Gyors hajnövesztés

Gyors hajnövesztés? Lehetetlen – válaszolják erre a legtöbben. Ugyanolyan legenda, mint a hajvágás meleg ollóval és a hasonló jó tanácsok. Nos, a hajvágás meleg ollóval tényleg nincs semmilyen hatással a haj növekedésére – hiszen a növekedés a hajhagymákból indul. A hajhagymák működése azonban a hajnövekedést serkentő vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó étrenddel és gyógyhatású készítményekkel belülről, pakolásokkal, gyógynövényekkel, speciális hajápolókkal pedig kívülről, a fejbőr pórusain át egyaránt fokozható.

A hajszálak átlagos növekedési üteme havi 1 cm, élettartamuk 2-7 év, melynek nagy részét a növekedési fázis teszi ki. A gyors hajnövesztés jelentősége fokozódhat bizonyos gyógyszerek, hormonális változások, betegségek okozta hajhullás esetén – amikor a hajvesztést okozó állapot ugyan már nem áll fenn, de a megszokott frizura helyreállításához hosszú időre van szükség. Ilyen esetekben nagyon hasznos és fontos segítséget nyújthatnak a haj növekedését serkentő vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó készítmények.

Hajnövesztő szerek: vitaminok, étrend-kiegészítők, gyógyhatású készítmények

A drogériákban, patikákban kapható hajnövesztő kapszulák közül válassza azokat, amelyek tartalmazzák a hajnövekedést serkentő összes vitamint és ásványi anyagot. A legfontosabb hajnövesztő vitaminok az A-vitamin, a B1-, a B2-, B5-, B6-vitaminok, a H-vitamin vagy biotin, és az E-vitamin (pl. Biovanne). A gyors hajnövesztés támogatásában hatékony étrend-kiegészítők összetevői között a vitaminok mellett a vas, a folsav, a magnézium, a cink és a szilícium is szerepel (pl. Béres Szépségvitamin).

A hajszálak építőanyaga a keratin, melynek előállításához a szervezet két aminosavat, a metionint és a ciszteint használja fel. A hajnövesztő vitaminok és ásványi anyagok mellett a metionin és a cisztin is a hajnövekedést serkentő gyógyhatású készítmények fontos hatóanyaga (pl. Forcapil kapszula, Hair Revall kapszula, Dr. Chen Szépség Komplex)

A gyakran szépségvitaminnak is nevezett vitamin- és ásványi anyag komplexek mellett a kaphatók olyan hajnövesztő hatású készítmények is, amelyek ezeket a vitaminokat és nyomelemeket természetes növényi kivonatok formájában tartalmazzák.

A csalán és a mezei zsurló magas kovasav tartalma révén – amelyből a hajat tápláló szilíciumhoz jut a szervezet – fontos összetevője a gyógynövény alapú hajnövesztő szereknek (pl. Varga hajcsepp, Helia-D Regenero Szépségvitamin).

Szilíciumot tartalmaznak a hajnövekedés serkentésére kifejlesztett kovaföld kapszulák (pl. Bano kovaföld kapszula, DM saját márkás kovaföld kapszula) is.

A búzacsíra és a köles kivonata tartalmaz minden olyan vitamint és ásványi anyagot, amire a hajnak szüksége van! A köleskivonat emellett a kovasav és a hajszálakat felépítő keratin képződéséhez szükséges két aminosav, a metionin és a cisztein legjelentősebb természetes forrása (pl. Revalid kapszula, Hair Clinic kapszula).

Az utóbbi idők kutatásainak eredménye tárta fel a bőr és a haj szépségét, egészséges növekedését elősegítő hatóanyag, a szervezetben a folsav előállításához kapcsolódó para-amino-benzoesav, a PABA jelentőségét. Bizonyos gyógyhatású készítményekben (pl. Revalid kapszula) már ez a hatóanyag is megtalálható.

A gyors hajnövesztés elősegítésére alkalmazott vitamin- és ásványi anyag komplexek hatása rendszerint körülbelül kéthónapnyi szedés után jelentkezik, alkalmazásuk kúraszerűen, 2-3 hónapon keresztül javasolt!

Hajnövesztés házilag

A népi gyógyászatban alkalmazott leggyakoribb hajnövesztő szer a ricinusolaj volt. A gyors hajnövesztés érdekében a patikákban is kapható ricinusolajat felerészben olívaolajjal hígítva, esetleg kicsit felmelegítve masszírozza be hajmosás előtt a fejbőrébe. A haját tekerje be valamilyen vékony, vízhatlan fóliával, majd egy meleg frottírtörölközővel, hagyja fején a pakolást 1-2 órán keresztül, majd alaposan mosson hajat. A hajnövesztő pakolást hetente egyszer alkalmazza.

A csalán és a mezei zsurló forrázata magas kovasav tartalma révén erősíti a hajszálakat, a kamilla pedig nyugtatja a fejbőrt. A csalános és kamillás öblítést nyugodtan alkalmazhatja egyéb hajnövesztő szerek használata mellett is, a hajmosás befejezéseként. Ehhez készítsen erős teához hasonló főzetet a csalánlevélből illetve a kamilla virágzatából és megfelelő hőmérsékletűre hűtve mosás után ezzel öblítse le a haját.

További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez!

Érdekelni fogja

Hajnövesztő sampon

Létezik egyáltalán hajnövesztő sampon? A hajhullás okainak és ellenszereinek feltárását…