Revalid banner 1000x250 korpasodas elleni sampon

Korpa ellen házilag

A korpa ellen házilag védekezni nem könnyű. Mivel a korpásodást leggyakrabban a fejbőr gombás fertőzése vagy a fejbőr gyulladásos elváltozásai okozzák, általában olyan kezelésre van szükség, amely megszünteti a gyulladásos tüneteket, illetve meggátolja a fejbőrön egyébként is jelen lévő gombák elszaporodását. A korpa ellen házilag bevethető megoldások a zsíros vagy éppen nagyon száraz fejbőr okozta korpásodásra nyújthatnak megoldást.

A korpa a fejbőr elhalt hámsejtjeiből áll. Zsíros típusú korpásodás esetén az egyébként egészen kicsi hámsejtek a fejbőrön túlzott mennyiségben termelődő faggyúval összeállva nagyobb, szemmel is jól látható fehér lemezkéket képeznek. Az ilyen típusú korpásodás kísérő tünete a haj fokozott zsírosodása. Száraz típusú korpásodás esetén a hámsejtek lisztszerűen száraz pelyhekké tömörülnek össze, a haj fénytelen, száraz tapintású.

A korpásodás kísérő tünetei között szerepelhet a hajhullás és a fejbőr kipirosodása, viszketése – ezek a tünetek jellemzően foltokban, a fejbőr fokozottan hámló területein jelentkeznek.

A korpásodás okai

A korpásodás okai lehetnek:

 • Gombás fertőzés – pontosabban a fejbőrön egyébként is jelen lévő Malassezia gomba túlzott mértékű elszaporodása.
 • Fokozott faggyútermelés – ilyen esetekben a korpásodás mellett jelentkező probléma a haj zsírosodása.
 • A fejbőr gyulladásos elváltozásai, melyek közül az egyik leggyakoribb a seborrhoeás dermatitis (faggyútúltermeléssel járó bőrgyulladás). A seborrhoeás bőrgyulladás okozta korpásodás mellett az arcon is megjelenhetnek piros, viszkető foltok, jellemzően a hajas fejbőr szélén, a fülek mögött és az orrcimpák tövében illetve a szemöldök területén. A megfelelő kezelés hatására a tünetek teljesen megszűnnek ugyan, de a betegség nem múlik el, jellemzően stressz hatására újra felbukkanhat.
 • A fejbőr kiszáradása is okozhat száraz típusú korpásodást.

A korpás haj kezelése

Akinek korpásodik a haja, általában a drogériák polcain keresgéli a megfelelő korpásodás elleni samponokat. Ezek a termékek rendszerint gombaellenes összetevőkkel veszik fel a harcot a korpásodás ellen. Válasszon jó minőségű, magas hatóanyag tartalmú sampont! Ezek közül néhány drogériákban is kapható, de a tüneteket igazán hatékonyan kezelő termékek a magas hatóanyag tartalom miatt egyrészt drágábbak, másrészt nagyobb választékban a patikákban érhetőek el. A korpásodás mielőbbi megszüntetése érdekében érdemes ezekbe a termékekbe beruházni. A tünetek elmúltával is használjon korpásodás elleni sampont fenntartó kezelésként, de erre a célra már alkalmasak lehetnek az egyszerűbb termékek is.

Amíg a tünetek nem múlnak el, hetente többször is mosson hajat! Mosáskor a korpásodás elleni sampont alaposan oszlassa el a haján, finoman masszírozza be a fejbőrébe és hagyja hatni 5 percig, ne öblítse le azonnal. A túlzott faggyútermelés, illetve az ebből eredő seborrhoeás dermatitis okozta korpásodás esetén fokozottan ügyeljen arra, hogy a szokottnál gyakrabban mosson hajat, ne várja meg, amíg a haj bezsírosodik, mert a zsírosodás rontja mind a korpásodás, mind a seborrhoeás bőrgyulladás tüneteit.

A gyulladt, viszkető fejbőr gyógyításában, illetve a seborrhoeás dermatitis diagnózisának felállításában és kezelésében bőrgyógyász nyújthat segítséget.

Seborrhoeás bőrgyulladás okozta, zsíros típusú korpás haj kezelésére a patikákban kaphatók DS jelölésű speciális samponok (pl. Bioderma Nodé DS, La Roche Posay Kerium DS sampon).

A leggyakoribb gombaellenes hatóanyagok:

 • cink-pyrithion (pl. Seborin sampon)
 • ketokonazol (pl. Nizoral sampon)
 • szelénium-szulfid (pl. Selsun Blue sampon, Vichy Dercos korpásodás elleni sampon)
 • piroctone olamine (pl. Revalid korpásodás elleni sampon, Neutrogena T/Gel, Eucerin Dermo Capillaire korpásodás elleni sampon)
 • climbazol (pl. WU2 Miraculum korpásodás elleni sampon)
 • octopirox (pl. Alpecin sampon, Helia-D Regenero sampon korpásodás ellen)
 • undecylenic acid (pl. Neutrogena T/Gel, Revalid korpásodás elleni sampon)
 • A szalicilsav a korpásodás elleni samponok gyakori összetevője, amely hámlasztó és gyulladáscsökkentő hatása révén az elhalt hámsejtek eltávolításában vállal szerepet.

Korpa ellen házilag is bevethető praktikák

A hagyományos népi gyógyászatban a korpa ellen házilag felhasznált természetes anyagok közé tartozik a csalános illetve a citromos hajöblítő. A csalánt leforrázva, főzetként – természetesen testhőmérsékletűre hűtve – alkalmazza hajöblítőként, a citrom tiszta, rostoktól megszűrt levéből pedig fele arányban vízzel keverve készítsen hajöblítő oldatot. Ha a korpásodás mellett fejbőre viszket és kipirosodik, próbálja ki a kamillavirág forrázatából készült nyugtató öblítést. Használjon korpásodás elleni sampont, majd a gyógynövényes hajöblítéssel fejezze be a hajmosást!rev

Patikákban, drogériákban kaphatók csalánkivonatot tartalmazó, korpásodás ellen kifejlesztett, a csalán magas kovasav tartalma révén a haj növekedését, megerősítését is elősegítő samponok (pl. Revalid korpásodás elleni sampon, Herbária csalán sampon).

Száraz típusú korpásodás esetén próbálja ki a tojásos-olajos hajpakolást. Egy evőkanál olívaolajat keverjen össze egy tojássárgájával és hetente egyszer, hajmosás előtt oszlassa el a keveréket a száraz hajon. Hagyja a pakolást egy óráig a fején, esetleg tekerje körbe vékony fóliával, majd egy vastag törölközővel a haját. Utána az olajat korpásodás elleni samponnal alaposan mossa ki a hajból. Zsíros típusú, túlzott faggyútermelés vagy seborrhoeás dermatitis okozta korpásodás esetén azonban ne használjon olajos alapú hajpakolást, mert a zsírosodás fokozása révén ronthatja a tüneteket!

További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez!

Érdekelni fogja

Praktikák korpásodás ellen – a korpás haj ápolása

A korpás haj, illetve a korpás fejbőr kialakulásának pontos oka ismeretlen. Akinek a…

A korpás haj kezelése

A korpásodás oka lehet a fejbőr túlzott mértékű kiszáradása, zsírosodása vagy gyulladása…