Revalid banner 1000x250 regeneralo hajpakolas

Mire jó a ricinusolaj? Hajpakolás, hajvégápoló is lehet belőle!

Manapság egyre több helyen hallani a ricinusolaj hajápoló, hajnövesztő tulajdonságairól. Milyen anyagokat tartalmaz, mire is jó valójában a ricinusolaj, amelynek hatására többek szerint a hajnövesztés gyorsan, akár néhány hónap alatt látványos eredményeket hozva is megvalósítható?

A ricinus már az ókori egyiptomiak által is ismert, leginkább a Földközi-tenger környékén elterjedt, trópusi eredetű gyógy- és dísznövény. Egyik legfontosabb jellemzője, hogy meleg hőmérsékleti viszonyok között igen gyorsan nő, ezért a forró éghajlatú vidékeken hagyományosan gyors árnyékot adó cserjeként termesztették.

A ricinus magjában található ricin nevű fehérje igen erős méreg, már egy-két mag lenyelése is végzetes lehet! A patikákban kapható ricinusolajat a hideg sajtolást követő többszörös hőkezeléssel fosztják meg a méreganyagoktól. A ricinusolaj erős hashajtó, bár ilyen célú felhasználása az utóbbi időben visszaszorult, mert az újabb hashajtó készítmények hatása enyhébb és jobban kiszámítható.

A ricinusolaj az egyik legsűrűbb, zsírsavakban igen gazdag olajféle. A többi olajhoz hasonlóan a legtöbb hajápoló termékben szintetikus tokoferol formájában megtalálható, antioxidáns hatású E-vitamint tartalmaz. Undecilénsav tartalma miatt gombaölő, fertőtlenítő hatása is van.

A ricinusolaj hajpakolás vagy hajvégápoló formájában magas zsírsav tartalma miatt különösen a száraz fejbőr és a száraz, töredezett haj ápolása, illetve gombaellenes hatóanyaga révén a száraz korpa kezelése során tehet jó szolgálatot.

Mint a legtöbb olajos hajpakolás, a ricinusolaj is fényessé és puhává teszi a hajat. Olajossága miatt zsíros haj kezelésére nem – illetve csak hajvégápoló formájában – javasolt. A korpás, száraz fejbőr ápolására viszont a ricinusolajos hajpakolás kiváló lehet. Számos korpásodás elleni sampon is tartalmazza a ricinusolajban természetes módon megtalálható, gombaölő hatású undecilénsavat. A korpás, száraz fejbőrbe masszírozva a ricinusolajos hajpakolás kettős hatással bír: gombaellenes összetevője révén elősegítheti a korpaképződés mértékének csökkentését, enyhítheti a viszketést, zsírsavakban gazdag összetétele pedig gondoskodik a száraz fejbőr lipidpótlásáról.

Ricinusolajos hajpakolás száraz hajra

A ricinusolajos hajpakolás száraz hajra alkalmazva elősegíti a hajszálak természetes fényének és rugalmasságának helyreállítását, mivel egy vékony, olajos réteggel vonja be a kiszáradt hajszálakat. A haj kiszáradása legtöbbször gyakori vegyszeres beavatkozás, hajfestés, dauer, vagy hajegyenesítés következménye, de hasonló eredménnyel járhat a gyakori, magas hőmérsékleten végzett hajformázás, hajszárítás, hajsütés vagy hajvasalás is. A száraz haj sokkal sérülékenyebb, mint az erős és rugalmas hajszál. A ricinusolajos hajpakolás száraz hajra ezért különösen jó hatású lehet, hetenként-kéthetenként alkalmazva segíthet megelőzni, hogy a száraz haj a gyakori hajformázás miatt töredezetté váljon. A száraz haj forró eszközökkel történő érintkezése során ugyanis a szálakat körbevevő külső védőréteg, a kutikula sejtjei könnyen megsérülhetnek. Ilyenkor a haj elveszíti simaságát és fényét, érdes tapintásúvá és fénytelenné válik.

A ricinusolaj pakolás vagy hajvégápoló formájában nem csak a száraz, hanem a már sérült, töredezett haj ápolásában is nagyszerű segítség lehet. Az egészséges hajszál külső rétegének sejtjei szépen egymásra simulnak, emiatt a haj fényes, tapintása selymes, a hajszálak rugalmasak. A töredezett haj szálain a kutikula sejtjei a forró levegő vagy vegyszeres kezelés okozta sérülések miatt felrostozódnak, a hajszálak szétnyílhatnak, eltöredezhetnek, felszínük egyenetlenné válik. A ricinusolajos hajpakolás töredezett hajra alkalmazva újra egymásra simítja a kutikula sérült sejtjeit, így a haj visszanyerheti fényét és puhaságát.

Mivel a ricinusolajos hajpakolás nagyon sűrű, könnyen elnehezítheti a hajat. A vékonyszálú haj esetében előfordulhat, hogy a haj a legalaposabb mosás ellenére is lelapul, zsírosabb hatást kelt az olajos házi hajpakolás alkalmazása után. A nehezen fésülhető, gubancos göndör haj ápolása terén viszont a ricinusolaj hajpakolás és hajvégápoló formájában is sokszor jó megoldást jelent: fényessé, könnyen kifésülhetővé és jól kezelhetővé teszi a hajat.

A hajnövesztés gyorsan ricinusolaj segítségével tehát tulajdonképpen a ricinusolaj hajápoló tulajdonságainak köszönhető. A hajfestés vagy hajformázás következtében kiszáradt, töredezett haj megjelenése a ricinusolajos hajpakolás segítségével hatékonyan javítható, ezáltal a hajvágást elodázhatja addig, amíg az egészséges tincsek növekedése nem pótolja a károsodott hajvégeket.

A hajápolási tanácsok rengetegében a legjobb hajnövesztő tippek közé tartozik a ricinusolajos házi hajpakolás alapos bemasszírozása a fejbőrbe. A masszírozás ugyanis fokozza a szőrtüszőket körülvevő hajszálerek helyi keringését, így a szőrtüszőben elhelyezkedő hajhagymákhoz is több friss vér áramlik. A jobb vérellátás pedig jótékony hatással lehet a hajhagymák működésére, így a hajnövekedésre is.

További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez!

Érdekelni fogja

Hajpakolás házilag

Hajának szemmel láthatóan szüksége lenne a többletápolásra, de kerülni szeretné a káros…

Házi hajpakolás – egy kis útmutató

Melyik a legjobb házihajpakolás? A legnépszerűbb talán a tojásos hajpakolás, de a…