Ricinusolaj hajra

A ricinusolaj hajpakolás jótékony hatásairól egyre többet hallani. Sokan esküsznek rá, hogy a gyors hajnövesztés záloga, mások szerint azonban a ricinusolaj hajnövesztő hatása csak városi legenda, semmi más. Tényleg csodaszer a ricinusolaj hajpakolás vagy csak egy a népszerű, de ártalmatlan szépségápolási tévhitek közül?

 

A ricinusolajat nem is olyan rég még a leginkább elterjedt, kórházakban is használt természetes hashajtó szerként tartották számon. Manapság azonban, amikor a székrekedés ellen gyorsan ható szerek egyre szélesebb választékban kaphatók, a ricinusolaj természetes hashajtóként háttérbe szorult. Az internetet böngészve mostanság a ricinusolaj hajra, sőt akár szempillára kenve tűnik egyre népszerűbb hajnövesztő szernek. Hívei szerint kitartó használata havonta akár több centi hajnövekedést is képes előidézni és nemcsak a hajra, de a szempillák hosszára is ugyanilyen előnyös hatással van.

De hogyan hat a ricinusolaj a hajra valójában? Aki vásárol egy kis üveg, drogériákban is kapható ricinusolajat, meg fog lepődni rajta, milyen sűrű állaga van. Mivel kissé nehezen kenhető, a legtöbb recept a ricinusolaj hajpakolás elkészítéséhez egy-két kanál ricinusolajat és ugyanennyi olíva- vagy kókuszolajat javasol. A keveréket alaposan bele kell masszírozni a fejbőrbe és a hajszálakba, majd egy fél óráig – bár van, aki ennél sokkal több időt, akár egy egész éjszakát is javasol – hagyni, hogy kifejtse hatását. Hajat mosni előtte felesleges, mert a ricinusolajat kicsit ragadós állaga miatt mindenképpen samponnal kell utána kimosni a hajból. Ez az a pont, ahol a legtöbben csalódnak a ricinusolajban, ugyanis sokaknak olyan érzése lehet, hogy akárhogy is próbálkoznak, nem sikerül teljesen megszabadulniuk a ricinusolaj maradványaitól. A mosás előtt bőségesen felkent ricinusolaj a zsírosodásra hajlamos, vékonyszálú, kevés hajat annyira elnehezítheti, hogy még frissen mosva is zsírosabbnak tűnhet, mint előtte volt.

A ricinusolaj hajpakolás száraz hajra, és nem a haj teljes hosszán, hanem csak a hajvégekre alkalmazva ezzel szemben tényleg nagyszerű hajápoló lehet. Hajvégápolóként a ricinusolaj szépen egymásra simítja a töredezett hajszálak külső védőrétegének lemezeit, így a száraz és fényét vesztett, töredezett haj visszanyerheti csillogását és puha tapintását. A ricinusolaj legszebben talán a száraz, gubancolódásra hajlamos göndör tincseket zabolázza meg: a hajvégekre kenve a göndör haj könnyebben fésülhetővé, lágyabb esésűvé válik.

Hajnövesztés gyorsan ricinusolajjal? Ezidáig tudományos vizsgálattal a ricinusolaj hajnövesztő hatását nem igazolták. Annyi biztos, hogy a ricinusolaj hajpakolás száraz hajra tényleg jótékony hatású, a kiszáradás következtében töredező hajvégek ápolására valóban hasznos lehet. A töredezésre hajlamos haj növesztése szinte lehetetlen feladat, hiszen a száraz hajvégeket mindig le kell vágni. A ricinusolaj segítség lehet azok számára is, akik a haj kiszáradása miatt állandóan a sérült hajvégekkel küzdenek, hiszen a ricinusolajjal ápolt töredezett hajvégeket nem kell olyan gyakran vágni.

További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez!

Érdekelni fogja

Különböző bőrtípusokra melyik a legjobb naptej?

Melyik a legjobb naptej? Amelyik az Ön bőrtípusának és napozási szokásainak leginkább…

Mire jó a naptej teszt?

Ön milyen naptejet vásárol az idén? Megveszi az évek óta bevált fényvédőt vagy a szezon…