Revalid banner 1000x250 hajtonik

Mit tehet a hajhullás ellen?

A hajhullás ellen számos hajerősítő vitamin, hajnövesztő pakolás, hajhullás elleni sampon, illetve egyéb hajhullás elleni szerek széles választéka kapható. Ennek oka a kereslet jelentős növekedése: ahogy egyre inkább felértékelődik a fiatalos külső megőrzése, úgy egyre több ember számára jelent gondot az idő előrehaladtával sokaknál fellépő kopaszodás. A hajhullás okai igen sokfélék lehetnek: különböző belgyógyászati kórképek, gyógyszeres kezelések, gyulladások, fertőzések, illetve számos esetben genetikai tényezők is okozhatnak tartós vagy átmeneti hajvesztést. Bár az öröklött kopaszodás ellen jelenleg a hajbeültetés az egyetlen megoldás, a hajhullás okai sok esetben jól kezelhetők.

Típusait tekintve a hajhullás alapvetően két csoportra osztható:

  • A genetikai örökség révén meghatározott hajhullás a hajhagymák elsorvadásával jár, ezért a folyamat a jelenlegi ismeretek szerint sajnos nem visszafordítható. Jellegzetes példa a genetikailag meghatározott hajhullásra a fejtetőn, illetve a homlok vonalában jelentkező férfias típusú kopaszodás. A férfias típusú hajhullás kezelése csak hajbeültetéssel lehetséges. A hajhullás nőknél inkább a változókor beállta után jelentkezik, ám ez a típusú női kopaszodás inkább a haj megritkulását eredményezi, a férfias kopaszodással ellentétben nem alakulnak ki a fejbőrön csupasz területek.
  • A különböző betegségek, hormonháztartási zavarok, fertőzések vagy tápanyaghiányos állapotok miatt fellépő hajhullás rendszerint átmeneti állapot.
    A kiváltó okok kezelése, illetve különböző hajhullás elleni szerek, hajerősítő vitamin- és ásványi anyag készítmények alkalmazása révén a folyamat visszafordítható.

A hajhullás kezelése:

  • Amennyiben a kopaszodás oka a fejbőr megbetegedése, fertőzése, a tüneteket sokszor viszketés, gyulladás is kíséri. Ilyen esetekben a hajas fejbőr bőrgyógyászati vizsgálatára, majd az adott kórokozók elleni szer alkalmazására van szükség.
  • A hajhullás okai közé tartozhatnak a haj növekedéséhez szükséges vitaminok, ásványi anyagok és fehérjék hiányával járó állapotok is. Vitamin- és ásványi anyag hiányt kiválthat a nem megfelelő, nagyon egyoldalú táplálkozás vagy fogyókúra, emésztőrendszeri betegség, felszívódási zavar és egyéb, az egész szervezetet igénybe vevő megbetegedés. Fokozott fizikai és szellemi megterhelés esetén vagy tartós érzelmi stresszel járó helyzetekben is megnőhet a szervezet vitamin és ásványi anyag felhasználása. Nem véletlen, hogy sportolóknál a táplálkozás is kiemelt szerepet kap a kitűzött eredmények elérésében, de a nehezebb egyetemi vizsgaidőszakok után, vagy tartós munkahelyi leterheltség eredményeképpen is jelentkezhetnek vitaminhiányos tünetek. Ezeknek az állapotoknak az egyik jellegzetes tünete éppen a hajhullás lehet.

A tápanyaghiányos állapot következtében fellépő hajhullás kezelése hajerősítő vitamin készítmények segítségével, illetve a kiváltó okok megszüntetésével, ételintolerancia okozta felszívódási zavarok esetén a megfelelő diéta betartásával kezelhető. Az egészséges haj növekedéséhez a vitaminok közül az A-, az E-, és a B-vitaminok, a folsav, az ásványi anyagok közül a cink, a vas, a réz és a szelén, illetve a fehérjéket alkotó aminosavak közül a cisztin és a metionin a legfontosabbak.

A hajhullás ellen külsőleg alkalmazható szerek közül a fejbőr helyi keringését fokozó összetevőket – pl. koffeint - tartalmazó tonikok, hajszeszek, hajhullás elleni samponok lehetnek hatékonyak. A hajhullás elleni szerek alapos bemasszírozása a fejbőrbe szintén hajnövekedést serkentő hatással bír, mivel a bőr külső ingerlése fokozza a szőrüszők környéki hajszálerek keringését, a hajhagymákhoz áramló friss vér pedig elősegítheti a hajnövekedést.

  • A hajhullás speciális formája a foltos hajhullás, melynek esetén - a különböző hormonális, belgyógyászati vagy egyéb tápanyaghiányos kórképek következtében fellépő általános hajvesztéssel szemben - a hajhullás foltokban jelentkezik. A foltos hajhullás okai részben ismeretlenek, ám a tapasztalatok szerint gyulladásos gócok, illetve autoimmun eredetű betegségek is meghúzódhatnak a foltos kopaszodás hátterében. A foltos hajhullás néhány esetben spontán hajvisszanövéssel rendeződik, azonban az sem ritka, hogy a hajhagymák károsodása miatt a folyamat nem visszafordítható.
  • A hajhullás bizonyos gyógyszeres kezelések mellékhatásaként is jelentkezhet. Jellegzetes példája ennek a kemoterápiás kezelések következtében fellépő kopaszodás. A terápia befejezésével vagy megváltoztatásával, szükség esetén hajhullás elleni vitamin készítmények segítségével a normál hajnövekedés újra megindul.

Hajhullás ellen tehát a legfontosabb teendő az okok feltárása annak érdekében, hogy a hajhullás kezelése révén megelőzhető legyen a nagyobb mértékű kopaszodás. A hajhullás okainak felderítésében már egy vérvétel is jelentős eredményeket hozhat. A gyakori kiváltó okok közé tartozó vashiányos vérszegénység, illetve a hormonháztartás vagy a pajzsmirigy működés zavarai, az esetleges gyulladásos gócok jelenléte természetesen további kivizsgálást igényelhet, de a diagnózis felállításának első lépését, a laborvizsgálatot általában a háziorvos kezdeményezi. Amennyiben a hajhullást a fejbőr gyulladása, viszketése vagy hámlása is kíséri, forduljon bőrgyógyászhoz!

További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez!

Érdekelni fogja

A hajhullás kezelése

A hajszálak a fejbőrben található pici zsákocskákban, a szőrtüszőkben található…

Élesztő hajra

Hullik, zsírosodik vagy korpásodik a haja? A természetes, tápanyagokban gazdag konyhai…