Perskindol Active Classic banner 1000x250 izomgorcsre izommerevsegre

Fokozott izomterhelés, ásványianyag-hiány, keringési zavarok is lehetnek az izomgörcs okai

Az izom hirtelen összehúzódásával és rendszerint éles fájdalommal járó izomgörcs leggyakrabban a lábikrában lép fel és az erős fájdalom gyakran pánikszerű érzéssel jár. Az izomgörcs okai között szerepelhet az izom túlterhelése, ásványianyag-hiány, érszűkület, visszértágulat és egyéb krónikus betegségek is. A vádli izomzatában sportolás közben vagy akár éjszaka jelentkező lábikra görcsöt a lábujjak finom visszafeszítésével, nyugodt masszírozó mozdulatokkal, óvatos sétával tudja oldani.

Az izomgörcs okai

Izomgörcs esetén az izom akaratlanul húzódik össze, a megmerevedett izom erősen fáj, a begörcsölt testrészt szinte lehetetlen megmozdítani és egy ideig nem képes elernyedésre. Az összehúzódás sokszor annyira erős, hogy intenzív fájdalmat is okoz.

Izomgörcsnek a köznyelv a vázizomzatot alkotó, akaratlagosan mozgatható harántcsíkolt izomzat görcsét nevezi. Leggyakoribb a lábikra görcs. A simaizmok is görcsölhetnek, például menstruációs görcsök, bélgörcsök, hörgőgörcs (asztmás roham) esetén. A simaizmok működése nem akaratlagos, de görcsoldó gyógyszerrel kezelhető. A harántcsíkolt izmokra nem hatnak a görcsoldó gyógyszerek.

Az izomgörcs okai között szerepelhet érszűkület – erre utalhat, ha gyaloglás közben, a lábizomban fájdalom vagy izomgörcs lép fel, ami megállás után hamarosan elmúlik, majd ha megint elindul, egy idő múlva újra jelentkezik. Ilyenkor az elégtelen keringés miatt az izomba nem jut elég vér, az így keletkező oxigénhiány okozza a görcsöket.

Az alsó végtagokra kiterjedő visszérbetegség jellegzetes tünete az éjszaka jelentkező lábikra görcs.

Az izomgörcs okai közé tartozhat még az izomrostok beidegzési zavara illetve az elektrolitháztartás eltérései, például a kálcium-, kálium- vagy magnéziumhiány. Hányásos-hasmenéses betegségek, vagy a fokozott sportteljesítmény során jelentkező izzadás is vezethet a folyadékveszteséggel együtt bekövetkező átmeneti ásványianyag-hiányhoz, ezen segíthet megfelelő mennyiségű ásványvíz, esetleg különböző sportitalok fogyasztása.

A terhesség második felében illetve idősebb korban – az ilyenkor gyakori kevés folyadékbevitel, egyoldalú táplálkozás miatt -. is gyakran előfordul ásványianyag-hiány, ami izomgörcsöt, lábikragörcsöt okozhat.

Sportolóknál az izomgörcs okai lehetnek a fokozott izzadás miatt bekövetkező folyadékveszteség illetve az izmok túlterhelése.

Cukorbetegség, vesebetegség, veszettséggel történő fertőződés, epilepszia esetén jellegzetes tünet a görcsök kialakulása. A rágóizmok görcse szájzárat okozhat.

Ismétlődő, több testtájékra kiterjedő, egyéb tünetekkel társuló görcsök esetén forduljon orvoshoz!

Az izomgörcs kezelése

Az izomgörcs megelőzésére fogyasszon sok folyadékot, ásványvizet, ásványi anyagokban – különösen magnéziumban – gazdag élelmiszereket; teljes kiőrlésű gabonából készült pékárukat, zöldségeket, gyümölcsöket.

Sportolás közben az izmokat ne terhelje túl, a hosszan tartó fokozott igénybevétel hatására gyakrabban alakul ki izomgörcs. Az edzés előtt végzett megfelelő bemelegítés elősegíti az izmok jobb vérellátását, a levezető nyújtógyakorlatok pedig hozzájárulnak a megerőltetett izmok ellazításához. Az edzés során fellépő fokozott izzadás miatt elvesztett folyadékot és ásványi anyagokat pótolni kell.

Lábikra görcs esetén a lábujjakat feszítse visszafelé, a térd irányába és finoman masszírozza meg a vádlit. Az éjszakai lábikra görcs ellen hasznos lehet, ha felkel, és sétál néhány lépést, ilyenkor lehetőleg teljes talppal érintse a talajt. A meleg borogatás, meleg fürdő is izomlazító hatású.

Izomlazító hatásáról ismert gyógynövény a rozmaring és a levendula. A népi gyógyászat a lábizom ellazítására rozmaringolajas bedörzsölést ajánl. A patikákban, drogériákban többféle gyógynövénytartalmú krém kapható izomlazításra is (pl. Inno Rheuma Krém, Biomed Rozmaring Krém).

A vérkeringést serkentő hatású gyógynövények közé tartozik az erdeifenyő-olaj, a rozmaring-olaj, a paprikakivonat, a fahéj, illetve szintén természetes anyag az izomlazító, keringést fokozó kígyóméreg-kivonat (pl. Kovitox krém).

A helyi keringést élénkítő és izomlazító hatású gyógynövényeket egyaránt tartalmazó krémek (pl. Perskindol Active Classic Gél, egyes lóbalzsamok, Inno Rheuma Forte krém) használatával sportolás, fizikai igénybevétel előtt és után is megelőzheti a fájdalmas izomgörcsök kialakulását.

A vénás keringés fokozására ajánlottak a vadgesztenye illetve vörös szőlőlevél kivonatot tartalmazó visszérkrémek (pl. Biomed vagy Naturland vadgesztenye krém, Herbamedicus vörös szőlőlevél balzsam).

További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez!

Érdekelni fogja

A futás előtti bemelegítés alapelvei, jó tanácsok,…

Fogadja meg az alábbi néhány egyszerű jó tanácsot – és máris sokat megtett egészségének…