind a lelki egészség szempontjából az évek múltával egyre fontosabb. Az izom- és ízületi fájdalmakat csillapító gyógynövénykrémek segítségével felveheti a harcot a hátfájás, a vállfájdalom, az izommerevség, a porckopás, ízületi gyulladás, vagy egyéb krónikus neurológiai vagy reumatológiai megbetegedések okozta fájdalomérzet ellen. A patikákban többféle izomlazító, fájdalomcsillapító, sőt gyulladáscsökkentő hatású gyógynövénykrém kapható, melyek használata a jobb közérzet biztosítása mellett a mindennapi mozgást is jelentősen megkönnyítheti.

Mi az oka annak, hogy a rendszeres testmozgás 40 éves kor fölött sokaknak egyre nagyobb erőfeszítést jelent?

A testmozgás fokozatos elhagyását a legtöbben egyre szaporodó elfoglaltságaikra fogják és csak legyintenek akkor, amikor azt hallják, hogy van, akinek a rendszeres sport nemhogy elveszi az energiáit, de kifejezetten erőt ad a hétköznapi feladataik ellátásához is. 40 éves kor felett a csökkenő késztetés a testmozgásra teljesen természetes jelenség, okai között pedig nem a lustaság és - nem csak - a szabadidő hiánya a legfontosabb, hanem azok az élettani változások, amelyekről sokkal kevesebb szó esik:

 • Csökkenő izomtömeg: Az ember izomzata 25-30 éves korára éri el teljes fejlettségét. 40 éves kor felett először lassan, majd egyre gyorsuló mértékben csökken az izomtömeg, olyannyira, hogy 80-85 éves korára az ember a harmincas éveiben meglévő izomtömegének akár 55%-át is elveszítheti. A középkorúakra jellemző fizikai fáradtságérzet megjelenése olyan sporttevékenységek során, amelyek korábban még nem okoztak gondot, nem kis részben ennek az izomtömeg csökkenésnek köszönhető.
 • Csökkenő kollagéntermelés: a kor előrehaladtával a szervezet csökkenő kollagéntermelése nemcsak a bőr, hanem az ízületek rugalmasságának csökkenését is okozza, ami az ízületek addigi olajozott mozgásának elvesztését, terheléskor jelentkező ízületi fájdalom kialakulását okozhatja.
 • Növekvő testsúly: Nem is kell ahhoz elhízottnak lenni, hogy az évtizedek során valaki 10-15 kiló túlsúlyt szedjen fel. Az anyagcsere lassulása miatt a kor előrehaladtával ugyanannyi mozgás mellett is kevesebb kalóriára van az embernek szüksége ahhoz, hogy ne hízzon el – csökkenő mértékű mozgás mellett pedig még kevesebbre. Megfordítva a dolgot pedig aki ugyanannyit eszik, mint fiatalon, annak többet kellene mozognia ahhoz, hogy megőrizze fiatalkori testalkatát. Mivel ezt a szabályt keveseknek sikerül betartaniuk, a szaporodó kilók a gyengülő izmokra és ízületekre növekvő terhet rónak – ennek eredményeképpen pedig a mozgás még nagyobb erőfeszítés lehet.

Mit tehet az izomtömeg csökkenés és a porckopás ellen? Mozogjon!

 

A mozgás az anyagcsere lassulását, illetve az izmok és az ízületek teljesítőképességének csökkenését egyaránt ellensúlyozhatja. Az izomtömeg növelésére irányuló edzés – pl. súlyzózás – lassítja az izomtömeg vesztés mértékét, az ízületi folyadék termelődését pedig az ízület mozgatása, a séta, a torna, az úszás, a biciklizés vagy a kirándulás fokozhatja.

A rendszeres testmozgás

 • fokozza a porcok gördülékeny mozgását segítő ízületi folyadék termelődését
 • lassítja az izomtömeg csökkenés folyamatát
 • csökkenti a túlsúlyt
 • oldja a pszichés feszültséget
 • szellemi felfrissülést nyújt
 • segíti az egészséges koleszterinszint fenntartását
 • hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség megelőzéséhez
 • fokozza a tettrekészséget és a jó hangulatot.

Gyógyszerek és gyógynövénykészítmények az izom- és ízületi fájdalmak ellen

A mozgásszervi fájdalmak enyhítésére szedett nem-szteroid gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító gyógyszerek hosszú távú szedése komoly emésztőrendszeri mellékhatásokat okozhat. Ha tünetei nem súlyosak, fájdalmai enyhítésére válasszon olyan krémeket, amelyek közvetlenül a fájdalmas területre kenve fejtik ki hatásukat!

A szintetikus nem-szteroid fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő gyógyszerek hatóanyagainak egy része kifejezetten mozgásszervi fájdalmak enyhítésére ajánlott krém formájában is elérhető. Számos ilyen gyulladáscsökkentő krém vény nélkül is kapható a patikákban. Leggyakoribb hatóanyagaik a diklofenák és az ibuprofen.

Ha természetes megoldást keres, a fájdalomcsillapító készítmények helyett vagy akár mellett használjon olyan gyógynövénykrémeket, amelyek izomlazító, keringésfokozó, fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő hatású összetevőik révén enyhíthetik izom- vagy ízületi fájdalmait és frissítő lendületet adnak egy jó sétához, tornához vagy más könnyű testmozgáshoz is!

 

A kezelt területen vérbőséget okozó, keringésfokozó hatású növényi összetevők közvetlenül a fájdalmas testrészen hatnak, így kevésbé okoznak a szervezet más részeit érintő mellékhatásokat. A kezelt területen a helyi keringés megélénkül, az izomba tápanyagokkal és friss oxigénnel teli vér áramlik. A fokozott helyi keringés átmelegíti és ellazítja az izmokat, oldja a görcsöket és a fájdalmas izommerevséget. A kezelt testrész mozgása könnyebbé válik.

A hűsítő hatású növényi összetevők a fájdalomérzet csökkentéséhez járulnak hozzá.

A természetes formában a kúszó fajdbogyó olajban is megtalálható gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatású metil-szalicilát nemcsak az izommerevség, izomsérülések, reumatológiai kórképek okozta izomfájdalom, hanem a porckopás vagy ízületi gyulladás okozta ízületi fájdalmak enyhítésében is hatásos lehet.

Az izomlazító, fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő hatású gyógynövénykrémek leggyakoribb összetevői:

keringésfokozó, izomlazító hatású növényi kivonatok:

 • paprikakivonat
 • rozmaring kivonat
 • erdei fenyőtű olaj
 • borókaolaj
 • árnika kivonat
 • kúszó fajdbogyó olaj (természetes metil-szalicilát tartalommal)

nyugtató hatású növényi kivonatok:

 • levendulaolaj
 • kamilla kivonat

fájdalomcsillapító hatású növényi kivonatok:

 • mentol
 • kámfor
 • eukaliptuszolaj
 • kúszó fajdbogyó olaj

gyulladáscsökkentő hatású összetevő:

 • fekete nadálytő

A keringésfokozó, izomlazító és fájdalomcsillapító hatású gyógynövénykrémek használata nemcsak a különböző izomfájdalmakat, izomgörcsöket, ízületi fájdalmakat enyhítheti, de a sportsérülések, balesetek következtében kialakuló zúzódások, izomhúzódás, izommerevség kezelésében is hatékony lehet. Alkalmazásuk akár a krónikus neurológiai vagy reumatológiai betegségek okozta fájdalom enyhítésére szedett fájdalomcsillapító gyógyszerek szükséges mennyiségét is csökkentheti.

Forrás:

http://www.ema.europa.eu/ema/index.jsp?curl=pages/medicines/landing/herbal_search.jsp&mid=WC0b01ac058001fa1d

További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez!

Érdekelni fogja

Ízületi fájdalomra: gyógyszer, kenőcs és természetes…

A kínzó ízületi fájdalom nemcsak a mindennapi munkavégzést, de még az éjszakai pihenést…

Az ízületi gyulladás kezelése

Reggelente, vagy nagyobb fizikai megerőltetés után úgy érzi, mintha berozsdásodtak volna…