Flexofytol - Vízoldékony kurkuma kivonat. Az ízűletek rugalmasságára. További információ ›››

Kurkuma – a természetes ízületvédő

A legegyszerűbb mozdulatokat is ellehetetlenítő vagy éppen az éjszakai pihenés idején jelentkező kínzó ízületi fájdalom nemcsak testileg, de lelkileg is megviseli a betegeket. Aki rendszeresen küzd az ízületi fájdalommal, az tudja csak igazán, mit nem adna azért, hogy a fájdalomtól szabaduljon. Hát még, ha valamilyen természetes megoldást találna a fájdalom enyhítésére!

A krónikus ízületi gyulladás, illetve ízületi fájdalom leggyakoribb tünetei az ízületek reggeli merevsége, a mozgatáskor fellépő fájdalom, az adott testrész mozgásterének korlátozottsága és az ízület körül jelentkező duzzanat. Mind a porckopás, mind a reumás ízületi gyulladás degeneratív folyamat: előrehaladott állapotban a porcok, illetve az ízületek deformálódásához, súlyos mozgáskorlátozottsághoz is vezethetnek. Ízületi gyulladás esetén az időben elkezdett kezelés jelentősen befolyásolhatja a betegség lefolyását, kilátásait. A korszerű gyulladáscsökkentő terápiák segítségével megakadályozható az ízület leépülése, a mozgásképesség, a megszokott életvitel pedig megőrizhető. A legtöbb fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő gyógyszer azonban számos mellékhatást válthat ki, hosszú távú alkalmazásuk ezért állandó orvosi felügyeletet és mértéktartást igényel. Létezik azonban egy természetes, Indiában évezredek óta ismert fűszer- és gyógynövény, a kurkuma, amely a legújabb tapasztalatok alapján jelentősen hozzájárulhat az ízületi fájdalmakkal és gyulladással küzdők életminőségének javításához.

A kutatások szerint az ízületi gyulladástól, porckopástól, egyéb ízületi fájdalmaktól szenvedők kezelésének részeként a kurkuma hatása támogatja az ízületek mozgásképességének hosszabb távú megőrzését, hozzájárulhat a szükséges fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő gyógyszerek mennyiségének csökkentéséhez. A kurkuma jótékony hatása a gyulladáscsökkentő terápiák kiegészítéseként is elősegítheti az ízületek állapotának javítását, az ízületi fájdalom mértékének csökkenését.

A kurkuma növény Ázsiából származik és az indiai konyha növekvő népszerűsége tette világhírűvé. A gyömbér közeli rokona, színező-, illat- és ízanyagai élénk sárga színű gyökeréből származnak. A kurkuma növény gyökeréből készült port az indiaiak fűszerként nagy mennyiségben használják. A kurkuma hatása annak a megfigyelésnek révén került a kutatók figyelmének középpontjába, mely szerint a nagy mennyiségű kurkumát fogyasztó indiai lakosság körében az emésztőrendszeri megbetegedések ritkábban fordulnak elő, mint az európai emberek között. A kurkuma gyógyhatása egyre több kutatás tárgyát képezi, az emésztőrendszeri megbetegedések gyógyítása, az ízületi fájdalom enyhítése és az ízületi gyulladás kezelése terén tapasztalt jótékony hatásai miatt.

A kurkuma növény legtöbbet vizsgált összetevője a kurkumin, melyet a kurkuma gyökerének kivonatából állítanak elő. Krónikus ízületi megbetegedésekben szenvedők tapasztalatai szerint a különböző kurkuma készítmények, azaz a kurkuma tabletta, kurkuma kapszula vagy kurkuma por hatóanyaga, a kurkumin alkalmazása önmagában vagy a szükséges terápia mellett kiegészítő kezelésként is hatékonyan segítheti elő az ízületi fájdalom és az ízületi gyulladás tüneteinek csökkentését, az ízületek rugalmasságának megőrzését. A kurkuma gyógyhatása némelyeknél a gyomorégés, puffadás okozta panaszok enyhítésében is megmutatkozik.

A legtöbb kutatási eredmény alapján a kurkuma hatása csak a fűszerként használt mennyiség sokszorosának rendszeres fogyasztása révén érvényesül. Növekvő népszerűsége miatt ma már számos kurkuma kapszula, kurkuma tabletta, kurkuma por, sőt kurkuma tea is kapható, hatékonyságuk azonban sokszor képezi vita tárgyát. A kurkuma por vagy a kurkuma tea csak néhány százalékban tartalmazza az ízületvédő tulajdonságai miatt hasznos kurkumint. A különböző készítmények összetételének feltüntetése nem egységes, némelyeken a kurkuma tartalom, más termékek csomagolásán pedig a kurkumin tartalom szerepel, összehasonlításuknál erre érdemes odafigyelni! A kurkumin a kurkuma gyökér egyik hatóanyaga, melyet a kurkuma növény gyökere csak kis mennyiségben tartalmaz. Egy adott készítmény magas kurkuma tartalma miatt tehát nem feltétlenül hatékonyabb annál a terméknél, melynek dobozán az alacsonyabb kurkumin tartalom szerepel. A keleti élelmiszereket forgalmazó boltokban pár száz forintért kapható ugyan fűszerként használatos kurkuma por, de az ízületi fájdalom csillapítása, az ízületek rugalmasságának megőrzése, illetve az ízületi gyulladás tüneteinek csökkentése terén eredményeket hozó, kurkuma gyökér kivonatot tartalmazó készítmények kurkumin tartalma jóval magasabb lehet.

A kurkuma szedése általában jól tolerálható, leggyakoribb mellékhatása a hányinger vagy hasmenés lehet. A kurkuma szedése során kialakuló tartós hasmenés esetén a kurkuma kapszula vagy tabletta alkalmazását fel kell függeszteni. A kurkuma vérhígító hatása miatt véralvadási zavarok, véralvadásgátló kezelés esetén, illetve műtétek előtt néhány hétig a kurkuma szedése nem ajánlott. Vashiányos állapotokban, terhesség, illetve szoptatás alatt, valamint a kurkuma epehajtó hatása miatt epekövesség esetén sem javasolt a kurkuma készítmények alkalmazása.

Források:
A New Curcuma Extract (Flexofytol®) in Osteoarthritis: Results from a Belgian Real-Life Experience, Thierry Appelboom, Nathalie Maes, and Adelin Albert
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4209497/

További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez!

Érdekelni fogja

Az ízületi gyulladás kezelése

Reggelente, vagy nagyobb fizikai megerőltetés után úgy érzi, mintha berozsdásodtak volna…