Revalid banner 1000x250 hajtonik

A hajhullás kezelése természetesen

A kölessel manapság legtöbben gyerekkorukban, a népmesék hallgatása során találkoznak először és utoljára. Nem véletlenül szerepel gyakran a népmesékben is: a köleskása évezredeken keresztül szolgált az emberek mindennapi eledeléül – pedig akkoriban még nem is sejtették, hogy a köles sokkal több, mint egy egyszerű gabona. A reggeli köleskása elfogyasztása erőt adott a munkához a földeken. Gondoljanak bele: mennyi energiát ad két üres zsemle reggelire akár csak az irodai ülőmunkához? Nem sokat. A köles teljes értékű fehérjét tartalmazó gabona – ennek a tulajdonságának köszönhető, hogy a régi emberek alapvető táplálékaként megbízható erőforrást jelentett az egész napos nehéz fizikai munkához is.

A köles az egyik legősibb gabonaféle, termesztése az ókori Mezopotámiából terjedt el fokozatosan az egész világon. A középkori Magyarországon az igen gyakran fogyasztott ételek közé tartozott.

A köles bővelkedik B-vitaminban, ásványi anyagokban, és egyedülálló módon minden esszenciális aminosavat is tartalmaz, amelyek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a köleskivonatot tartalmazó hajhullás elleni szerek segítségével, illetve a köles rendszeres fogyasztása révén a hajhullás kezelése eredményes legyen. A köles azonban mindezek mellett kovasav tartalmának is köszönheti a haj szépségére gyakorolt hatását. A kovasav egy szilícium alapú természetes vegyület, a szilícium pedig az emberi szervezetben elsősorban a haj, a bőr, a köröm, a csontok és a porcok egészségéért felelős. A köles fehérjetartalma viszonylag magas, 100 g köles 11-12 g fehérjét tartalmaz. Különösen gazdag a fehérjék építőköveinek is nevezett aminosavakban, metionin és cisztein tartalma kiemelkedő. A metionint és a ciszteint időnként hajnövesztő aminosavaknak is nevezik, ennek oka, hogy jelenlétük a szervezetben az egészséges hajnövekedéshez elengedhetetlen. A hajnövekedést serkentő ásványi anyagok közül a köles nagy mennyiségű foszfort, káliumot, magnéziumot, cinket, vasat, kalciumot és rezet tartalmaz. Magas kovasav tartalma révén a keratin építését elősegítő szilícium kiváló forrása, ezen kívül nagy mennyiségben tartalmaz B-vitaminokat is.

A köles tulajdonképpen a legtermészetesebb hajhullás elleni szer. Rendszeres fogyasztása elősegíti a haj, a bőr és a körmök egészségének megőrzését vagy helyreállítását, a hajhullás kezelése során a hajhullás elleni szerek hatását fokozhatja. Hatékonysága magas fehérje-, vitamin- és ásványi anyag tartalmának köszönhető. Az utóbbi évtizedekben komoly kutatások folytak abban az irányban, hogy pontosan milyen vitaminok és ásványi anyagok szükségesek ahhoz, hogy a hajhullás kezelése minél hatékonyabb legyen. A kutatások eredményeképpen kifejlesztett különböző hajhullás elleni szerek legnagyobb mennyiségben B-vitaminokat, E-vitamint, A-vitamint, H-vitamint, folsavat, cinket, vasat, szelént, rezet, magnéziumot, szilíciumot, ként, káliumot, foszfort, kalciumot és a hajnövekedést serkentő két aminosavat, metionint és ciszteint tartalmaznak. A köles magas fehérje- és B-vitamin tartalma mellett a hajnövesztő ásványi anyagok és aminosavak közül szinte mindet nagy mennyiségben tartalmazza!

Fogyaszthatja reggelire vagy vacsorára hagyományos kásának elkészítve, húsok mellé köretként, de zöldségekkel kombinálva kifejezetten egészséges, teljes tápértékű egytálétel is lehet. Elkészítéséhez személyenként 10 dkg kölest futtasson meg néhány kanál vajon, öntse fel háromszoros mennyiségű vízzel és főzze körülbelül 20 percig. Sóval, esetleg borssal, pirított hagymával fűszerezve vagy akár édesen, mézzel, aszalt gyümölcsökkel is kiváló étel önmagában is. A főzővizet felerészben tejjel is helyettesítheti, illetve a krémesebb állag eléréséhez nagyobb mennyiségű vízzel, tovább főzve, vagy esetleg egy fél vajjal elkeverve is tálalhatja.

A köles nem tartalmaz glutént, így a lisztérzékenyek is bátran fogyaszthatják. A kölesben megtalálható hajnövesztő vitaminok és ásványi anyagok az egész magban jelen vannak, ezért számos gabonával ellentétben a kölesszem a hántolás, azaz a kemény gabonahéj lehántása után sem veszíti el tápértékét.

Mivel a hajhullás okai között jelentős szerepe van a különböző betegségek, táplálkozási és emésztési zavarok, tartós fizikai és lelki megterhelés következtében fellépő vitamin- és ásványi anyag hiánynak, a köles beillesztése a mindennapi étrendbe a hajhullás ellen, a körmök megerősítésében, a bőr szépségének megőrzésében, valamint a csontok, porcok jó állapotának megtartásában is segítségére lehet.

További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez!

Érdekelni fogja

A hajhullás okai

A haj élettani funkciói – azaz a koponya védelme az időjárás viszontagságaival szemben –…