Megfigyelték már, hogy a hosszú és dús haj nemcsak az óriásplakátokon és a tévé reklámokban szereplő nők egyik legfőbb vonzereje, hanem a rajzfilmek főhősei is sok esetben hatalmas hajzuhatagot viselnek a fejükön? Már a kislányok is nap mint nap találkoznak a sűrű, hosszú hajú szépségideálokkal, de a valóságban sajnos nem mindenkinek jutott dús, hullámos, jó tartású haj. A vékonyszálú haj legtöbbször a szőke vagy világosbarna, északi típusú nők és férfiak jellegzetessége. A vörös, sötétbarna vagy fekete hajúaknak általában erősebb hajszálaik vannak.

Az emberi haj típusai (szín, forma és átmérő) genetikailag meghatározottak. Forma szerint csoportosíthatjuk egyenes, hullámos és göndör haj szerint. A haj átmérője (0,05-0,2 mm) alapján lehet erős, közepes vagy finom (vékony) szálú. A haj átmérője és színe nem teljesen független egymástól: általában a vékonyszálú haj szőke vagy világosbarna. A fekete és vörös haj gyakran erősebb szálú. A hajszálak törékenységét a legtöbb esetben ellensúlyozza sűrűségük: míg a vörös hajúak fejbőrén nyolcvan-kilencvenezer, a fekete hajúak fejbőrén pedig nagyjából százezer hajszál található, addig a szőke üstökökön százötvenezer szál haj nő átlagosan.

Akinek göndör haja van, minden bizonnyal cáfolná azt a tévhitet, hogy minden hajtípus közül a göndör haj ápolása a legegyszerűbb: szerencsés viselője csak megmossa a haját, megrázza egy kicsit és már indulhat is a nap. Valójában a göndör haj ápolása is időt és odafigyelést igényel ahhoz, hogy tulajdonosa ne vidám szénakazalt, hanem büszkeségre okot adó, különleges hajkoronát viseljen a fején.

Az emberi hajszín kialakulása a Föld különböző földrajzi szélességein változó intenzitású napsugárzásnak köszönhető. A haj legfontosabb feladata ugyanis a koponya védelme az időjárás viszontagságaival, ezek közül is elsősorban a napfénnyel szemben. A sötét színű hajszál elnyeli a nap bőrkárosító UV-sugárzását, a világos színű, vékonyszálú haj pedig átengedi az éltető napsugarakat.

Érdekelni fogja

A vékonyszálú haj ápolása

Az emberi haj típusai (szín, forma és átmérő) genetikailag meghatározottak. Forma szerint…

A barna és a szőke haj ápolása

Az emberi hajszín kialakulása a Föld különböző földrajzi szélességein változó intenzitású…