Keratinos hajpakolás házilag

A hajápolással kapcsolatban sokan esnek abba a csapdába, hogy minél szebb, jobb minőségű hajat szeretnének, frizurájuk annál fénytelenebbé, töredezettebbé, kócosabbá válik. Miért lehet ez?

A túlzásba vitt hajápolás ugyanis ördögi kört indít el: a sok kísérletezés, hajformázás, hajfestés hatására a hajszálak kiszáradnak, szerkezetük meggyengül, töredezik. Ennek ellensúlyozására természetesen a legtöbben egyre sűrűbben látogatják fodrászukat, hiszen nincsenek megelégedve a hajukkal, ám az újabb beavatkozások sokszor csak tovább rontanak a helyzeten. Ekkor szokták javasolni a szakemberek a hajregeneráló keratinos kezelést.

Mi is az keratin?

A haj szilárd vázát alkotó anyag egy elszarusodott fehérje, a keratin. Az elvékonyodott vagy töredezett haj megerősítéséhez a hajhagymákat, illetve a növekvő hajszálakat belülről és kívülről egyaránt táplálni kell. A különböző keratinos kezelések a haj szerkezetének megerősítését szolgálják. Kevesen gondolnak azonban arra, hogy a fehérjében gazdag hajerősítő kezelések helyett – vagy mellett - a keratinos hajpakolás házilag is elkészíthető.

Fehérjében gazdag tojásos ricinusolaj hajpakolás száraz hajra

A keratinos hajpakolás házilag összeállítva persze nem ugyanazt a keratint tartalmazza, mint a hajerősítő samponok vagy a kozmetikai szalonokban használt szérumok, de alapanyaga, a tojás fehérjében, illetve a hajnövekedést serkentő vitaminokban és ásványi anyagokban rendkívül gazdag, természetes tápanyag. Gondoljon csak arra, hogy a tojás nemcsak alapvető táplálék, hanem maga a forrás, amelyből új élet születik. Nem csoda hát, hogy a tojás a tápláló hajpakolások egyik legjobb alapanyaga. A haj fényének helyreállítása és a töredezett hajszálak kisimítása érdekében a tojást keverje össze egy-két kanál ricinusolajjal! A ricinusolaj hajpakolás száraz hajra a leghatékonyabb, mert a fénytelen, gubancolódásra hajlamos, kócos hajat csillogóvá és szépen formázhatóvá teszi. A tojásos ricinusolaj hajpakolás után mossa meg a haját nagyon alaposan, mert a ricinusolaj sűrű állaga révén könnyen elnehezíti a hajat.

Ha a keratinos hajpakolás házilag nem válik be hajszálainak megerősítésére, kezelje haját protein, azaz fehérje tartalmú hajápolási termékekkel! Ne felejtse el, hogy a keratin is protein. A növényi fehérjében gazdag hajpakolások és samponok ugyanúgy hozzájárulhatnak haja megújulásához, mint a fehérjében, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag táplálkozás. 

További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez!