Revalid banner 1000x250 regeneralo hajpakolas

Hajregenerálás töredezett haj esetén

Egyre többet foglalkozik frizurájával, ami a legtöbbször mégis száraz, gubancos, kezelhetetlen? Haja elvesztette régi fényét, természetes csillogását és rugalmasságát? A hajszálak vége szálkás, töredezett? Sajnos ez az állapot legtöbb esetben a hajszálak kisebb-nagyobb szerkezeti sérüléseinek köszönhető. A töredezett haj ápolása különös figyelmet igényel, a frizura megjelenésének javításához a hajszálak külső táplálására, hidratálására van szükség!

A hajszálak szerkezeti sérülését legtöbbször a haj kiszáradása előzi meg. A száraz haj kialakulásának oka lehet a fejbőr elégtelen faggyútermelése, de a gyakori hajfestés, hajsütés, hajvasalás, hajegyenesítés, illetve egyéb vegyszeres beavatkozások vagy magas hőfokú hajformázó kezelések hatására a haj egészséges faggyútermelés mellett is könnyen elveszíti nedvességtartalmát. A kiszáradt hajszál rugalmatlanná válik, a további formázások hatására nem hajlik, hanem töredezik. A száraz, töredezett haj ápolása során a kezelés célja a hajszál sérült szerkezetének, illetve zsíros védőrétegének helyreállítása. A károsodott hajvégek teljes megújulása legtöbbször ugyan nem lehetséges, az intenzív tápláló kezelések azonban jelentősen javíthatják a töredezett haj megjelenését és kezelhetőségét. A száraz, töredezett hajra kifejlesztett regeneráló balzsamok és hajpakolások segítségével a sérült részek levágása apránként, az egészséges részek növekedésével párhuzamosan valósítható meg.

A hajszálakat jórészt egy keratin nevű fehérje, valamint kis mennyiségű víz alkotja. A fejbőrben található faggyúmirigyek által termelt zsíros váladék a hajszálat egy vékony védőréteggel vonja be. Ez a faggyúréteg hajlékonyabbá teszi a hajszálat, védi a külső károsító hatásoktól és megakadályozza víztartalmának elvesztését. Amennyiben a száraz fejbőr elégtelen faggyútermelése miatt ez a védőréteg nem alakul ki teljesen, a hajszál a hajfestés, illetve hajformázás következtében könnyebben károsodik.

Az egészséges haj szálain a haj külső védőrétegének, a kutikulának a sejtjei a tetőcserepekhez hasonlóan egymásra simulnak, melynek következtében a hajszál felülete sima, felszínén pedig szépen megcsillan a fény. Amennyiben a hajszálakat védő faggyúréteg termelődése elégtelen, vagy a túlságosan gyakori hajfestés vagy hajegyenesítés már kiszárította a hajszálakat, akkor a további magas hőfokú hajformázás vagy vegyszeres kezelés hatására a kutikula sejtjei megsérülnek, szétnyílnak, a roncsolt felületek pedig nem képesek már megfelelően illeszkedni egymáshoz. Ilyenkor a hajszálak tapinthatóan érdessé válnak, a töredezett haj elveszíti természetes fényét, nehezen kezelhető válik. A töredezett haj gyakran gondozatlan, szénaboglyára emlékeztető benyomást kelt, mivel a károsodott hajszálak nem simulnak egymáshoz, nem tudják tartani a frizura formáját.

A száraz, töredezett haj ápolása során a hiányzó lipideket pótló, zsíros állagú, illetve a szilikon tartalmú termékek tehetnek jó szolgálatot. A szilikon tartalmú samponok és balzsamok a hajszálakat egy vékony, szintetikus réteggel vonják be, amelynek segítségével az erős szálú száraz, töredezett haj kifésülése kifejezetten könnyebbé válhat, a vékonyszálú hajat viszont mind a szilikonos termékek, mind a zsírosabb balzsamok könnyen elnehezíthetik. Vékonyszálú töredezett hajra a szilikonokban és lipidekben gazdag hajbalzsamokat csak a sérült hajvégekre alkalmazza!

A száraz, töredezett haj állapotának javításában tápláló hajpakolások rendszeres használatával érheti el a legjobb eredményeket. A legjobb hajpakolás töredezett hajra E-vitaminban és zsírsavakban gazdag, természetes olajokból készül. A száraz, töredezett hajra kifejlesztett hajregeneráló pakolás vagy akár az olívaolajos, akár a ricinusolajos házi hajpakolás pótolja az elégtelen faggyútermelés következtében hiányzó faggyúréteget a hajszálakon és egymásra simítja a kutikula roncsolt sejtjeit. A fénytelen és durva tapintású, töredezett haj a megfelelő hajpakolás rendszeres használata révén érezhetően puhábbá, könnyebben kezelhetővé és fényesebbé válik.

A száraz, töredezett haj helyreállítására a fodrászszalonok számos megoldást kínálnak, érdemes alaposan utánanézni a kezelések hatékonyságának. Ahhoz, hogy egy hajápoló kezelés során tartós változás alakuljon ki a hajon, vagyis a hatóanyagok ne csak egy külső réteget képezzenek a szálakon, hanem a hajszál mélyére hatoljanak, általában a hajszálak szerkezetének kémiai úton történő megbontása szükséges, a vegyszeres eljárás viszont magában foglalja a károsító hatások kockázatát. A legtöbb tápláló hajpakolás töredezett hajra a hajszerkezet megváltoztatása nélkül, a sérült hámsejtek egymásra simítása révén éri el jótékony hatását. A hajvégek töredezettségét csökkentő, hajápoló lipidekben gazdag hajpakolás jelentősen javíthatja a frizura megjelenését, így a sérült hajvégeket elég lehet csak akkor levágni, amikor az egészséges haj növekedése révén már kialakítható egy új frizura.

További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez!

Érdekelni fogja

Száraz hajból fényes, csillogó haj

A száraz haj ápolásának legfontosabb célja a haj további károsodásnak megelőzése. A…