Perskindol Active Classic banner 1000x250 izomlazitasra

Izomlazító gyógynövények - edzés előtt és után

Nemcsak az alkalmi sportolók, de a legelhivatottabb sportemberek is ismerik azt az érzést, amikor a megterhelő edzést követő kezdeti feldobódottság után a másnap ólmos fáradtságérzettel, elnehezülő végtagokkal, az izomláztól fájdalmas mozdulatokkal telik. Még a rendszeresen sportolók életében is sokszor előfordul, hogy a betegség, sérülés okozta hosszabb-rövidebb kihagyást követő vagy az erősítő edzések után fájdalmasak, merevebbek, érzékenyebbek izmaik. Mit tehet ez ellen?

 • Melegítsen be alaposan edzés előtt! Az alapos bemelegítés elősegíti a sérülések és az izomláz kialakulásának megelőzését és fokozza a teljesítményt!
 • Használjon izomlazító, keringésfokozó, fájdalomcsillapító hatású bemelegítő krémeket – nemcsak edzés előtt, hanem utána is! Az izomlazító sportkrémek használata edzés előtt fokozhatja a bemelegítés hatékonyságát, segítheti a mozgás könnyedségét, és csökkentheti a sérülések kialakulásának esélyét, edzés után pedig a végtagfájdalmak, izom- és ízületi bántalmak enyhüléséhez járulhat hozzá.

Előzze meg a sérüléseket és növelje teljesítményét alapos bemelegítéssel!

A bemelegítést sokan még a rendszeresen sportolók közül sem veszik elég komolyan. Ha csak néhány láblendítést, karkörzést és két guggolást csinál edzés előtt, az még nem az igazi! A bemelegítés lényege a szervezet hőháztartásának és izomzatának felkészítése a várható terhelésre. Ez a gyakorlatban kardió jellegű, tehát magas pulzusszámhoz és kimelegedéshez vezető gimnasztikai és futó gyakorlatok elvégzését jelenti. A bemelegítés akkor lesz eredményes, ha jól megdobogtatja a szívét és kimelegszik közben. Ha a kimelegedés elmarad, akkor az edzés első felében fog jelentkezni és kifulladással, a teljesítmény átmeneti visszaesésével jár. Aki nem melegít be megfelelően, az tulajdonképpen ekkor, az edzés közben jelentkező kifulladás alkalmával éri el a fizikai felkészültségnek azt az állapotát, amit a bemelegítés során kellett volna. Ha megfigyeli magát, észreveheti, hogy a kezdeti fáradtságérzést követően, a kimelegedéssel együtt járó holtpont után már jobban is megy az edzés. Hacsak nem sérül meg addig. A megfelelő bemelegítés hiánya miatt hideg izmok ugyanis jóval merevebbek, mint a bemelegített izomkötegek, a rugalmatlan izmok pedig a hirtelen terhelés hatására sokkal könnyebben megsérülhetnek. A kimelegedéssel együtt járó szakszerű bemelegítés növeli a pulzust, több munkára készteti a szívet, melynek köszönhetően fokozódik a keringés. A gyorsabban dobogó szív az izmokba friss vért pumpál, az élénkebb keringés pedig növeli az izom hőmérsékletét is. A meleg izom lazább, rugalmasabb és jobban terhelhető, míg a hideg, merev izom sokkal sérülékenyebb.

Szükség van-e sportkrémekre bemelegítéshez, edzés előtt vagy edzés után? Sokan gondolják úgy, hogy a sportkrémek, bemelegítő krémek használata edzés előtt teljesen felesleges. Pedig a megfelelően megválasztott sportkrém alkalmazása fokozhatja a bemelegítés hatékonyságát. Az izmok felkészítése a terhelésre segít épségük és jó teljesítőképességük megőrzésében, a sérülések megelőzésében és hozzájárulhat ahhoz, hogy az edzés könnyebb, a verseny eredményesebb, a regeneráció gyorsabb legyen.

Hogyan hatnak a sportkrémek?

A bemelegítő krémek alkalmazásának célja az izmok hőmérsékletének növelése edzés előtt. Leggyakoribb összetevőik olyan bőrizgató hatású, szintetikus, állati eredetű vagy növényi anyagok, amelyek a kezelt felületen vérbőséget okoznak, ezzel serkentve a bőr alatti terület mikrokeringését. (Pl. kígyómérgek, rozmaring-, paprika-, árnika-, boróka-, erdei fenyőtű kivonat, természetes vagy szintetikus metil-szalicilát). A fokozódó keringéssel az izmokhoz áramló friss vér segíti az izom átmelegítését. A meleg izom ellazul és rugalmasabbá válik, ezáltal jobban terhelhető. A jól átmelegített izomszövet erőltetéskor nyúlik és nem szakad, így a sérülések esélye csökken, az izommunka hatékonysága pedig növekedhet.

A bemelegítő krémek izomlazító hatásuk révén azonban nemcsak edzés előtt, az izmok rugalmasságának növelésére, hanem edzés után, az izomfáradtságból eredő izommerevség, izomfájdalmak, izomláz, görcsök oldásához is hatékonyan használhatók!

Képzelje el, hogy egy megerőltető edzés után sem érzi másnap ólomsúlyúnak tagjait!

Edzés után a legtöbben levezetésként csinálnak néhány nyújtógyakorlatot, ami nagyon helyes. A nyújtás edzés után fontosabb, mint edzés előtt, mert az erőkifejtést az izomszövet összehúzódása teszi lehetővé. A nyújtás hozzájárulhat az izomláz megelőzéséhez, azoknál azonban, akik nagyobb kihagyásokkal sportolnak, vagy szokatlan intenzitású mozgást folytatnak, mégis előfordul, hogy izomlázuk lesz edzés után. A keringésfokozó összetevőket tartalmazó sportkrémek izomlazító hatása a túlterhelés következtében fellépő izomgörcsök, izomfeszülés és izomfájdalom kezelésében is nagyon hasznos lehet.

 A helyi keringést élénkítő növényi kivonatok hatásai:

 • az izmok átmelegítése
 • izomlazító hatás – a meleg izmok ellazulnak, a hidegek merevebbek
 • a helyi keringés fokozása révén gyorsíthatják a zúzódások, véraláfutások felszívódását
 • a természetes metil-szalicilát nemcsak a helyi keringést serkentő, hanem fájdalomcsillapító hatással is rendelkezik

Az edzés előtt és után egyaránt ajánlott sportkrémek komplex összetevői között olyan hűsítő, frissítő hatású anyagok (pl. mentol, kámfor) is megtalálhatók, melyek edzés előtt a friss, tettrekész közérzet biztosításához, edzés után pedig az izmok és ízületek túlterheltségéből adódó fájdalomérzet közvetlen csillapításához járulnak hozzá.

A kúszó fajdbogyó olajban természetes módon is megtalálható metil-szalicilát nemcsak keringésfokozó és izomlazító, hanem fájdalomcsillapító hatásáról is ismert.

keringésfokozó, izomlazító hatású növényi kivonatok:

 • paprikakivonat
 • rozmaring kivonat
 • erdei fenyőtű olaj
 • vadgesztenye kivonat
 • borókaolaj
 • árnika kivonat
 • kúszó fajdbogyó olaj (természetes metil-szalicilát tartalommal)
 • a helyi vérbőséget okozó, keringést serkentő anyagok közé tartozik a kígyóméreg kivonat is

nyugtató hatású növényi kivonatok:

 • levendulaolaj
 • kamilla kivonat

fájdalomcsillapító hatású növényi kivonatok:

 • mentol
 • kámfor
 • eukaliptuszolaj
 • kúszó fajdbogyó olaj

gyulladáscsökkentő hatású összetevő:

 • fekete nadálytő

Az edzés után gyakorta jelentkező izomláz és izomgörcs oka az izom túlterhelése. Az izomláz kialakulásához is hozzájárulhatnak a megerőltetés hatására az izomszövetben keletkező mikroszkopikus méretű szakadások, de számos gyakori sportbaleset is okozhat izomfájdalmakat. A hirtelen mozdulatok, vagy extrém terhelés hatására bekövetkező fájdalmas izomhúzódás, az ütközések, esések nyomán kialakuló zúzódás is az izomszövet sérülései közé tartozik. Vannak az adott sportágakra jellemző, egy bizonyos testrész állandó terheléséből adódó ízületi sérülések is, jellegzetes példa erre a teniszkönyök, vagy a térd terhelésekor jelentkező ízületi fájdalom. Az izomlazító, fájdalomcsillapító összetevőket tartalmazó sportkrémek ezek kezelésében is segíthetnek.

A sportkrémek használata edzés után támogatja az izomfáradtságból eredő nehéz végtag érzés, az izomláz és izomgörcsök enyhítését, és az izmok gyorsabb regenerációját. A hűtő hatású összetevők felfrissítik az elnehezült végtagokat és csökkentik a fájdalomérzetet, a keringésfokozó, nyugtató hatású gyógynövények az izmok ellazításához járulnak hozzá. A gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatású anyagok a kisebb sérülések kezelésében segíthetnek. Az izmok egészségének megőrzése edzés előtt és edzés után egyaránt fontos, hiszen ez teszi lehetővé, hogy a mozgás öröm, az edzés feltöltődés, a verseny pedig eredményes legyen!

Forrás:

http://www.ema.europa.eu/ema/index.jsp?curl=pages/medicines/landing/herbal_search.jsp&mid=WC0b01ac058001fa1d

További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez!

Érdekelni fogja

Izomlazító krém vény nélkül is kapható

Krónikus vagy akut mozgásszervi elváltozások esetén is jellemző az ezeket kísérő fájdalom…

Miért fontos az edzés előtti bemelegítés?

Talán Ön is elhatározta már jó néhányszor, hogy mától – illetve leggyakrabban holnaptól –…