A hajhullás kezelése

A hajszálak a fejbőrben található pici zsákocskákban, a szőrtüszőkben található hajhagymákból növekszenek. A hajhagymában található mátrixsejtek vagy anyasejtek gyors osztódásuk folyamán egyre feljebb tolulnak, miközben az egymásra rakódó sejtrétegekből kialakul a szőrtüszőben növekedő hajszál. Az egyes hajszálak 2-6 éves életciklusai egy nagyjából három évig tartó növekvő fázisból, az ezt követő, egy-két hetes átmeneti állapotból és az utolsó, három-négy hónapig tartó nyugalmi fázisból állnak. A növekvő szakaszt a mátrixsejtek folyamatos osztódása jellemzi, a hajszálak 90–95%-a ebben a növekvő fázisban van. A nyugalmi állapotban a sejtosztódás leáll, a hajszál leválik a mátrixsejteket termelő papilláról, végül az utolsó szakasz végén kihullik a fejbőrből. A kihulló hajszálak száma normál esetben napi 80-100 szál. Kóros mértékű a hajhullás, amennyiben meghaladja a napi 100 szálat, illetve a természetes újratermelődés mennyiségét és folyamatosan fogyatkozó hajkoronát eredményez.

A szép, sűrű haj a vonzó megjelenés része, a jó külső pedig kedvezően befolyásolja nem csak a magánéleti, de még a szakmai sikereket is. Nem csoda, hogy komoly önértékelési problémák, szorongásos kórképek is kialakulhatnak a kóros mértékű hajhullás következtében. A férfiakat és nőket különböző formában ugyan, de egyaránt érintő hajhullás ellen sokan bármit megtennének, hogy visszaszerezzék fiatalos külsejüket. Mi okozhatja a hajhullást és mit tehetnek a fogyatkozó haj problémájával küzdők a vészes kopaszodás ellen?

Hajhullás ellen az első és legfontosabb teendő a hajhullás okának felderítése. A hajhullás kezelése ugyanis elsősorban a kiváltó ok megszüntetésére irányul, ezt követően pedig valamilyen hajnövekedés serkentő terápiára kerülhet sor.

A hajhullás kezelése, az okok felderítése összetett feladat. Amennyiben úgy érzi, hogy haja folyamatosan fogyatkozik, a kopaszodás ellen érdemes mielőbb megtenni a szükséges lépéseket. A hajhullás kezelése általában alapos kivizsgálással, illetve az egyéb kísérő panaszok, kórelőzmények feltérképezésével kezdődik. Ezekből, illetve bizonyos vizsgálatok eredményeiből a kezelőorvos ki tudja szűrni a hajhullást leggyakrabban okozó elváltozásokat. Hajhullást okozhat vashiány, cinkhiány, pajzsmirigy működési zavarok, helyi vagy szisztémás fertőzés, gyulladásos góc, daganatos vagy autoimmun megbetegedés, a hormonháztartás működésének zavarai, lázas betegségek, drasztikus fogyókúra, anyagcsere betegségek, étel-intoleranciák, tartós stressz, élősködő, de kialakulhat gyógyszerek vagy vegyszeres hajformázó, színező eljárások mellékhatásaként és még számos más okból is. Ezeknek az elváltozásoknak a következménye általában nem a fejbőr egy meghatározott területére korlátozódó, hanem úgynevezett diffúz, a hajas fejbőr területén mindenhol jelentkező vagy foltos hajhullás. A hajhullás okainak jelentős része egy vérvételből, illetve a haj és a fejbőr szakszerű vizsgálatából kideríthető vagy éppen kizárható. A hajhullás kezelése az okok feltárásából, a tünetek mögött esetlegesen meghúzódó betegségek gyógyszeres kezeléséből, illetve a fejbőrön, helyben ható hajhullás elleni szerek használatából áll.

A szükséges laboratóriumi vizsgálatok elvégeztetését és az eredmények ismeretében a szükséges terápia elindítását általában a háziorvos kezdeményezi. A hajszálak szerkezetének és a fejbőr állapotának feltárása, illetve a hajhullás kezelése külsőleg ható hajhullás elleni szerek segítségével viszont már a bőrgyógyász feladata, de a sikeres kezelés érdekében neki is ismernie kell a hajhullást okozó belgyógyászati kórképek kizárására irányuló vizsgálatok eredményeit.

A hajhullásnak számos típusa létezik, a legismertebb, leginkább elterjedt azonban az úgynevezett férfias kopaszodás, vagy androgén alopecia. Ez a típusú, genetikailag meghatározott kopaszodás a férfi nemi hormonok működése révén alakul ki, innen kapta elnevezését. A férfiaknál már akár húszas éveikben jelentkező, a homlokon és a fejtetőn idővel akár teljes kopaszságot eredményező hajhullás az érintett területeken a szőrtüszők elsorvadásával jár, emiatt a folyamat nem visszafordítható. Jellemzője a kopasz fejtetőt és homlokot hátulról és oldalról körbeölelő megmaradt haj. A nők változókorban megjelenő, a fejtetően erősen megritkuló haj formájában megnyilvánuló kopaszodását szintén a férfi nemi hormonok arányának eltolódásával magyarázzák. A hormonszintek megfelelő kivizsgálása után végzett hormonpótlás az ilyen típusú hajhullás ellen is eredményeket hozhat.

A foltos hajhullás és a diffúz hajhullás kezelése a háttérben gyakran meghúzódó kórképek gyógyulása után sokszor eredményes lehet. A különböző gombás fertőzések következtében kialakuló hajhullás ellen külső és belső gombaellenes készítmények segítésével, az élősködők – jellemzően a fejtetű – okozta kopaszodás ellen pedig a megfelelő vegyszerekkel, fertőtlenítéssel lehet védekezni.

A különböző felszívódási zavarok, étel-intoleranciák, fogyókúra vagy valamilyen betegség okozta tápanyaghiány következtében fellépő hajhullás ellen különböző hajerősítő vitamin készítmények is kaphatók.

A szőrtüszők károsodásával járó hajhullás sok esetben nem visszafordítható. A különböző belgyógyászati, hormonális, fertőzéses vagy egyéb eredetű elváltozások következtében fellépő hajhullás ellen azonban van megoldás, ezért panaszaival mielőbb forduljon bőrgyógyászhoz vagy háziorvosához!

További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez!

Érdekelni fogja

A hajhullás okai

A haj élettani funkciói – azaz a koponya védelme az időjárás viszontagságaival szemben –…

A hajhullás kezelése természetesen

A kölessel manapság legtöbben gyerekkorukban, a népmesék hallgatása során találkoznak…