Praktikák korpásodás ellen – a korpás haj ápolása

A korpás haj, illetve a korpás fejbőr kialakulásának pontos oka ismeretlen. Akinek a fejbőre korpásodásra hajlamos, hosszan tartó, erős stresszel járó élethelyzetekben nagyobb eséllyel tapasztalhatja a tünetek kiújulását.

Az enyhébb esetekben csak a hajszálak tövében megtapadó, de sokszor a viselt ruhadarabok, pulóver, zakó, sötét színű felsők vállán is látható korpát a fejbőrről nagy mennyiségben leváló hámsejtek alkotják. A korpásodásnak két alapvető típusa ismert: a túlságosan száraz fejbőr nagyobb mértékű hámlása miatt megjelenő száraz korpa, illetve a fejbőr fokozott faggyútermelése mellett kialakuló hámlás következtében fellépő zsíros korpa.

A száraz korpa fehér porhoz hasonlatos, a hajból könnyen kirázható, a hajszálak alatt pedig fényes, száraz fejbőr látható. A száraz fejbőr megfelelő ápolása révén a kiszáradás okozta hámlás mértéke is csökkenthető. A fejbőr kiszáradását és a száraz korpás haj tüneteinek, a lisztszerűen szálló kis fehér szemcséknek a megjelenését okozhatja a haj nagyon gyakori vegyszeres kezelése, festés, dauer vagy hajegyenesítés, a gyakran és magas hőfokon végzett hajszárítás, hajformázás, illetve az erős tisztítószerek, kozmetikumok: hajsampon, hajhab, hajformázó spray gyakori használata is. A száraz típusú korpásodás ellen tehát az egyik teendő a száraz fejbőr állapotának helyreállítása: ebben segíthet a fejbőr kiszáradását megelőző kíméletes hajápolás. A korpás haj ápolását, a korpásodás mértékének csökkentését pedig a zsíros és száraz korpásodás ellen egyaránt hatékony, gombaellenes összetevőket tartalmazó, megfelelően megválasztott korpásodás elleni sampon használata segíti elő.

A legjobb korpásodás elleni sampon kiválasztása azért is fontos, mert a különböző samponok nem mindenkinek válnak be azonos módon. A korpásodás kiváltó okai nem teljesen tisztázottak, az azonban bizonyos, hogy a korpás fejbőr felületén a Malassezia gombák elszaporodását tapasztalják a szakemberek. A korpás haj kezelésére kifejlesztett samponok különböző gombaellenes összetevőket tartalmaznak, ezek azonban nem minden hajtípus esetében hatnak egyformán. Vannak, akinek az elsőként választott korpásodás elleni sampon nem válik be igazán, ilyenkor érdemes másikat választani. A leggyakoribb gombaellenes összetevők korpásodás ellen:

  • ketokonazol
  • pirokton olamin
  • klimbazol
  • undecilénsav
  • cink-pirition

A száraz korpás fejbőr kezelésében segítséget nyújthat a ricinusolajos hajpakolás. A ricinusolaj hajpakolás formájában nem csak ápolja a kiszáradt fejbőrt, de undecilénsav tartalma révén a korpásodás ellen is jótékony hatású lehet.

Zsíros típusú korpásodás ellen ajánlott samponok gyakori összetevői:

  • a fenti gombaellenes hatóanyagok mind eredményesen enyhíthetik a panaszokat
  • szalicilsav - hámlasztó, a pórusok mélyén is ható tisztító tulajdonságai miatt számos korpásodás elleni sampon tartalmazza
  • patikákban kapható kátrány- és/vagy kéntartalmú sampon korpás hajra
  • a gyógynövények közül a csalán nyugtatja a fejbőrt

Zsíros korpa esetén fontos a gyakori hajmosás. Sokan élnek abban a tévhitben, hogy a gyakori hajmosás tovább rontja a zsírosodásra hajlamos haj állapotát. Ez nincs így, a zsírosodást és korpásodást egyaránt okozó felesleges faggyút el kell távolítani a hajból. A zsíros korpás haj korpásodását fokozza a haj zsírosodása, ezért a korpamentes állapot eléréséig a szokásosnál gyakrabban kell hajat mosni, megelőzve a haj bezsírosodását.

Egy gyakori bőrprobléma, a szeborreás bőrgyulladás is okozhat korpásodást. A korpás szeborreás bőr azonban jellemzően a hajas fejbőr körvonala mentén, a szemöldökök alatt, illetve az orrcimpák mentén alakul ki, nem a fejbőr egészén. Az érintett területeken, a homlok felett, a halántékon, a fülek mögött a haj alatti fejbőr sokszor vöröses, gyulladt, kifejezetten viszket és erősen hámlik. A korpás szeborreás bőr jellegzetes tünetei a viszkető, hámló, piros foltok a hajas fejbőr határán. A korpás szeborreás bőr kialakulása is a fokozott faggyútermelés következménye, zsíros korpa esetén azonban nem jellemző a fejbőr erős viszketése, illetve a gyulladásos tünetek megjelenése, amelyek a szeborreás bőrgyulladás okozta korpásodás esetén meghatározók. A szeborreás bőrgyulladás okozta korpásodás kezelése során – csakúgy, mint a zsíros korpa esetében - a legtöbb sampon korpás hajra enyhíti a panaszokat és elősegíti a tünetmentes állapot fenntartását. Számos gyógynövényes sampon korpás hajra tartalmaz az irritált fejbőrt nyugtató csalán kivonatot is.

További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez!

Érdekelni fogja

A korpás haj kezelése

A korpásodás oka lehet a fejbőr túlzott mértékű kiszáradása, zsírosodása vagy gyulladása…

Korpa ellen házilag

A korpa ellen házilag védekezni nem könnyű. Mivel a korpásodást leggyakrabban a fejbőr…