Hajnövesztés gyorsan – hajhullás elleni szerek segítségével?

Hajnövesztés gyorsan házilag. Lehetséges vajon? Azok közül, akiknek a haja valamilyen félresikerült szépészeti beavatkozás nyomán, betegségek, tápanyaghiányos állapotok, fertőzések vagy más okok következtében megfogyatkozott, sokan keresik a megoldást erre a problémára. Némi kutakodás után a legjobb hajnövesztő tippek széles választéka bukkan fel az interneten, de vajon mi határozza meg a hajnövesztő pakolás, a hajerősítő vitamin kapszulák, a hajnövekedés serkentő hajszesz, a hajhullás elleni sampon vagy egyéb hajhullás elleni szerek hatékonyságát?

A hajszálak a fejbőr szőrtüszőiben elhelyezkedő hajhagymák mélyén található mátrixsejtek gyors osztódása révén keletkeznek. Az egészséges hajszál fejlődéséhez szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat pedig a fejbőr érhálózatában keringő vér szállítja a szőrtüszőkbe. Melyek azok a tápanyagok, amelyek a hajszál növekedéséhez szükségesek?

A hajszál nagyobbrészt egy keratin nevű fehérjéből áll. Ebből következően egészséges fejlődéséhez elsősorban a fehérjéket felépítő aminosavak szükségesek. A számos aminosav közül a hajnövekedés szempontjából legfontosabb a kéntartamú cisztein. Az aminosavak egy részét a szervezet maga állítja elő, más részük a fehérjedús táplálkozás, húsok, tejtermékek, tojás fogyasztása révén kerül a szervezetbe. Az úgynevezett hajerősítő vitaminok közé tartozik az A-vitamin, a B-vitaminok, a biotinnak is nevezett H-vitamin vagy B7-vitamin, a C-vitamin, az E-vitamin, és a sejtosztódásban fontos szerepet játszó folsav, az ásványi anyagok közül pedig a cink, a vas, a réz és a szelén nélkülözhetetlenek. A hajhullás a vashiányos vérszegénység egyik jellegzetes tünete lehet, cinkhiány esetén pedig a hajhullás mellett gyakran kifejezett bőrszárazság is jelentkezik.

Fokozott érzelmi vagy fizikai terhelés, étel-intoleranciák, különböző anyagcsere és más betegségek, elégtelen táplálkozás következtében a hajnövekedés számára létfontosságú vitaminok és ásványi anyagok hiányállapota következhet be a szervezetben, melynek jele lehet a hajhullás. Ilyen esetekben a hiányzó tápanyagokat speciálisan a hajhullás ellen kifejlesztett, hajerősítő vitamin tabletták segítségével pótolni lehet.

A külsőleg alkalmazandó hajhullás elleni szerek közül számos hajhullás elleni sampon vagy hajszesz, hajerősítő tonik tartalmaz valamilyen bőrizgató, keringésfokozó hatású anyagot, gyógynövényeket vagy éppen koffeint. Ezek a szerek helyi vérbőséget okozó hatásuk révén fokozzák a fejbőr hajszálereiben áramló vér mennyiségét, ezáltal több, friss oxigénben és tápanyagokban gazdag vér jut el a hajhagymákhoz is. A külsőleg ható hajhullás elleni szerek vagy akár az interneten fellelhető bármelyik hajnövesztő pakolás alapos bemasszírozása a fejbőrbe ugyancsak ezt a helyi vérbőséget fokozó hatást éri el.

A hajnövesztő pakolás receptek hatékonysága sokat vitatott kérdés. A fejbőrből kibukkanó hajszál alkotóeleme, a keratin nevű elszarusodott fehérje élettelen anyag. A hajszál növekedése a véráram által szállított tápanyagok mennyisége és minősége által befolyásolható. A különböző pakolások viszont kívülről ápolják a hajszálakat. Ha a hajszál külső védőrétegének, a kutikulának sejtjei – leggyakrabban túlzott vegyszeres kezelés, vagy forró hőfokú hajformázás következtében – megsérülnek, a haj fénytelenné és töredezetté, száraz tapintásúvá válik. Az olajos pakolások újra egymásra simítják a hajszál védőrétegének sérült sejtjeit, ezáltal a töredezett haj simább, fényesebb, jobb tartású lesz. A hajpakolás receptek közül talán legnépszerűbb, ricinusolajos hajpakolás hajnövesztő hatása annyiban érvényesül, hogy a kezelés következtében a töredezett hajvégeket nem kell levágni, hiszen azok újra egészséges hatást keltenek. A töredezett haj növesztése során tehát az úgynevezett hajnövesztő pakolás ricinusolajjal annyiban tehet jó szolgálatot, amennyiben a hajnövesztés gyorsan, vagy legalábbis gyorsabban valósítható meg akkor, ha nem kell levágni a szétnyíló hajszálakat, töredezett hajvégeket. Az olajos hajpakolások jótékony hatása azonban csak addig érvényesül, amíg a bevonat kitart a hajszálakon. Mivel a sérült hajvégek nem képesek a regenerációra, előbb-utóbb elkerülhetetlenné válik egy frissítő hajvágás.

A vitaminokban, fehérjekivonatokban, gyógynövényekben vagy ápoló olajokban gazdag, jó minőségű hajápolási termékek valóban elősegíthetik, hogy frizurája szép fényes és egészséges legyen. A helyi keringésfokozó összetevőket tartalmazó hajhullás elleni sampon, hajszesz vagy tonik használatával elősegítheti a hajszálak növekedését. Ne feledje azonban, hogy a legjobb hajnövesztő tippek sem pótolják a kiegyensúlyozott, fehérjében és zöldségekben, gyümölcsökben gazdag táplálkozás, a kíméletes hajformázás, az elegendő pihenés, a megfelelő mennyiségű testmozgás, a munka és a magánélet egyensúlyának egészséges, hajnövekedés serkentő hatásait!

További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez!

Érdekelni fogja

Hajnövesztő sampon

Létezik egyáltalán hajnövesztő sampon? A hajhullás okainak és ellenszereinek feltárását…