Revalid banner 1000x250 regeneralo hajpakolas

Hajpakolás házilag

Hajának szemmel láthatóan szüksége lenne a többletápolásra, de kerülni szeretné a káros anyagokat? A külső környezeti hatások, a stressz, leterheltség okozta vitaminhiány miatt fényét és tartását vesztett haj láttán sokakban merül fel a kérdés, hogy a drogériákban kapható számos hajregeneráló szer kipróbálásával nem teszi-e ki még több ismeretlen vegyszer hatásának az egyébként is meggyengült hajszálakat. Megoldást jelenthet a problémára, ha kipróbálja az alábbi, házilag is könnyen elkészíthető hajpakolásokat.

Hajpakolás házilag – az elkészítés fortélyai

A regeneráló hajpakolás összetevői a fejbőr pórusain át szívódnak fel, eljutva egészen a hajhagymákig, a hajszálakba beépülve pedig gondoskodnak a haj fényének, rugalmasságának visszaállításáról. Heti egy alkalommal, legalább néhány hónapon keresztül használjon hajpakolást a legjobb eredmény elérése érdekében. A pakolást vékonyan vigye fel a száraz hajszálakra hajmosás előtt. Az olajos alapú pakolásoknál felhasználás előtt melegítse fel az olajat annyira, hogy az a hajon könnyen eloszlatható legyen. Ezután fedje be a haját vízhatlan műanyag fóliával (pl. folpack), majd csavarja a fejét egy vastag, meleg frottírtörölközőbe és hagyja hatni a pakolást egy-két órán keresztül. A hatóidő leteltével a szokott módon, samponnal, többszöri öblítéssel, alaposan mossa ki a felvitt anyagokat a hajszálak közül!

Tojásos hajpakolás házilag száraz, fénytelen, töredezett hajra

A hajszálakat körülvevő külső védőréteg elszarusodott keratinlemezei zsindelyszerűen simulnak egymásra. Amennyiben ezek a védőlemezek megsérülnek, a haj fénytelenné, töredezetté, száraz tapintásúvá válik. A hajpakolások alapjául szolgáló, magas E-vitamin tartalmú tojássárgája elkeverve néhány kanál növényi olajjal biztosítja a külső keratinlemezek regenerációját. A növényi olajok hatására a zsindelyszerű elrendeződés szépen egymásra simul, a haj újra sima tapintásúvá, fényesség válik. A tojásos hajpakolás alapjául szolgálhat az olívaolaj, a kókuszolaj, de tulajdonképpen bármilyen növényi olaj megfelelő. Egy tojássárgáját keverjen el egy evőkanál felmelegített olajjal és ezt a keveréket oszlassa el vékonyan a haján. Amennyiben sűrű, hosszú haja van, dupla mennyiséget használjon fel.

Hajpakolás házilag zsíros hajra

Zsíros hajra ne használjon olajos alapú pakolásokat! Néhány héten keresztül hetente egy alkalommal egy pohár natúr joghurtból és egy tojás sárgájából készítsen pakolást, melyet fél-egy órán keresztül hagyjon a haján mosás előtt. A pakolásba tehet egy teáskanálnyi friss citromlevet is. A joghurt fehérjetartalma révén táplálja a hajat és elősegíti a túlzott faggyútermelés szabályozását.

Hajpakolás házilag korpás hajra

A korpásodás leggyakoribb oka a fejbőr gombás fertőzése, de seborrhoeás dermatitis (túlzott faggyútermeléssel járó bőrgyulladás) vagy éppen a nagyon száraz fejbőr is okozhat korpásodást. Általában a korpásodás hajpakolással nem szüntethető meg. Gombaellenes és gyulladáscsökkentő szerekkel, erre a célra kifejlesztett samponokkal kell megkezdeni a kezelést. Zsíros hajon kialakuló korpásodás esetén azonban enyhítheti a tüneteket a fentiekben leírt joghurtos pakolás, amely jótékony hatással lehet a túlzott faggyútermelés csökkentésére, száraz hajra pedig a tojássárgájával elkevert olívaolajos pakolást próbálja ki. A viszkető tüneteket enyhítheti a mosás utáni kamillás hajöblítés.

Hajápoló ricinusolajos hajpakolás

A hagyományos népi gyógyászatban a ricinusolaj volt a legkedveltebb hajápoló szer. A ricinusolaj a bőr gyulladásos és nem gyulladásos elváltozásaiban fejthet ki kedvező hatást. Mivel a ricinusolaj nagyon sűrű, a könnyebb kenhetőség érdekében felerészben olívaolajjal elkeverve vigye fel a száraz hajra és a fejbőrére. A nagy mennyiségű olajat nehéz a hajból kimosni, könnyen elnehezítheti a hajat. Alkalmazza a ricinusolajos hajpakolást hetente egyszer, a hatása azonban néhány hónapnyi használat után mutatkozik meg igazán. Szempillára és szemöldökre is kipróbálható.

Gyógynövényes hajöblítők

Míg a hajpakolás házilag vitaminokban gazdag, gyakran a mindennapi étkezés részét képező, sűrű, kenhető állagú tápanyagokból készül, a hajnövekedést serkentő vagy éppen nyugtató hatású gyógynövények forrázatából öblítő készíthető. A hajöblítést mosás után, tiszta hajra alkalmazza, kicsit masszírozza be a fejbőrébe a hatóanyagokat és ezután már ne öblítse le a haját!

  • A sörös öblítés, felerészben vízzel keverve, selymessé, csillogóvá teszi a hajat.
  • A citromos hajöblítés szabályozza a faggyúmirigyek működését, így alkalmazása elsősorban könnyen zsírosodó hajúaknak, illetve zsíros típusú korpásodásban szenvedőknek, valamint szőkéknek ajánlott, világosító hatása miatt. A leszűrt, rostokat nem tartalmazó citromlevet legalább négyszeres mennyiségű vízzel keverve alkalmazza tiszta hajra, mosás után.
  • A csalános öblítés erősíti, regenerálja a hajat. A csalánlevelek forrázatából készülő hajöblítőt magas kovasav tartalma miatt hajnövesztésre, hajhullás ellen is használják.
  • A kamillás hajöblítés nyugtatja a fejbőrt és világosítja a szőke, világosbarna hajat. A szárított kamillavirágzatból forrázással készült erős teával öblítse le a haját.
  • A bojtorján főzetéből készült hajöblítést elsősorban a zsíros típusú korpásodás tüneteinek megszüntetésére használják évszázadok óta a népi gyógyászatban is.

A hajpakolás házilag is elkészíthető. A haj növekedéséhez, regenerációjához szükséges legfontosabb tápanyagok közül az E-vitamint a növényi olajok és a tojássárgája, az A-vitamint a tojássárgája, B-vitaminokat többek között a sör, tápláló proteineket a joghurt tartalmaz.

A keratinképződést, így a hajnövekedést segítő kovasavban gazdag csalán és mezei zsurló, a fejbőr gyulladásos tüneteit csökkentő, nyugtató hatású kamilla, illetve a faggyútermelődést szabályozó bojtorján főzete pedig mosás utáni öblítőként támogatja a hajkorona megújulását.

További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez!

Érdekelni fogja

Mire jó a ricinusolaj? Hajpakolás, hajvégápoló is…

Manapság egyre több helyen hallani a ricinusolaj hajápoló, hajnövesztő tulajdonságairól.…

Sampon márkák

Melyik a legjobb sampon? Erre a kérdésre természetesen nincsen jó válasz. Annak…