Perskindol Active Classic banner 1000x250 izomhuzodasra

Az izomhúzódás kezelése során legfontosabb a pihentetés

Sportolás vagy egyéb fizikai aktivitás közben, ha egy mozdulat hatására valamelyik izma hirtelen megfeszül és minden további mozdulatra fáj – azonnal hagyja abba a testmozgást! Ilyenkor az a legfontosabb, hogy elkerülje az izom túlerőltetését. Izomhúzódás esetén az izom egy szokatlanul megerőltető, rossz mozdulat nyomán összehúzódik és úgy marad. A merev izom sokkal sérülékenyebb, további feszítés hatására könnyen szakadás következhet be az izomszövetben.

Az izomhúzódás jellegzetes tünete az izom kötöttsége, merevsége és gyulladása. Nyomásra az izom érzékennyé, fájdalmassá válik. Súlyosabb esetekben duzzanat is keletkezhet a sérülés helyén.

Az izomhúzódás okai

Az izomhúzódás okai sokfélék lehetnek. Jellemzően valamilyen testmozgás során, leginkább sportolás közben jelentkezik, amikor egy hirtelen mozdulat nyomán éles fájdalom hasít az izomba, ami hirtelen mintha „összeugrana”, megmerevedik és minden mozdulat fájdalmassá válik. Különösen a futás közben hirtelen irányváltásokat, felugrásokat igénylő sportágakban – kézilabda, kosárlabda - fordul elő többször ez a típusú sérülés, ami az igénybevett lábizmokat érinti leggyakrabban.

Súlyemelőknél a nagy terhelés miatt következhet be izomhúzódás.

Maratoni futóknál, kerékpárversenyzőknél szintén gyakori sérülés az izomhúzódás, ezekben az esetekben általában nem egy szokatlan mozdulat, hanem a hosszú ideig tartó fokozott terhelés váltja ki a panaszokat.

Izomhúzódás azonban kialakulhat bármilyen hirtelen, rossz mozdulat hatására is – akár a pórázon vezetett kutya hirtelen megindulása is okozhatja a gazdája izomhúzódását.

Az izomhúzódás kezelése a láb vagy a felkar, illetve a váll-, hát- vagy a hasizmok területét érinti leggyakrabban.

Az izomhúzódás kezelése

Izomhúzódás esetén az izomszövet nem sérül. Az izomhúzódás kezelése során a cél az izomszövet épségének megőrzése illetve a mielőbbi regeneráció elősegítése. Mivel a meghúzódott izomszövet merev és rugalmatlan, sokkal sérülékenyebbé válik, mint az egészséges izom. Ebből következően az izomhúzódás kezelésének legfontosabb célja az izomszakadás megelőzése. Meghúzódott izommal tehát soha ne folytassa tovább a testmozgást!

A lábizom sérülése esetén a lábat minél előbb polcolja fel! Amennyiben lehetősége van rá, a sérülést követően maximum 10 percig jegelje, majd fáslizza be az érintett területet. A jegelés és a fáslizás érösszehúzó hatása révén csökkenti az érfalon keresztül a szövetek közé szivárgó folyadék mennyiségét, mérsékelve ezzel a duzzanat és az azt kísérő feszítő érzés kialakulásának esélyét. A láb felpolcolásával kevesebb vér áramlik a sérült végtagba, ezzel is a duzzanat kialakulását előzheti meg. A duzzanat csökkentését segítik elő a hűsítő hatású sportkrémek (pl. Perskindol Active Cool Gél, dr. Kelen Sport Ice Gél) is.

Az izomhúzódás kezelése során legfontosabb az izom pihentetése. Az izomfájdalmat a kezdeti időszakban meleg borogatással és nem szteroid gyulladáscsökkentő kenőcsökkel (pl. Bengay krém, Activon gél, Voltaren Emulgél) vagy fájdalom- és gyulladáscsökkentő hatású gyógynövénykivonatot tartalmazó krémekkel (pl. Perskindol Active Classic Gél) enyhítheti.

Néhány nap elteltével, ahogy a fájdalom csökken, az izomkeringés javítása elősegíti az izom mielőbbi gyógyulását. A helyi vérbőség növelését könnyű átmozgatás, gyógytorna mellett keringésfokozó és izomlazító hatású kenőcsökkel, valamint sok, ásványi anyagokban gazdag folyadék fogyasztásával segítheti elő.

Keringésfokozó hatásúak a bőrvörösítő, bőrizgató, melegítő hatású gyógynövénykivonatokat tartalmazó krémek. Ilyen hatóanyagok többek között a kígyóméreg kivonat (pl. Kovitox krém), a paprikakivonat, a fahéj, a kámfor, a fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatásáról ismert természetes metil-szalicilátot nagy mennyiségben tartalmazó kúszó-fajdbogyó (gaultheria) olaj, az erdeifenyő-olaj, a rozmaringolaj.

Izomlazító hatásukról ismert növényi hatóanyagok közé tartozik a bergamott-olaj, a levendulaolaj, a rozmaringolaj.

A mentol tartalmú krémek párolgásukkal hűtik a fájdalmas testrészt.

Az izomhúzódás kezelése olyan gyógynövénykrémekkel lehet igazán hatékony, amelyek izomlazító, keringést serkentő és fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő hatóanyagokat egyaránt tartalmaznak (pl. Inno Rheuma Forte krém, Perskindol Active Classic Gél, egyes lóbalzsamok).

A sérülést követő néhány héten át kerülje az izom fokozott terhelését!

Sportolás előtt megfelelő bemelegítéssel, bemelegítő krémek használatával, sportolás után az izmok nyújtásával előzze meg az izomhúzódást! A keringésfokozó, fájdalomcsillapító, izomlazító gyógynövénykivonatokat tartalmazó melegítő krémek egyaránt hasznosak lehetnek az izomhúzódás kezelése és megelőzése során, hiszen gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatásuk mellett vérbőséget okozó és átmelegítő tulajdonságaik miatt bemelegítő krémként is segíthetik a húzódás elkerülését.

Amennyiben a fájdalom nem csökken vagy a duzzanat növekszik, ha a sérülés helyén vérömleny keletkezik, ha a sérült területen az ízület nem mozgatható, illetve ha a mozgáskorlátozottság nem enyhül, hanem fokozódik, forduljon orvoshoz!

Nem annyira sporthoz, mint inkább az éjszakai alváshoz vagy nappali feszültséghez köthető a nyak húzódás. Az éjszakai alvás vagy az egész napos ülő munka során felvett helytelen testtartás következménye lehet a nyakizmok összehúzódása. A nyakizmok fájdalmas merevségével járó nyak húzódás esetén a fej mozgatása is akadályozottá válhat, a fájdalom kisugározhat a vállba, hátba is. A nyak területén jelentkező izomhúzódás kezelése speciális gyógytorna gyakorlatokkal, a hát, a váll – illetve finoman a nyak izmainak masszírozásával, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító krémekkel, meleg borogatással ajánlott. Éjszakára támassza alá fejét és a nyakát megfelelő, akár speciálisan erre a célra kialakított párna segítségével.

A tarkó kötöttsége agyhártyagyulladás tünete is lehet. A fej előrehajtását akadályozó tarkómerevség, magas láz, általános levertség, rosszullét sürgős orvosi kivizsgálást igényel!

További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez!

Érdekelni fogja

Izomfájdalom a lábban – a sportsérülések gyakori tünete

Előfordult már Önnel, hogy sportolás vagy munka közben éles fájdalom hasított a lábába…

A futás előtti bemelegítés alapelvei, jó tanácsok,…

Fogadja meg az alábbi néhány egyszerű jó tanácsot – és máris sokat megtett egészségének…