Hajnövesztő sampon

Hajápolás zabbal

Önnek mi jut eszébe először a zabról? Legtöbbeknek a lóeledel! Ha azonban jobban belegondol, a takarmányt ropogtató lovak fényes szőre, a szélben lobogó dús, csillogó sörénye is megjelenik szemei előtt! A zabpehely rendszeres fogyasztásának az egészségre gyakorolt előnyös hatásait felsorolni is nehéz, ráadásul a bőr- és hajápolás terén is egyre nagyobb szerepet kapnak a zab kiváló tulajdonságai. Hogyan hathat a zab a bőrre, a hajra, az érrendszerre, az emésztőrendszerre és az általános egészségi állapotra egyaránt?

A zabpehely, zabkása, zabliszt rendszeres fogyasztása csökkenti a vér koleszterinszintjét, magas rosttartalma miatt elősegíti az egészséges emésztést és sokáig teltségérzetet okoz, ezért fogyókúrázóknak is ajánlott. A zabpelyhet a gazdag rosttartalomnak köszönhetően lassan emészti meg a szervezet, így magas tápértéke ellenére sem emeli meg hirtelen a vércukor szintet. Flavonoid tartalmának köszönhetően antioxidáns hatású. Koleszterinszint csökkentő tulajdonságai révén gyakori fogyasztása csökkenti bizonyos szívbetegségek kialakulásának kockázatát. A hajerősítő, hajnövekedést serkentő vitaminok és ásványi anyagok gazdag tárháza.

Milyen hajhullás elleni vitaminokat tartalmaz a zab?

A hajerősítő vitaminok közül a zabban megtalálható számos B-vitamin, különösen a B1-, B2-, B3-, és B6-vitaminok. Ezeken kívül E-vitamint, folsavat és szinte az összes hajnövekedést serkentő ásványi anyagot, azaz cinket, vasat, szelént, magnéziumot, rezet, szilíciumot, foszfort, mangánt, valamint kalciumot és aminosavakat is tartalmaz.

A zab népszerűsége a hajápolás terén annak a tulajdonságának köszönhető, hogy kívülről és belülről is táplálja a fejbőrt. Tény, hogy a hajhullás ellen a különböző hajhullás elleni vitamin készítmények alkalmazása, illetve szükség esetén a hajhullás okainak kivizsgálása és kezelése hozhatja a leggyorsabb eredményeket, ám a hajerősítő vitaminokban gazdag, egészséges étrend is hozzájárul a szép haj helyreállításához. Mivel a zabpehely számos hajhullás elleni vitamin és ásványi anyag forrása, rendszeres fogyasztása elősegítheti a hajhullás, kopaszodás mértékének csökkentését, az egészséges hajnövekedés megindulását.

Külsőleg alkalmazva, a viszkető, száraz fejbőr kezelésére a zabkivonat szintén jótékony bőrápoló. Hatására csökken a fejbőr viszketése, hámlása, kipirosodása, szárazsága. A zabkivonat bőrnyugtató, gyulladáscsökkentő tulajdonságainak köszönhetően az érzékeny bőr ápolására kifejlesztett hajápolási termékek, illetve tusfürdők, testápolók egyik elismert természetes eredetű összetevője. A hajápolás során használt, zabkivonatot tartalmazó sampon, balzsam vagy hajpakolás egyszerre tisztít és regenerál: a zab a benne található szaponinok révén tisztítja a fejbőrt, eltávolítja a felesleges faggyút a pórusokból, ugyanakkor hidratálja, védi is a fejbőrt a káros külső hatásoktól. A száraz, irritált, korpás, szeborreás bőr ápolása során csökkenti a hámlást és a viszketést, erősíti, helyreállítja a fejbőrt. Számos hajerősítő vitamin, ásványi anyag és aminosav forrása, így a hajhullás elleni samponoknak is hasznos alkotóeleme.

A természetgyógyászatban a zabkivonatot gyulladáscsökkentő, bőrnyugtató és hidratáló tulajdonságai miatt az ekcémás bőr és a száraz bőr kezelésére egyaránt használják.

A zabkását, zabpelyhet célszerű reggelire fogyasztani, mert viszonylag magas kalóriatartalma és rostban gazdag összetétele miatt egész délelőttre megfelelő mennyiségű energiát biztosít. A vércukor szintet kiegyensúlyozottan emeli, nem okoz álmosságot, miközben tökéletes jóllakottság érzettel tölt el. A zabpelyhet érdemes este beáztatni, így reggel néhány perc alatt, vízben, esetleg vízzel elkevert tejben puhára fő. A főtt zabpelyhet ízesíthetik sóval és vajjal, friss vagy aszalt gyümölcsökkel, cukorral, mézzel, lekvárral, juharsziruppal, tejjel, kefírrel, joghurttal, mákkal, dióval is.

Érdekesség, hogy a ma már világszerte abrakként termesztett zab eredeti élőhelye nem pontosan ismert. Legkorábbi nyomait Európában a germán és kelta sírokban fedezték fel. Skóciában a középkorban már igen elterjedt volt a zabkása fogyasztása, míg a kontinens más országaiban a zabot inkább takarmányozásra használták.