Perskindol Active Classic banner 1000x250 izomlazitasra

Izomlazító krém vény nélkül is kapható

Krónikus vagy akut mozgásszervi elváltozások esetén is jellemző az ezeket kísérő fájdalom és a fájdalmas terület izmainak merevsége. Gyakran a fájdalomérzet elkerülése végett, a fájós terület kímélése céljából felvett helytelen testtartás állandósulása is hozzájárul az izommerevség kialakulásához, ördögi kört alakítva ki ezzel. A fájdalomcsillapító gyógyszereken kívül számos izomlazító krém vény nélkül is kapható a patikákban. Az izomlazító krémek rendszeres használatával jelentősen enyhülhetnek panaszai.

Krónikus neurológiai vagy reumatológiai betegségek velejárója lehet a törzs illetve a végtagok harántcsíkolt izomzatának fájdalmas merevsége, állandó feszülése. Mivel ezek az izmok az akaratlagos mozgásért felelősek, minél merevebbek, annál inkább gátolják a mozgást.

A sportsérülések megelőzése érdekében az aktív fizikai terhelés megkezdése előtt és után egyaránt fontos az izomlazítás. A bemelegítetlen, merev izom sérülékenyebb, a rugalmasabb izom jobban terhelhető. Az edzés során bekövetkező enyhébb sérülések, húzódások is okozhatnak izommerevséget, ezekben az esetekben az izomlazító krémek a gyorsabb regenerációt segítik elő.

Izomlazító krém vény nélküli vásárlása előtt érdemes tájékozódni, hogy a különböző hatóanyagok milyen helyzetekben segítenek. Az izomlazító krémek alapvetően két csoportra oszthatók:

  • sportolás előtti bemelegítésre, az izmok lazítására, reumatikus jellegű izom- és ízületi fájdalmak csillapítására ajánlott melegítő krémek
  • sportolás utáni fáradt izmok és enyhébb traumák kezelésére ajánlott hűsítő krémek

Az izomlazító krémek reumatikus fájdalmak kezelésében is hatékonyak lehetnek. A krónikus mozgásszervi fájdalmak csillapítására alkalmazott nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek hosszú távú szedése gyakran okoz gyomor-bélrendszeri panaszokat, emiatt érdemes kipróbálni az érintett területen alkalmazott gyógynövény alapú izomlazító krémeket is! (pl. Naturland Inno Rheuma krémcsalád)

Az izomlazító krémek hatóanyagai

A gyógynövény alapú bemelegítő krémek általában valamilyen bőrizgató, bőrvörösítő hatású összetevőt (pl. chilipaprika, fahéj) tartalmaznak, ami helyi keringésfokozó hatása révén melegíti fel a bekent területet, ezzel segítve a hideg, merev izmok rugalmasságának növelését.

Egyes szintetikus módon előállított melegítő és izomlazító krémek tartalmaznak bőrvörösítő kapszaicint, amely a melegítő, lazító hatásért felelős, és fájdalomcsillapító szalicil-származékokat egyaránt (pl. Nicoflex krém).

A szintetikus bemelegítő krémek egyik gyakori hatóanyaga a metil-szalicilát (pl Bengay krém), ami fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatása mellett átmelegítő, keringést serkentő hatással is rendelkezik.

Léteznek természetes metil-szalicilát tartalmú gyógynövények – ilyen például a kúszó fajdbogyó – kivonatát tartalmazó fájdalomcsillapító, izomlazító, melegítő krémek is (pl. Perskindol Active Classic Gél).

A bemelegítésre és izomlazításra is ajánlott termékek egyik érdekes csoportja a különböző kígyómérgeket tartalmazó krémeké (pl. Kovitox krém, Kobralgin krém).

Nyugtató, izomlazító, keringésjavító hatású hatóanyagok: levendulaolaj, rozmaringolaj, bergamottolaj.

A helyi keringés fokozására, ezáltal az izommerevség oldására alkalmas hatóanyagokat tartalmazó gyógynövények: pl. rozmaringolaj, erdei fenyő-olaj, levendulaolaj.

Hűsítő és melegítő hatású izomlazító krémek

Számos bemelegítő izomlazító és hűsítő izomlazító krém vény nélkül, drogériákban, patikákban is kapható. A bőrizgató, bőrmelegítő, bőrvörösítő összetevőket tartalmazó izomlazító krémek nemcsak az izommerevség kezelésére, de az edzés előtti bemelegítésre is alkalmasak. A mentol és kámfor tartalmú, hűsítő hatású izomlazító krémek az edzés utáni fáradt izmok lazítását, enyhébb sportsérülések regenerációját segítik elő.

Jellemzően mind a melegítő, mind a hűsítő hatású krémek tartalmaznak számos keringésfokozó, nyugtató, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatású gyógynövényt.

Egyes sportkrémeknek (pl. Perskindol, Richtofit) létezik bemelegítésre és izomlazításra kifejlesztett melegítő változata illetve az izmokat ért enyhe traumák, sportsérülések kezelésére alkalmas, hűsítő fajtája is.

Nemcsak a sportkrémekre, hanem a lóbalzsamokra is igaz ugyanez, egy adott termékcsaládon belül gyakran megtalálhatók a melegítő és a hűsítő változatok is. A piros, melegítő hatású lóbalzsamok inkább edzés előtt, vagy általános izomlazításra ajánlottak, a zöldek pedig hűsítő, nyugtató hatásúak, emiatt a túlterhelt izmok megnyugtatására jók.

A különböző márkák azonban – mind a lóbalzsamok, mind a sportkrémek tekintetében – nem azonos arányban tartalmaznak gyógynövényeket, léteznek alacsonyabb és magasabb hatóanyag tartalmú változatok is, erre vásárlásnál mindenképpen érdemes odafigyelni.

Krónikus reumatológiai megbetegedések, egyes ideggyógyászati kórképek (pl. sclerosis multiplex) esetén, ha a fájdalom mértéke illetve az izommerevség okozta mozgáskorlátozottság ezt indokolja, vényköteles izomlazító gyógyszerek (pl. tizanidine, baclofen, tolperisone hatóanyag-tartalmú gyógyszerek) szedése is indokolt lehet. Ezeknek azonban gyakori mellékhatása az izomlazítás következtében fellépő gyengeség és szédülésérzet, amely megnehezítheti a mindennapi életvitelt, ezért alkalmazásuk körültekintést igényel. Az izomlazító hatású gyógynövénykivonatokat tartalmazó krémek az izommerevség gyógyszeres kezelésének kiegészítésére is hatékonyak lehetnek. 

További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez!

Érdekelni fogja

Izomhúzódásra krém

Az izomhúzódás az egyik leggyakoribb sportsérülés, ám azok, akik jelentéktelen…

Az izomhúzódás kezelése során legfontosabb a pihentetés

Sportolás vagy egyéb fizikai aktivitás közben, ha egy mozdulat hatására valamelyik izma…