Daylong naptej - Élvezd a napsütés előnyeit! Védd a bőröd a káros UV-A és UV-B sugarak ellen. További információ ›››

Mire jó a naptej teszt?

Ön milyen naptejet vásárol az idén? Megveszi az évek óta bevált fényvédőt vagy a szezon elején alaposan utánanéz, melyik naptej teszt milyen újdonságokkal szolgál? Sokan a nyár beköszöntével a neten keresgélnek információkat a legjobb naptej kiválasztásához. Számos portál készít naptej teszteket, ezek azonban sokszor inkább csak reklámcélokat szolgálnak.

A naptej tesztek egy része inkább a termékek ismertségét növeli, mintsem a hatékonyságukat tesztelné: számos beszámoló készül úgy, hogy a gyártóktól tesztelésre kapott termékeket a cikk szerzője kiosztja kollégái, rokonai és barátai között – akik aztán munkába menet, vízparti nyaraláskor vagy a szerkesztőség teraszán tesztelik a terméket fél óra, egy óra vagy egy egész nap alatt. Nyilvánvaló, hogy ebben az esetben a naptej teszt a termékek fényvédő képességeiről nem ad értelmezhető tájékoztatást, hiszen a tesztelők bőrtípusa, a napsugárzás erőssége, az alkalmazás ideje, de sokszor még a termékek faktorszáma is különböző. Lehet, hogy a tesztelő négy órán keresztül nem égett le a napon, Ön pedig fél óra alatt pecsenyére sül bekenve ugyanazzal a naptejjel – amennyiben Önnek világos, a tesztelőnek pedig kreol bőre van. Mit tudhat meg akkor az ilyen típusú naptej tesztből? Nagyjából azt, hogy milyen állagú a naptej és mennyire erős illata van.

Milyen szempontok alapján válasszon mégis naptejet? A drogériák, a patikák vagy a webáruházak valós vagy virtuális polcain válogatva tartsa szem előtt, mit is vár el a kiválasztott terméktől:

  • Tényleg védjen a leégés ellen: ez a szempont a legfontosabb. Ha az ön bőre és haja világos színű, nehezen barnul vagy nincs még lebarnulva, válasszon legalább 30-as faktorszámú naptejet. Tengerparti nyaraláson, vízitúrán vagy a hegyekben, síeléskor, illetve a déli órákban tűző napsütés ellen ugyanakkor 50 faktoros naptejre is szüksége lehet.
  • Hatékony védelmet nyújtson a bőrrák ellen is: bőrrákot nemcsak a leégésért felelős UV-B, hanem az UV-A sugárzás is okozhat. A bőrrák ellen olyan naptejet válasszon, amely az UV-A sugárzás ellen is véd – erre pedig legtöbbször a flakonon a faktorszám mellett feltüntetett, bekarikázott UVA felirat hívja fel a figyelmet.
  • Ne legyen ragadós: a fizikai fényvédőket – titán-dioxidot és cink-oxidot – tartalmazó naptejek nem szívódnak fel a bőrbe teljesen, ezért ragadósabbak. Ha igazán jól felszívódó, nem ragadós, könnyű állagú fényvédőt keres, válasszon liposzómás vagy zselés állagú naptejet!
  • Legyen bio: a bio naptej teszt különösen érzékeny téma – azok a naptejek ugyanis, amelyek nem tartalmaznak fényvédő anyagokat, nem védenek a leégés ellen. A fényvédők pedig bizony olyan szintetikus molekulák, amelyek elnyelik vagy visszaverik a bőrről az UV-sugárzást. A bio naptej teszteken jól szerepelő termékek általában a bőrbe nem beszívódó, úgynevezett fizikai fényvédőket – titán-dioxidot vagy cink-oxidot tartalmaznak és ezek mellett sokszor magas béta-karotin tartalmú növények származékaival, pl. paradicsom vagy sárgarépa kivonattal igyekeznek elősegíteni a barnulást.
  • Ha már bio: ha a jó illatokkal szemben fontos az Ön számára a természetesség, keresse a napallergiások számára ajánlott, gél állagú naptejeket! Ezek a termékek ugyanis – bár sokszor nem is szerepelnek a bio naptej teszteken - nemcsak illat- és színezőanyagokat, tartósítószereket, de sok esetben még emulgeálószereket sem tartalmaznak!

További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez!

Érdekelni fogja

Ricinusolaj hajra

A ricinusolaj hajpakolás jótékony hatásairól egyre többet hallani. Sokan esküsznek rá,…

Napallergia gyerekeknél

Amikor a nyaralás első napjaiban egyszer csak azt veszik észre, hogy gyermekük elkezd…