Napallergia gyerekeknél

Amikor a nyaralás első napjaiban egyszer csak azt veszik észre, hogy gyermekük elkezd vakarózni, a hátán, a mellkasán vagy a karjain pedig piros kiütések jelennek meg, a legtöbben egyből arra gondolnak, hogy valamilyen fertőző gyermekbetegsége van. „Még el sem kezdődött, de már vége a nyaralásnak, két hét szobafogság, strandra nem mehet, biztos fertőző is, ilyen a mi formánk. De hol szedhette össze ezt a gyerek, mikor hetek óta nem jár közösségbe?” - sorjázhatnak ilyenkor a sötét gondolatok.

A „jó hír” az, hogy ilyenkor sokszor kiderül, hogy az egyébként teljesen egészséges gyermeknél a tüneteket napallergia okozza. „Akkor többet nem is mehet a napra?” - ijednek meg ilyenkor még jobban a szülők. A napallergia megjelenési formái egészen változatosak lehetnek, de azért valószínűleg nem kell gyermekének a nyár hátralevő részét az árnyékban töltenie.

Az első dolog, amire ilyenkor gondolni kell, az a naptej, két szempontból is. Egyrészt azért, mert a naptejek bizonyos összetevői az erre érzékeny bőrűeknél a napsugárzással kölcsönhatásba lépve allergiás bőrtüneteket okozhatnak. Ilyenkor az addig használt fényvédő lecserélése valamilyen napallergia kialakulásától védő naptejre tökéletesen megoldhatja a helyzetet. Másrészt pedig azért, mert a napallergiások számára a magas faktorszámú fényvédők használata még fontosabb.

Melyek a naptejek leggyakoribb allergén összetevői? A színezőanyagok, az illatanyagok, a tartósítószerek, sőt a naptej krémes állagáért felelős emulgeálószerek is ide tartozhatnak. A kellemes illat, a vidám szín, vagy akár a legutóbb olvasott naptej teszt alapján választott naptejek sokszor kelthetnek csalódást. Akinek érzékeny a bőre, vagy voltak már napallergiás kiütései, inkább válasszon patikákban kapható, jó minőségű, illat- és színezőanyagoktól mentes, tartósítószert nem tartalmazó naptejet. A gyerekek vékony bőre még a felnőttekénél is érzékenyebb, ezért a 30 faktoros, vagy ha a gyermek különösen fehér bőrű, akkor az 50 faktoros naptej nyújt számukra megfelelő védelmet a strandon. A speciális, napallergia esetére kifejlesztett naptejek nem tartalmaznak emulgeáló szereket sem, ezeket onnan ismerheti fel, hogy nem krémesek, hanem gél állagúak.

A legtöbb naptej teszt pontos leírást leginkább csak a termék illatáról, felszívódásáról, kezelhetőségéről vagy az áráról ad, hiszen a fényvédelem mértéke már jelentősen függ az egyén bőrtípusától, a napsugárzás intenzitásától és a sugárzás időtartamától, nem is beszélve az egyéni érzékenységről a naptejek különböző összetevőire.

A napallergia legtöbbször nyár elején, az első huzamosabb napozás után jelenik meg, de sokszor előfordul, hogy a megfelelő, magas faktorszámú, szín-, illatanyag- és tartósítószermentes naptej használata mellett és a fokozatos napfényhez szoktatás után a bőr megedződik és a viszkető kiütések a nyár további részében már nem is jelentkeznek. 

További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez!

Érdekelni fogja

Tojásos hajpakolás házilag

Tojásos hajpakolás hajnövesztésre? Ha hajnövesztésre nem is, a tojásos hajpakolás szinte…

Különböző bőrtípusokra melyik a legjobb naptej?

Melyik a legjobb naptej? Amelyik az Ön bőrtípusának és napozási szokásainak leginkább…