Revalid banner 1000x250 regeneralo hajpakolas

Hajápolás hajfestés után

A haj evolúciós fejlődése kapcsán legtöbbször a koponya védelmét ellátó szerepe merül fel, pedig a haj a fajfenntartás érdekében létfontosságú vonzerőt is képviselte az emberiség történelme folyamán. A szervezett társadalmi közösségek megjelenése óta más-más formában ugyan, de az embereknek mindig is fontos volt a hajápolás. Sok évszázados hagyományok, évezredes történetek, szobrok és falfestmények bizonyítják, hogy a hajnak mágikus erőt tulajdonítottak: a dús haj a férfiaknál a fizikai erő, a szebbik nemnél pedig a női vonzerő jelképe volt ősidők óta, és ma sincs ez egészen másképp.

A törzsi közösségekben a férfias erőt jelképező hosszú hajat háborúskodás vagy vadászat előtt sokszor a férfiak is befestették, különböző növényi festékanyagokat használva fel ehhez. Az ókori egyiptomi, görög és római társadalmakban a hajápolás esztétikai funkciója lépett előtérbe, és nem csak a nők, de gyakran a férfiak is színezték és göndörítették a hajukat. A sötétebb színek eléréséhez az indigót és a dió zöld héját, a vörös haj festésére hennát és sáfrányt, a haj világosítására pedig kamillát vagy hamuzsírt használtak. A magyar népi kultúrában a fényes barna haj volt divatos, melynek színét diófalevél főzetéből készült öblítéssel fokozták.

A növényi hajfestés jellemzője, hogy a festékanyagok nem hatolnak be a hajszál szerkezetébe, hanem kívülről képeznek egy vékony fedőréteget a haj felszínén. Az ily módon festett haj gyorsan megfakul, illetve lekopik róla a festék. A tartós hajszínváltoztatást lehetővé tevő vegyszeres hajfestés divatja a klasszikus hidrogénszőke színt adó hidrogén-peroxid használatával kezdődött meg az 1800-as évek végén és népszerűsége azóta töretlenül növekszik, egyre többen és egyre változatosabb színekkel festik a hajukat. A kémiai hajfestés során a hajszál keratinszerkezetének megbontása lehetővé teszi a festékanyag behatolását a hajszál belsejébe is, így az új hajszín nem kopik le a hajmosások alkalmával.

A hajfestés – mint minden vegyszeres, kémiai beavatkozás – kiszárítja a hajat. A kémiai hajfestés után a hajápolás egyik legfontosabb feladata ennek a szárító hatásnak az ellensúlyozása. A kiszáradt hajszál külső védőrétege, a kutikula sérülékenyebbé válik, ez az oka annak, hogy egyszerre több vegyszeres hajformázó eljárás alkalmazása – pl. dauerolt haj festése – nem, vagy csak több hét különbséggel javasolt. A magas hőmérsékletű hajszárítás, de különösen a hajsütés, hajvasalás, hajegyenesítés tovább szárítja és ezáltal roncsolhatja is a festett hajat, ezért ezekkel a beavatkozásokkal is bánjon óvatosan. Hajsütés és hajegyenesítés előtt használjon kifejezetten erre a célra kifejlesztett hővédő spray-t és ha lehet, csak ritkán alkalmazza ezeket az eljárásokat.

A hajfestés szárító hatása zsírosodásra hajlamos haj esetén még jól is jöhet, ám a hajvégek töredezésének megelőzésére mindenképpen javasolt valamilyen hajvégápoló termék használata. A hajvégápoló lehet balzsam vagy akár egy kis ricinusolaj, olívaolaj, kókuszolaj, argánolaj is. A hajvégápoló olajokat nem csak a hajmosás befejezése előtt, hanem akár hajszárítás után, a frizurán tett utolsó simításként is használhatja. A vékonyszálú haj tartását javíthatja a hajszálak végeinek olajos ápolása, melynek hatására a kutikula külső védőrétegének sejtjei, illetve maguk a szálak is szépen egymáshoz simulnak, megszűnik a frissen mosott haj szerteszét szálló hatása.

Festett, száraz haj ápolása

A festett haj ápolására kifejlesztett samponok és balzsamok általában zsírosabb állagúak, nagyobb mennyiségben tartalmaznak lipideket, ennek célja pontosan a hajfestés szárító hatásának ellensúlyozása. Különösen a száraz haj ápolásában van nagy szerepük. Az eredetileg is száraz haj számára a festés igazi tortúra: a vegyszeres kezelés hatására az egyébként is sérülékenyebb, kiszáradt hajszálak töredezetté válhatnak, a haj fénye könnyen megkopik. A festett és száraz haj ápolására kifejezetten a magas lipidtartalmú, sűrűbb állagú színvédő samponok és balzsamok javasoltak. Ezek a termékek zsírtartalmuk révén helyreállítják a töredezett haj külső védőrétegét és óvják a hajat a kiszáradástól.

A zsírosodásra hajlamos haj és a vékonyszálú haj azonban a festett hajra ajánlott, zsírosabb állagú vagy szilikont is tartalmazó samponoktól és balzsamoktól sokszor elnehezedik, idő előtt bezsírosodik. A szilikontartalmú samponok vékony, szintetikus védőréteggel vonják be a hajszálakat, ezáltal a haj mosás után könnyen fésülhetővé, csúszóssá válik. Ez a tulajdonság nagyon hasznos lehet sűrű, gubancos, göndör haj ápolása esetén, amennyiben azonban az Ön haja vékonyszálú vagy gyorsabban zsírosodik, könnyű samponnal mosson hajat, a festett haj ápolására kifejlesztett balzsamot pedig csak a hajvégekre vigye fel.

További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez!

Érdekelni fogja

A hajfestés hatásai, a festett haj táplálása

A hajszín megváltoztatása iránti igény azóta él az emberben, amióta a divattal, az…

Hajviseletek

A magyar állam lakosai, férfiak és nők, jobbágyok és földbirtokosok, parasztok, katonák…