Túl fűszereset, zsírosat, szokatlan ízűt, vagy egyszerűen csak sokat evett és ivott? Mintha egy kő lenne a gyomrában, fáj, nyom, puffad és hányingere van? Egy-egy nagyobb családi étkezés vagy baráti összejövetel után, egzotikus külföldi utazás, nyaralás alatt időnként jól jönne egy bevált szer az evés-ivás okozta émelygés és gyomorfájás ellen? A gyömbér természetes módon serkenti az emésztést, gyorsan csökkenti a teltségérzetet és a kellemetlen  gyomorpanaszokat. A gyömbér hatását a gyomorrontás okozta gyomorfájás, puffadás és hányinger ellen nemcsak a népgyógyászati tapasztalatok, de különböző vizsgálatok is igazolják.

A babavárás időszaka a legszebb dolog egy nő életében – hacsak a terhesség első hetei során már jelentkező terhességi rosszullét, hányinger, egész napos émelygés és rossz közérzet nem keseríti meg. A szédüléssel, hányingerrel küzdő kismamát sokszor még a lelkiismeret is furdalja, hogy nem tudja rendesen ellátni munkáját vagy kisgyermekeit és ahelyett, hogy felhőtlenül boldog lenne, inkább nyűgösnek, fáradtnak, és betegnek érzi magát. Bárcsak segítene valami csodaszer – gondolják sokan, miközben kétségbeesetten böngészik az internetet bármilyen használható természetes megoldásért a hányinger ellen.

Vannak, akik az autóban is tengeribetegek. Ők azok, akik nemcsak a hajóutakat vagy repülőutakat kerülik a tengeribetegség vagy a légi betegség miatt, akiknek a gyomra már egy hosszabb autóút gondolatától is görcsbe rándul, akiknél a szédülés, hányinger, gyengeség, azaz az utazási rosszullét nemcsak a viharos tengeren, hanem autóban, buszon vagy vonaton utazva is jelentkezik.

Mire jó a gyömbér? Fűszerezésre, ázsiai ételekhez, esetleg forralt borhoz – válaszolná mindenki kapásból, ha megkérdeznék, szerinte mire jó a gyömbér. Ez így is van, a gyömbér azonban nemcsak a keleti konyhában és nemcsak fűszernövényként terjedt el szerte a világon évezredekkel ezelőtt. A gyömbér népszerűsége és ára a borséval vetekedett a középkori Európában, az ázsiai és arab orvosok pedig a fűszerezésen kívül számos betegség gyógyítására is használták. A gyömbér hatása az utazási betegség, tengeribetegség, terhességi rosszullét, emésztési zavarok, gyógyszeres terápiák okozta hányinger ellen és a hasi görcsök, ízületi fájdalmak enyhítésére is jótékony lehet.

Érdekelni fogja