Revalid banner 1000x250 regeneralo hajpakolas

Házi hajpakolás – egy kis útmutató

Melyik a legjobb házihajpakolás? A legnépszerűbb talán a tojásos hajpakolás, de a ricinusolajos hajpakolás is közismert a gyors hajnövesztés titkát keresők körében. Az élesztő hajra kenve tényleg hatásos a hajhullás ellen? A ricinusolajos hajpakolás, az élesztős hajpakolás, illetve a tojásos hajpakolás száraz hajra vagy inkább a zsíros haj kezelésére ajánlott? Hogyan válassza ki az Ön hajtípusának leginkább megfelelő kencéket a házi hajpakolás receptek széles választékából?

A házi hajpakolás receptek természetes, jórészt élelmiszer formájában is fogyasztható, tápanyagokban gazdag összetevőkből állnak, ennek köszönhetik népszerűségüket. A természetes konyhai alapanyagok valóban nem károsítják a hajat, de nem mindegy, hogy a különböző hajproblémákra milyen anyagokat használ. A legjobb hajpakolás alkotóelemeinek összeállítását az Ön hajtípusa határozza meg.

Hajpakolás száraz hajra: olívaolaj, kókuszolaj vagy ricinusolaj hajpakolás

Az olajos hajpakolások különösen a száraz haj ápolása során tehetnek jó szolgálatot. Az elszarusodott keratinból álló hajszálak nagyjából 10 %-ban vizet is tartalmaznak. A száraz haj azonban víztartalmának csökkenésével elveszíti rugalmasságát, a hajszál külső védőrétegét alkotó kutikula sejtjei a különböző hajformázó, hajszínező eljárások során könnyen megsérülhetnek. A kutikula töredezettsége fénytelen, száraz tapintású hajat eredményez. Az olajos hajpakolás száraz hajra, ami lehet olívaolaj, kókuszolaj vagy ricinusolaj hajpakolás is, szépen egymásra simítja a hajszál külső rétegének sejtjeit, így a haj újra fényessé és könnyen formázhatóvá válik.

Hajpakolás zsíros hajra: agyagos hajpakolás

A kenhetőség érdekében a legtöbb házi hajpakolás recept néhány kanál olívaolajjal keveri össze a pakolás egyéb alkotóelemeit, az olajos hajpakolás zsíros hajra azonban nem ajánlott, mivel könnyen elnehezítheti a zsírosodásra hajlamos hajat. Létezik azonban egy napjainkban újra felfedezett, de több ezer éve használt anyag, az agyag, ami nedvszívó tulajdonságai révén, kenhető masszává hígítva, kiválóan alkalmazható hajpakolás zsíros hajra. A fokozott faggyútermelés következtében kialakuló zsíros haj ápolásának kulcsa a felesleges faggyú eltávolítása a fejbőrről és a hajszálakról. A vízzel hígított agyagpor száradása során magába szívja a környezetében, azaz a fejbőrön és a hajon található faggyút. Hajmosás előtt, az agyag száradásáig a fejbőrön hagyva fejti ki legjobban jótékony hatását.

Házi hajpakolás receptek: élesztő hajra, tojásos hajpakolás

Az élesztő hajra gyakorolt jótékony hatása magas fehérje-, B-vitamin és vastartalmának köszönhető. Némi langyos tejjel elkeverve, külsőleg, arcpakolásként alkalmazva az enyhén pattanásos, zsíros bőr ápolására sokan csodaszernek tartják. Összehúzza a pórusokat és nyugtatja, kisimítja a bőrt. Az egészséges hajnövekedésének támogatása érdekében naponta egy késhegynyi mennyiség fogyasztása ajánlott.

A tojásos hajpakolás valószínűleg a legismertebb a házi hajpakolás receptek közül. Egy tojást kevés olívaolajjal vagy ricinusolajjal elkeverve jól kezelhető, a hatóidő leteltével a hajból könnyen kimosható, vitaminokban igen gazdag hajpakolás készíthető. Talán a tojás tartalmazza a hajnövekedéshez szükséges legtöbb vitamint és ásványi anyagot: A-vitamint, D-vitamint, E-vitamint, folsavat, pantoténsavat és egyéb B-vitaminokat, cinket, vasat, magnéziumot. Az olajjal kevert tojásos hajpakolás a hajat fényesebbé és puhává teheti, a tojás hajra gyakorolt szépítő hatása azonban nem csak hajpakolás formájában érvényesül. A tojás a mindennapi étrend részeként az egyik legértékesebb, tápanyagokban, fehérjében gazdag, hajerősítő vitamin- és ásványi anyag forrás.

További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez!

Érdekelni fogja

Sampon márkák

Melyik a legjobb sampon? Erre a kérdésre természetesen nincsen jó válasz. Annak…

Hajpakolás házilag

Hajának szemmel láthatóan szüksége lenne a többletápolásra, de kerülni szeretné a káros…