Leégés, napégés kezelése

Ma már közismert az a néhány évtizede még kevesek által szem előtt tartott tény, hogy a napégés következtében károsodott bőrsejtek nem feltétlenül regenerálódnak teljes mértékben.Az évtizedek alatt bekövetkező leégések hatása összeadódik, és egyes esetekben bőrrák kialakulásához vezethet. A nyári hónapokban azért olyan magas a leégések aránya, mert az UV-B sugárzás bőrkárosító hatása csak néhány óra napozás után jelentkezik. A legtöbben csak akkor veszik észre, hogy mennyire leégtek, amikor már hazaértek a strandról. A napégés kezelése pedig ilyenkor már csak a tünetek enyhítését teszi lehetővé.

Ebből következően a napégés kezelése során is az első és legfontosabb tanács a megelőzés. Kerülje el a leégést ésszerű napozással, a bőrtípusának megfelelő faktorszámú fényvédő alkalmazásával! Ha azonban a baj már bekövetkezett, igyekezzen minél jobban elősegíteni a bőr regenerációját. A leégés jellegzetes tünetei közé tartozik a bőr kipirosodása, gyulladása, fájdalmas húzódása. A napozást követő néhány napon belül jelentkezik a kínzó bőrviszketés, melyet az égett területen a bőr lehámlása követ. A viszketés ellen válasszon olyan bőrregeneráló készítményeket, amelyek a bőrirritáció csökkentése mellett gyulladáscsökkentő, bőrápoló hatóanyagokat is tartalmaznak. Az aloe vera vagy pantenol tartalmú napozás utáni testápolók illetve leégés után ajánlott krémek csökkentik a gyulladásos tüneteket és támogatják a bőr regenerációját. A napozás utáni készítmények hatóanyagai a gyulladás csökkentése révén enyhítik a viszketést, de tápláló hatóanyagaiknak köszönhetően a viszketés elleni krémek is elősegítik a leégett bőr mielőbbi megújulását. A kamillát és körömvirág kivonatot tartalmazó gyógynövénykészítmények táplálják és megnyugtatják a napsugárzás következtében károsodott bőrfelszínt. Az aprócsalán a természetgyógyászati tapasztalatok alapján csökkenti a bőrirritációt. A forró tapintású, viszkető bőr ápolására olyan hatóanyagokban gazdag készítményt válasszon, amely mentolt is tartalmaz, mert a mentol – csakúgy, mint a napégés kezelése során a fájdalmas tünetek enyhítésére hagyományosan alkalmazott hideg vizes borogatás – azonnali hűsítő hatása révén hatékonyan enyhíti a viszketést és a bőr fájdalmas húzódását.

Súlyos esetekben, amikor a leégést nagy területen a bőr felhólyagosodása kíséri, illetve amennyiben a bőrtünetek mellé láz, hidegrázás, hányás, hányinger is társul, a napégés kezelése orvosi beavatkozást igényel!

További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez!

Érdekelni fogja

Melyik a legjobb naptej babáknak?

A legjobb baba naptej kiválasztásának kérdésében a szülők nem szívesen kötnek…

Naptej házilag

Naptej házilag jól kenhető, antioxidáns E-vitaminban gazdag növényi zsírok vagy olajok és…