Perskindol Active Classic banner 1000x250 sportolas utani izomregeneraciora

A kellemetlen izomláz megszüntetése nem lehetetlen feladat

Sportoljon rendszeresen! Az izomláz leginkább az alkalomszerűen, vagy legalábbis változó intenzitással sportolókat sújtja. A sokszor még a hétköznapokat is megkeserítő izomláz megszüntetése a sportszakemberek által vizsgált fontos témák közé tartozik. Rádolgozni – egészen mostanáig ez volt az izomláz enyhítésének legjobb módszere. Az újabb kutatások azonban egészen más következtetésre jutottak...

Az izomláz okai

A szakemberek sokáig gondolták úgy, hogy a bizonyos izomcsoportok túlerőltetése révén, általában a fokozott fizikai terhelést követően 12-48 órán belül jelentkező, és egy-két napig tartó izomláz kialakulásáért a sportolás során az izmokban felszaporodó tejsav a felelős. Ezen ismereteink alapján az izomláz elmulasztása legkönnyebben „rádolgozással”, azaz a fizikai erőfeszítés másnapi megismétlésével, folytatásával csökkenthető. A terhelés fokozza az izom vérellátását, a gyorsabb helyi keringés által pedig hamarabb ürül ki a felszaporodott tejsav az izomból.

Alapvetően az izmok az összehúzódáshoz szükséges vegyületet oxigén és glükóz felhasználásával állítják elő. Sportolás közben azonban az izmokhoz egy idő után nem jut elég vér, így oxigén sem. Ilyenkor az összehúzódáshoz szükséges vegyületet az izom a továbbiakban oxigénmentes körülmények között, saját glikogén raktárainak felhasználásával, tejsav keletkezése során állítja elő.

Újabb, izomlázas emberek izomszövet mintáit elemző kutatások azonban feltárták, hogy a megerőltető munkának kitett izmok szövetében keletkező mikroszakadások, illetve az ezek helyén kialakuló gyulladásos folyamatok is hozzájárulnak az izomlázas panaszok kialakulásához. Az apró, szabad szemmel nem is látható izomsérülések okozta izomláz megszüntetése pedig leginkább az izom pihentetésével érhető el. Azonban a felszaporodott tejsav miatt az izomláz elmulasztása az izom teljes kímélése mellett mégis nehézségekbe ütközik. Ezt figyelembe véve a szakemberek a pihenés mellett az érintett izomcsoportok finom átmozgatását, meleg borogatását javasolják.

Az izomláz megszüntetése

Az izomláz enyhítése a kímélet mellett gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító krémekkel is történhet. A speciálisan erre a célra kifejlesztett izomlazító, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású sportkrémek használatával hatékonyan segítheti az izomszövet mikrosérüléseinek gyógyulását. Vérbőséget okozó krém, melegítő krém alkalmazásával pedig a megnövekedett mennyiségű tejsav ürül ki hamarabb. A bemelegítő sportkrémek, lóbalzsamok alkalmazásával fokozhatja az izomlázas testrészek helyi keringését, elősegítve ezzel a felgyülemlett anyagcsere termékek és a tejsav mielőbbi távozását. A sportkrémek széles választékából válassza azokat, amelyek a keringésfokozó összetevők mellett természetes izomlazító és fájdalomcsillapító anyagokat is tartalmaznak. A népi gyógyászatban izomlazításra használt legismertebb gyógynövény a rozmaring (pl. Inno Rheuma krém), de a levendula-illóolaja és a kamillakivonat (pl. Richtofit Sportkrém) is nyugtatja a fáradt izmokat. A fájdalomcsillapító hatású metil-szalicilát szintetikus úton előállított sportkrémekben (pl. Bengay krém) és néhány gyógynövénykrémben (pl. Perskindol Active Classic Gél) természetes formájában, a kúszó fajdbogyó-olajban is megtalálható. Egyes izomlazításra ajánlott készítmények kígyóméreg kivonatot tartalmaznak (pl. Kovitox krém).

Az edzést követően szőlőcukor és magnéziumtartalmú italok, pezsgőtabletták fogyasztása is elősegíti az izmok gyorsabb regenerációját.

A fájdalmas izomláz elmulasztása meleg fürdőben, szaunában, esetleg gyógyfürdőben pihentető, kellemes kikapcsolódás lehet.

Az izomláz megelőzése

Az izomláz megszüntetése helyett koncentráljon a megelőzésre inkább! Bár szabad szemmel nem látható, de az izomláz kialakulásában tulajdonképpen apró sérülések sorozata is szerepet játszik, ezeket pedig jobb megelőzni, mint hogy edzés helyett néhány napra az izomláz elmulasztása töltse ki gondolatait.

Az izomláz elkerülésének legjobb módja az edzés előtti alapos, 5-10 perces bemelegítés, a megfelelő levezetés és az adott izomcsoportok rendszeres terhelése. A bemelegítés célja az izmok felmelegítése, a keringés fokozása révén az izmok oxigénnel való ellátottságának növelése. A bemelegítés akkor hatékony, ha annak során kicsit kimelegszik és jól átmozgatja az izmokat, ízületeket. A kardió jellegű, gimnasztika elemekből felépített gyakorlatokat finom, az izomzatot nem terhelő nyújtással zárja.

Az edzés utáni levezetés a fokozott terhelésnek kitett izmokban keletkező tejsav és egyéb gyulladáskeltő anyagok kiürülésének gyorsításával segít abban, hogy másnap ne az izomláz enyhítése legyen a legfontosabb feladat. Az intenzív edzés után néhány perces laza kocogással, légző-és nyújtógyakorlatokkal tartsa fenn a gyorsabb keringést, hogy az izomlázat okozó anyagok mielőbb kiürüljenek az izmokból.

Az izomláz az izmok túlzott megterhelése miatt bekövetkező, ám néhány napon belül magától is nyom nélkül elmúló jelenség. Amennyiben az izomláz megszüntetése egy-két nap alatt sem sikerül, és a fájdalomérzet nem enyhül, több nap elteltével is hasonló intenzitással jelentkezik, illetve hogyha kialakulása nem köthető korábbi fizikai igénybevételhez, vagy ha az izomláz mellett láz és egyéb panaszok is jelentkeznek, orvosi kivizsgálásra lehet szükség.

További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez!

Érdekelni fogja

A futás előtti bemelegítés alapelvei, jó tanácsok,…

Fogadja meg az alábbi néhány egyszerű jó tanácsot – és máris sokat megtett egészségének…

Fájdalmas teniszkönyök – krém, gyógytorna és…

Amennyiben bizonyos kéz- vagy karmozdulatok nyomán fájdalmat érez a könyöke tájékán,…