Hogyan hatnak a hajnövesztő kapszulák?

A hajhullás okai lehetnek különböző betegségek, illetve tápanyaghiányos állapotok. Utóbbiak esetén a kialakuló vitamin- és ásványi anyag hiány jellegzetes tünetei közé tartozik a hajhullás. Amennyiben a kopaszodást valamilyen betegség okozza, elsődleges feladat annak kezelése annak érdekében, hogy megszűnjön a kóros hajhullás. A kopaszodás azonban olyan lelki terhet ró a betegekre, hogy a kiváltó ok kezelése mellett is érdemes a különböző hajnövesztő kapszulák segítségét igénybe venni, ezek ugyanis néhány hónapos kúrát követően beindíthatják az egészséges hajnövekedést.

A hajhullás okai

A hajhullás okainak felderítésében legtöbbször már egy alaposabb vérvizsgálat is hozhat eredményeket. A hormonháztartás, a pajzsmirigy működésének zavarai gyakran okoznak hajhullást, a kopaszodás ugyanakkor felléphet szigorú fogyókúra miatt, gyógyszeres kezelések mellékhatásaként, a fejbőrt érintő bőrbetegségek szövődményeként, egymás utáni hajfestések vagy egyéb vegyszeres hajformázó eljárások eredményeként, sőt, tartósan stresszes élethelyzetekben is. A kopaszodás folyamatának megállításában ezért a hajhullást okozó betegségek fennállásának kizárása, vagy kezelése az első lépés. A hajnövesztő kapszulák a hajhullás okainak megszüntetése mellett a haj gyorsabb regenerációjában segítenek. Szerencsére azonban sokan vannak, akik a hajnövesztő kapszula szedését csak a gyors hajnövesztés érdekében tervezik, hogy a hajuk nemcsak szép hosszú, de fényes, rugalmas és erős is legyen. Számukra is segítséget jelenthet, ha tisztában vannak azzal, hogy a boltokban elérhető hajnövesztő kapszulák közül milyen szempontok alapján érdemes választani.

Milyen összetevőket tartalmaznak a hajnövesztő kapszulák?

A hajnövesztő kapszula olyan hajhullás elleni vitamin készítmény, ami a hajnövekedéshez leginkább szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazza. Számos hajnövesztő kapszula kapható a drogériák polcain, melyeknek összetétele és hatóanyag tartalma igen különböző. A szépségvitaminoktól kezdve a kalciummal, C-vitaminnal dúsított kovaföld kapszulákon át a komplex vitamin- és ásványi anyag készítményekig széles a választék – és nehéz a választás.

Az egészséges hajnövekedéshez szükséges legfontosabb hajnövesztő vitaminok közé az A-vitamin, a B-vitaminok, a H-vitamin, a D-vitamin, az E-vitamin, a folsav, a nyomelemek közül a vas, a szelén, a szilícium, a cink, a réz, a foszfor, a magnézium és a kalcium tartoznak. A hajszálak szilárd keratinvázának megerősítéséhez ugyanakkor két aminosav, a cisztein és a metionin jelenléte is elengedhetetlen. A PABA – azaz a para-amino-benzoesav – segíti a pantoténsav, azaz a B5-vitamin, a folsav és a vas hasznosulását a szervezetben, késleltetheti a hajszálak őszülésének folyamatát, fontos szerepet tölt be a bőr és a haj egészségének védelmében.

A kovaföld tartalmú hajnövesztő kapszulák népszerűsége a kovaföld magas szilíciumtartalmának köszönhető. A szilícium a fehérjékben található aminosavakhoz hasonlóan az erős és rugalmas hajszálak növekedéséért felelős.

Több olyan hajregeneráló, hajnövesztő kapszula is kapható mind a drogériákban, mind a patikákban, amely a szükséges vitaminokat, nyomelemeket, és aminosavakat különböző növényi kivonatok formájában tartalmazza. A szilíciumban gazdag köleskivonat szinte minden, a hajnövekedéshez szükséges tápanyagot tartalmaz, de a búzacsíra nyomelem és vitamin tartalma is kiemelkedő. Az élesztő és a sör elsősorban magas B-vitamin tartalmuk miatt népszerű természetes hajnövesztő szerek, melyek nemcsak az élelmiszerboltok polcain, de haj- és körömregeneráló tabletta formájában is kaphatók.

További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez!

Érdekelni fogja

Érdekelni fogja

Mire jó a naptej teszt?

Ön milyen naptejet vásárol az idén? Megveszi az évek óta bevált fényvédőt vagy a szezon…

Tojásos hajpakolás házilag

Tojásos hajpakolás hajnövesztésre? Ha hajnövesztésre nem is, a tojásos hajpakolás szinte…