Perskindol Active Classic banner 1000x250 csokkenti a gyulladas tuneteit

A legtöbb gyulladáscsökkentő krém vény nélkül is kapható

A gyulladás az immunrendszer reakciója a szervezetet ért fertőzésre vagy külső sérülésre, mellyel tulajdonképpen a gyógyulás folyamatát igyekszik elősegíteni, egyes esetekben mégis maga a gyulladás válik a kezelendő betegséggé. Reumatikus eredetű gyulladásos folyamatok illetve sport- és egyéb sérülések következményeként fellépő gyulladások külsőleges kezelésére számos gyulladáscsökkentő krém vény nélkül is kapható.

A gyulladás tüneteinek meghatározása az 1. században élt római orvos, Celsus könyvéből maradt fenn és mind a mai napig használatos: duzzanat (tumor), piros elszíneződés (rubor), fájdalom (dolor), melegség (calor). A modern orvostudomány az ókori leírást még egy tünettel, a gyulladásban érintett szerv működésének zavarával (functio laesa) egészíti ki.

Bakteriális fertőzések következményeként fellépő akut gyulladások kezelése antibiotikumokkal, egyéb krónikus – gyakran reumatikus eredetű – fájdalmak kezelése általában nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel történik. A hosszú időn át szedett gyulladáscsökkentő tabletták azonban számos mellékhatással járnak, a nem szteroid gyulladáscsökkentők gyomor-bélrendszeri panaszokat, akár gyomorfekélyt is okozhatnak.

Annak ellenére, hogy a legtöbb gyulladáscsökkentő krém vény nélkül vásárolható meg, orvosi konzultáció nélkül használatuk enyhe, jól behatárolható helyen, külsőleg kezelhető izom- és ízületi fájdalmak, izomhúzódások, zúzódások, baleseti traumák kezelésére javasolt. Súlyosabb baleseti sérülések illetve krónikus izom- és ízületi megbetegedések esetén pedig – a kezelőorvos által felírt gyógyszeres kezelés mellett – a tünetek enyhítésében, a regeneráció folyamatának gyorsításában nyújthatnak segítséget.

Sportsérülések kezelésében is gyakori a gyulladáscsökkentő krémek használata. A sérülések következtében fellépő helyi gyulladás tünetei: a bőr kivörösödése, duzzanat megjelenése, mozgatásra, érintésre fájdalomérzet jelentkezése. Amennyiben a sérülés okozta fájdalomérzet elviselhető, enyhítésére konzervatív kezelés mellett – jegelés, borogatás, felpolcolás, kímélet, stb. - gyulladáscsökkentő krémek javasoltak.

A patikákban számos nem szteroid gyulladáscsökkentő kenőcs csakúgy, mint sok gyógynövénykivonatokat tartalmazó gyulladáscsökkentő krém vény nélkül kapható.

Gyulladáscsökkentő krém vény nélkül – nem szteroid gyulladáscsökkentők:

A nem szteroid gyulladáscsökkentő krémek hatóanyagai általában megegyeznek a tabletta formájában szedett nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerekével, ám mivel a hatóanyagok bevitele nem szájon át, hanem külsőleg, a bőrön keresztül történik, a gyomor-bélrendszeri mellékhatások elkerülhetők. A leggyakoribb nem szteroid gyulladáscsökkentő hatóanyagok:

 • diklofenák - pl. Flector gél, Diclac gél, Voltaren Emulgel
 • ibuprofen – pl. Algoflex Dolo krém, Ibutop gél
 • etofenamát – pl. Activon gél
 • aceklofenák – pl. Aflamin krém
 • piroxikám – pl. Hotemin krém
 • metil-szalicilát – pl. Crotalgin krém, Bengay krém

Gyulladáscsökkentő krém vény nélkül – gyógynövénykészítmények:

A patikákban és drogériákban számos gyógynövényből készült gyulladáscsökkentő krém vény nélkül is megvásárolható, hatásuk azonban a bennük található gyógynövény-kivonatok függvényében ugyanúgy különböző lehet, mint ahogy az egyes gyógynövények gyulladáscsökkentő tulajdonságai sem egyformák.

 • A gyógynövény alapú gyulladáscsökkentő krémek egyes összetevői (pl. rozmaringolaj, árnika, vadgesztenye, erdei fenyő-olaj, bergamott-olaj, narancshéj-olaj) a helyi keringés fokozása révén fejtik ki gyulladáscsökkentő hatásukat.
 • Bőrnyugtató, helyi bőrirritációt, gyulladást enyhítő hatásáról ismert a kamilla és a körömvirág.
 • A magyar népi gyógyászatban évszázadok óta használt, tea formájában is gyakran alkalmazott, általános gyulladáscsökkentő hatású gyógynövények közé tartozik a cickafark, a kakukkfű, az apróbojtorján, a zsálya, a palástfű, a lándzsás útifű. Az ördögkarom, macskakarom, aloe vera pedig más népek, kultúrák ősi gyógyászati tapasztalatain alapuló, ma már a magyar boltok polcain is gyakran megtalálható hatóanyagok.
 • Az egyik legismertebb, legrégebben használt természetes gyulladáscsökkentő hatóanyag a szalicilsav, melyet a mi éghajlatunkon legtöbbször a fűzfa kérgéből nyertek elődeink. Ebből a hatóanyagból fejlesztették ki az aszpirint, és a metil-szalicilát, a szalicilsav szintén természetes származéka máig nemcsak gyógynövénykrémek, de számos szintetikus úton előállított gyulladáscsökkentő krém hatóanyaga is. A gyógynövények közül magas a kúszó fajdbogyó-olaj (vagy télizöld-olaj) metil-szalicilát tartalma, de például a fejfájás csillapítására évszázadokkal ezelőtt használt, ma már haszontalannak tekintett ibolya is tartalmaz természetes metil-szalicilátot.

A gyulladáscsökkentő gyógynövénykrémeket gyakran keringésfokozó, bőrnyugtató és gyulladáscsökkentő hatóanyagok kombinációjából állítják elő.

A leggyakoribb gyulladáscsökkentő gyógynövények:

 • körömvirág (pl. Biomed, Naturland körömvirág krém)
 • kamilla (pl. Biomed kamilla krém)
 • aloe vera (pl. Herbamedicus aloe vera balzsam)
 • ördögkarom (Herbamedicus Ördögkarom Balzsam)
 • fekete nadálytő (pl. Flexagil, Naturland, Biomed fekete nadálytő krém)
 • rozmaring (pl. Inno Rheuma Krém, Biomed rozmaring krém, Perskindol Active Classic Gél)
 • természetes metil-szalicilát: kúszó fajdbogyó-olaj (pl. Perskindol Active Classic Gél)

További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez!

Érdekelni fogja

Fájdalmas teniszkönyök – krém, gyógytorna és…

Amennyiben bizonyos kéz- vagy karmozdulatok nyomán fájdalmat érez a könyöke tájékán,…