Tényleg hatásos a hajnövesztő sampon?

A gyors hajnövesztés lehetőségével kecsegtető hajnövesztő szerek hatékonyságában sokan kételkednek, míg mások hajnövesztő samponok, pakolások, tonikok garmadáját képesek megvenni ahhoz, hogy rátaláljanak a legjobbra a hajnövesztő szerek egyre szaporodó választékában. Hogyan működnek ezek a hajnövesztő szerek? Melyik az az összetevő, amitől egy hajnövesztő sampon tényleg hatásos lehet?

Az tudja csak igazán, mit meg nem tenne a gyors hajnövesztés érdekében, akinek valamilyen gyógyszeres kezelés, betegség vagy tápanyaghiány miatt kóros mértékben hullik a haja. Az ápolt, szép megjelenés alapját képező haj elvesztését, az elvékonyodott hajszálak alól kilátszó fejbőrt tragédiának éli meg, aki megtapasztalja és természetesen bármilyen hajnövesztő sampont megvenne, ami a kopaszodás folyamatának visszafordítását, illetve a gyors hajnövesztést támogatja.

A leghíresebb tipp: ricinusolaj hajpakolás

A különböző olajos alapú pakolások, melyek közül hajnövesztő hatásáról leginkább a ricinusolaj hajpakolás híresült el, szépen ápolják a száraz, töredezett hajat. A hajszál külső védőrétegének sejtjei az egészséges hajszálakon egymásra simulnak, amikor azonban a hajszál kiszárad, a kutikula felrepedezik. Az olajos hajpakolások újra lesimítják a kutikula töredezett lemezeit, így visszaadják a hajszálak fényét és simaságát. Hatásuk inkább csak magas lipidtartalmuknak köszönhető: a hajszálak töredezettségének csökkentése lehetővé teszi, hogy a hajnövesztés során a sérült hajvégeket ne kelljen olyan gyakran vágni. A ricinusolaj hajpakolás tehát a száraz, töredezett hajszálak ápolása révén támogatja a gyors hajnövesztést, önmagában nincs hajnövesztő hatása.

A természetes hajerősítő: gyógynövényes samponok

Számos olyan sampont hirdetnek hajnövesztőként, ami a haj egészséges növekedéséhez szükséges tápanyagokat tartalmazó gyógynövények keverékéből készült. A metakovasavat tartalmazó, szilíciumban gazdag csalán és mezei zsurló a gyógynövényes hajsamponok kedvelt összetevője, magas szilíciumtartalmuk révén elősegíthetik a hajszálak keratinszerkezetének megerősítését.

A legjobb hajnövesztő szerek: helyi keringésfokozó hatás

A hajnövesztő szerek közé igazán azok a termékek tartoznak, amelyek valóban képesek ösztönözni a haj növekedését. A különböző bőrizgató, keringést serkentő anyagokat, legtöbbször rozmaringot vagy koffeint tartalmazó hajnövesztő samponok és tonikok alaposan a fejbőrbe masszírozva, helyi keringésfokozó hatásuk révén növelik a hajhagymák körüli hajszálerek vérellátását. A hajhagymákhoz így több friss, tápanyagban gazdag vér áramlik, ezáltal a hajszálak intenzívebb növekedésnek indulhatnak.

További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez!

Érdekelni fogja

Leégés, napégés kezelése

Ma már közismert az a néhány évtizede még kevesek által szem előtt tartott tény, hogy a…

Hogyan hatnak a hajnövesztő kapszulák?

A hajhullás okai lehetnek különböző betegségek, illetve tápanyaghiányos állapotok.…