Daylong naptej - Élvezd a napsütés előnyeit! Védd a bőröd a káros UV-A és UV-B sugarak ellen. További információ ›››

Naptej házilag

Naptej házilag jól kenhető, antioxidáns E-vitaminban gazdag növényi zsírok vagy olajok és fizikai fényvédők összekeverésével készíthető. Kiegészítésül sokan ajánlják a béta-karotinban gazdag zöldségkivonatok, például paradicsom- vagy répalé hozzáadását az egyenletes barnulás, illetve a napsugarak bőrkárosító hatását ellensúlyozó antioxidánsok hatásának támogatására. Azt azonban ne feledje, hogy a fényvédő anyagokat nem tartalmazó, kizárólag növényi összetevőkből készült bio naptej gyakorlatilag nem véd a leégés ellen! A naptej házilag keverve csak akkor biztonságos, ha valamilyen fizikai fényvédőt, legtöbbször cink-oxidot vagy titán-dioxidot is tartalmaz - megfelelő mennyiségben!

Naptej házilag – fényvédő nélkül legfeljebb az árnyékban véd a leégéstől!

A kakaóvaj, a kókuszolaj és a sheavaj természetes fényvédő tulajdonságai mellett szóló érvek között gyakran szerepel, hogy az afrikai őslakosok ezeket a növényi zsírokat és olajokat nemcsak testápolásra, de a leégés ellen is évezredek óta használják. Van azonban egy apró részlet, amiről a bio naptej rajongói időnként hajlamosak megfeledkezni: megfigyelték már a különbséget a szőke, kék szemű észak-európai embertípus és az afrikai őslakosok bőrszíne között?

A természetes növényi zsírok vagy olajok bizonyos eredmények szerint 2-6 faktoros védelmet biztosítanak a leégés ellen. Ez a faktorszám az afrikai őslakosok számára tökéletesen megfelelő lehet, mivel a sötét bőr magas melanintartalma természetes védelmet biztosít a napsugárzás bőrkárosító hatásaival szemben.

A bőrrák megelőzésével foglalkozó kutatások azonban a fehér bőrű európai emberek számára a nyári leégések ellen bőrtípustól és a sugárzás erősségétől függően általában 20-50 faktoros naptej alkalmazását ajánlják. Képzelje el, hogy a fehér bőrű, nehezen barnuló európai nyaraló kakaóvajjal bekenve a legerősebb nyári napsütésben kifekszik a tengerparti homokra napozni egy kicsit… Milyen színe lesz egy óra múlva? Pecsenyepiros.

A naptej házilag tehát csak fényvédő hozzáadásával készíthető el felelősen úgy, hogy a leégés ellen valódi védelmet nyújtson. A bio naptejek általában fizikai fényvédőket, titán-dioxidot vagy cink-oxidot tartalmaznak. Ezek az anyagok fehér, nem felszívódó réteget képeznek a bőrön – ezért nevezik őket fizikai fényvédőknek, mert megfelelő mennyiségben, vastagon felkenve, a napsugarak számára áthatolhatatlan gátat képeznek a bőr felszínén. Az előnyük – mely szerint nem szívódnak fel a bőrbe, így tehát nem is károsíthatják a bőr mélyebb rétegeit – azonban a gyakorlati használatra nézve hátrányt is jelent, mert a vastag fehér réteg eltömíti a pórusokat és gátolja a verejték távozását a bőrről. A fizikai fényvédők alkalmazása az arcon sokszor tág pórusok, mitesszerek kialakulásához vezet. A titán-dioxidot vagy cink-oxidot tartalmazó naptej házilag is elkészíthető, de számoljon azzal, hogy a biztonságos leégés elleni védelemhez a krémnek annyi fizikai fényvédőt kell tartalmaznia, hogy a fehér réteg egyenletesen befedje a bőrt. A hozzáadott növényi zsírok vagy olajok ellenére a megfelelő sűrűségű házi naptej ezért nehezen kenhető, megfogja a fürdőruhát és a bekent testtel érintkező ruhadarabokat, illetve fokozhatja a bőr izzadását.

További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez!

Érdekelni fogja

Hajnövesztő vitaminok

A legjobb hajnövesztő vitamin a kiegyensúlyozott, zöldségekben, gyümölcsökben, húsokban,…

Keratinos hajpakolás házilag

A hajápolással kapcsolatban sokan esnek abba a csapdába, hogy minél szebb, jobb minőségű…